030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Chronische ziekten en voeding

Datum: 14 jul '23

In het kort

Ongezonde voeding levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van chronische ziekten. Voeding is echter niet alleen het probleem, maar vaak ook een oplossing. Verdiep je in de kracht van voeding als veroorzaker én als medicijn voor chronische ziekten als diabetes, kanker en obesitas en volg deze module Chronische ziekten en voeding.

Wat je leert

Tijdens deze module neemt docent prof. dr. Hanno Pijl je mee in de laatste medisch-wetenschappelijke studies over de impact van voeding op het beloop van chronische ziekten: de succesverhalen, maar ook de missers. Hij legt uit hoe slechte eetgewoonten bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten en ook hoe gezonde voeding het lichamelijk weer helpt te herstellen. Hanno deelt zijn ervaringen uit de spreekkamer en geeft enkele tips and tricks om het gesprek aan te gaan met de patiënt.

Na afloop van deze module kan je

  • beschrijven hoe een ongezond eetpatroon kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals diabetes, obesitas en kanker.
  • uitleggen welke rol voeding kan spelen in het voorkómen en behandelen van chronische aandoeningen.
  • een aantal voedselgerelateerde interventiestrategieën benoemen die succesvol worden ingezet om chronische aandoeningen te behandelen.
  • enkele tips and tricks inzetten om spreekkamergesprekken te voeren over voeding.
  • doorverwijsmogelijkheden benoemen voor chronisch zieke patiënten die voedingsgerelateerde interventies willen inzetten.

Voor wie

Voor alle medische professionals die geïnteresseerd zijn in voeding. In het bijzonder: bedrijfsartsen, huisartsen, arboverpleegkundigen, praktijkondersteuners bedrijfsarts, artsen beleid & advies, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen.

Toelatingseis

Hbo denk- en werkniveau.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door prof. dr. Hanno Pijl, hoogleraar in diabetologie en internist-endocrinoloog bij het departement Interne Geneeskunde van het LUMC. Hanno Pijl is een bevlogen docent en veelgevraagd spreker op congressen.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Informatiebijeenkomst 1e en 2e fase opleiding Maatschappij + Gezondheid

Datum: 16 mei '23

In het kort

Twee keer per jaar kun je via Arts M+G solliciteren naar een opleidingsplek voor de eerste fase profiel jeugdarts, arts infectieziektebestrijding, arts tuberculosebestrijding, arts medische milieukunde, donorarts en voor de tweede fase opleiding arts maatschappij + gezondheid.

Daarnaast kun je je bij de NSPOH ook inschrijven voor de opleiding arts beleid en advies en arts medische indicatiestelling.

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt voordat je besluit te solliciteren en je aan te melden. Misschien twijfel je of je voldoende ervaring hebt of heb je nog vragen over de opleiding. Daarom organiseren wij een open avond, online.

Informatiebijeenkomsten over andere opleidingen

Heb je belangstelling voor de opleiding vertrouwensarts of de opleiding forensisch arts? Voor deze opleidingen organiseert de NSPOH afzonderlijke informatiebijeenkomsten. Zie de kalender met informatiebijeenkomsten.

Docenten

Aanwezig om je te informeren en al je vragen te beantwoorden tijdens deze bijeenkomst zijn:

  • opleiders van TNO en NSPOH
  • praktijkopleiders
  • aios van de verschillende opleidingen

Programma

  • 19:30 – 19:45 uur: korte uitleg over opleidingen in online vergaderruimte.
  • 19:45 – 21:00 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanmelden voor de open avond kan via de inschrijfknop rechts. De open avond vindt plaats via Zoom. Na aanmelding ontvang je een bevestiging per mail.

Zoom

In de digitale leeromgeving MijnNSPOH vind je bij het rooster en de agenda de zoomlink, door deze achter de inlog van MijnNSPOH te plaatsen is er een extra beveiliging. Je kunt inloggen met hetzelfde account dat je hebt gebruikt om je in te schrijven.

Bovendien kun je in deze leeromgeving nu al vragen stellen, als je die hebt. Dan zorgen we ervoor dat ze aan bod komen tijdens de bijeenkomst.

Meld je aan!

Wij hopen je te zien

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen

Datum: 20 dec '22

Nieuwjaarsgeschenk

Speciaal voor deelnemers, alumni, medewerkers en relaties organiseert de NSPOH op 10 januari 2023 een gratis lunchwebinar met generatie-expert Kim Jansen ter ere van het twintig jarig bestaan van de NSPOH. In twintig jaar tijd is er ontzettend veel veranderd op de werkvloer. Van fulltime naar parttime werken, van diversiteit naar inclusiviteit, van een profit en power mentaliteit naar purpose en pleasure. De creatieve, innovatieve en frisse blik van jong zorgt samen met de kennis, kunde en ervaring van de oudere garde dat je bij de tijd kan blijven en je zelf kan blijven vernieuwen. Met haar flair, speelsheid en humor neemt Kim je moeiteloos mee in haar verhaal. Het wordt interactieve sessie waarin ze jullie meeneemt in de wereld van verschillende generaties en de mogelijkheden om elkaar te versterken. Wees erbij.

Inschrijving

Klik op inschrijven om je op te geven voor dit webinar. Ben je al bekend bij ons? Dan kan je inloggen met je bestaande account. Nieuwe deelnemer? Dan kun je een nieuwe account aanmaken (let op dat je het hele inschrijfproces doorloopt). Je ontvangt een bevestigingsmail van je inschrijving.

De zoomlink en toegang tot het webinar vind je in jouw agenda van MijnNSPOH.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Schrijf je in!

Veel plezier met je nieuwjaarsgeschenk!

Informatiebijeenkomst leergang Toekomstgerichte publieke gezondheid

Datum: 6 mei '22

De inschrijving is geopend voor de tweede editie van de leergang Toekomstgerichte publieke gezondheid.

Versterk je rol in de publieke gezondheidszorg en maak complexe problemen hanteerbaar

Kijk jij als ambitieuze GGD-professional, beleidsadviseur, kwartiermaker of projectleider vooruit en lever je graag een bijdrage aan een toekomstgerichte public health, het liefst samen met anderen? Worstel je soms met de complexiteit van de problemen die spelen en zou je willen leren hoe je deze wicked problems nog beter kunt aanpakken? Wil jij graag uitgedaagd en verleid worden om anders te denken? Vind je het leuk om je eigen expertise te delen?

Dan is de zevendaagse opleiding Toekomstgerichte publieke gezondheid iets voor jou.

Gratis informatiebijeenkomst

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt voordat je besluit je aan te melden. Daarom organiseren we deze online informatiebijeenkomst.  We vertellen meer over de inhoud van de leergang en vervolgens is er ruim tijd om vragen te stellen. Mocht deze datum niet uitkomen, dan kun je ook individueel een afspraak maken met ons.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Voor wie

Als ambitieuze professional, beleidsadviseur of projectleider in de publieke gezondheid wil je graag uitgedaagd en verleid worden om anders te denken. Je vindt het leuk om je eigen expertise te delen. Je kijkt vooruit en levert graag een bijdrage aan een toekomstbestendige public health, het liefst samen met anderen.

Hoe meld je je aan?

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via de inschrijfknop rechts of door een mail te sturen naar w.smelik@nspoh.nl.

De bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en de Zoom-link per mail.

Je mag ons natuurlijk ook mailen:

Wij hopen je te zien! Meld je aan!

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Themadag

Datum: 4 mrt '22

In het kort

We worden gemiddeld steeds ouder en de zorg wordt steeds intensiever en kostbaarder. Maar de groei van de zorg heeft een grens en daar lopen wij als zorgprofessionals nu tegenaan. Dat werd tijdens de Coronapandemie glashelder. Een manier om de zorgvraag in te dammen is om met preventie meer gezondheidswinst te behalen. En daarmee gezonder oud te worden en gezond ouder te zijn.

Daarom heeft VWS in 2022 het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gelanceerd met veel aandacht voor vitaliteit. Ook is in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) uit 2022 veel nadruk op preventie en is in 2023 van en voor gemeenten, GGD’en en zorgverzekeraars het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) gesloten met VWS. Deze beleidskaders vormen het uitgangspunt van deze midwinterdag.

Het wordt een levendige dag waarin we bespreken hoe we de kansen van WOZO, IZA en GALA kunnen benutten om de preventieve ouderenzorg beter te maken en zo de midwinterblues te verjagen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wat betekenen de demografische, medische en systemische ontwikkelingen voor jou als professional in de zorg?

Tijdens de Midwinterdag ligt het accent op de doelgroep ouderen en de professionals, wíj moeten immers samen de gewenste veranderingen realiseren. We leren van wat er al gebeurt aan preventieve ouderengezondheidszorg. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om dwars door de lijnen van de zorg en gemeenten samen te werken en daarbij laten we ons begeleiden door de wijsheid van de oudere zelf.

Kan de bedrijfsarts er mede voor zorgen dat werknemers fysiek en mentaal gezonder naar de 67 gaan? Kunnen milieukundigen de woonomgeving leefbaarder maken voor 80+? En wat kunnen huisartsen, ouderengeneeskundigen, jeugdartsen en diverse verpleegkundigen van elkaar leren als het gaat om gezonder ouder worden?

De toekomst van de zorg ligt in passend aanbod. Niet het specialisme staat centraal, niet de specifieke ziekte, maar het brede perspectief van gezondheid. Dat begint al bij het voorkómen van gezondheidsproblemen, bij preventie. En door samen met de betrokkenen meerwaarde te creëren. Deze dag biedt inzicht in de mogelijkheden en geeft je de kans om ook andere professionals rond ouderengezondheid te leren kennen.

Centraal staat wat de demografische, medische en systemische ontwikkelingen betekenen voor jou als professional in de zorg. Ga met top-sprekers in gesprek in break-out rooms en laat je verrassen op deze interactieve en leerzame dag.

Aan bod komt onder andere:

  • Ouder-worden bekeken vanuit oudere-zijn, door Machteld Huber.
  • De wisselwerking tussen brein en lichaam bij dementiepreventie, door Sebastian Köhler.
  • Ouderen zijn net gewone mensen, de breedte van ouderengezondheidszorg bij de GGD, door Britt Kos.

Voor wie

De Midwinterdag is een online studiedag, zodat je deze dag – ongeacht weer en wind – kunt volgen.

Aan de Midwinterdag kun je deelnemen als arts M+G (in opleiding), Master Public Health (in opleiding), huisarts (in opleiding), ouderengeneeskundige (in opleiding), verpleegkundige (bijvoorbeeld werkzaam in de wijkverpleging, JGZ of AGZ), praktijkondersteuner huisarts (POH), praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB), staf-/beleidsmedewerker in thuiszorg, ziekenhuis, ouderenzorg en gemeente. Dus vraag vooral je ketenpartners om zich in te schrijven!

Ben je aios of verpleegkundige in opleiding bij de NSPOH? Dan kun je de Midwinterdag als keuze-onderwijs volgen. Als je deelneemt aan de module Publieke gezondheidszorg: kansen en effectiviteit van preventie is de dag onderdeel van je onderwijs.

Praktische informatie

De inschrijfroute voor de workshops volgt binnenkort.

Verzeker jezelf van een plek en schrijf je in voor de Midwinterdag “gezond(er) oud(er)” worden! Heb je vragen? Mail dan naar midwinterdag@nspoh.nl.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Naar een rookvrije generatie: nieuwe kansen en mogelijkheden?

Datum: 22 feb '22

In het kort

Gezamenlijk een rookvrije generatie creëren? Als public health professional werk je vast graag mee aan dit ambitieuze doel. Over de hele wereld wordt al succesvol beleid gevoerd om de jeugd zoveel mogelijk rookvrij op te laten groeien. Wil jij weten wat hierin werkt en ook nadenken over hoe jij met jouw organisatie het verschil kunt maken? Doe dan mee met deze unieke module op Wereld niet roken dag!

Wat je leert

Uitbreiding van rookvrije zones: Hoe beschermt dit kinderen en wat is er voor nodig om ze in Nederland in te voeren?

Op 31 mei is het Wereld niet roken dag. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. In Nederland is daarom veel steun voor de Rookvrije Generatie. We weten uit onderzoek dat een rookvrije omgeving de gezondheid van kinderen kunnen verbeteren. Hierdoor worden minder kinderen te vroeg geboren of opgenomen in het ziekenhuis met astma of een longontsteking. Hoewel in Nederland op lokaal initiatief ziekenhuizen, schoolpleinen en speeltuinen rookvrij worden gemaakt, is hiervoor nog geen landelijk beleid. Ook mag op veel plekken nog steeds gerookt worden in de buurt van kinderen, zoals bijvoorbeeld in de auto, op terrassen, stranden en balkons. Wat kunnen we doen om meer rookvrije plekken te creëren om kinderen te beschermen?

In deze bijzondere eendaagse module leren we van landen waar plekken rookvrij zijn gemaakt, zoals in het Verenigd Koninkrijk en Ierland waar roken is verboden in de auto als er kinderen bij zijn. Of in Kyoto in Japan, waar je in de binnenstad niet mag roken op straat. In hoeverre is dit ook in Nederland wenselijk en mogelijk? Hoe kunnen die rookvrije zones dan het beste worden ingevoerd en gehandhaafd? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen goed begrijpen waarom rookvrije plekken zo belangrijk zijn?

We presenteren en bediscussiëren recente onderzoeksresultaten over de invoering van rookvrije gebieden in Nederland en het buitenland om kinderen en volwassenen optimaal te kunnen beschermen en gezond te houden. Ook over hoe mensen in de samenleving denken over deze rookvrije plekken, en waarom dit ook in Nederland zou kunnen werken, of waarom juist niet.

Je gaat naar huis met concrete ideeën over hoe jij vanuit jouw rol en met jouw organisatie het verschil kunt maken op weg naar een rookvrije generatie.

Na afloop van deze module heb je:

  • kennis van hoe verschillende landen succesvol beleid voeren om meer plekken rookvrij te maken.
  • inzicht in wat in Nederland nog nodig is om meer rookvrij plekken te genereren.
  • ideeën gevormd over hoe jij met jouw organisatie kan werken aan een rookvrije generatie

Voor wie

Deze module is voor gezondheidsbevorderaars, public health professionals, beleidsmakers, gezondheidsfondsen, onderzoekers, bestuurders van bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen en andere professionals die zich bezig houden met beleid rondom stoppen met roken.

Docenten

  • Dr. Jasper Been – Erasmus MC.
  • Dr. Roel Lutkenhaus – New Momentum B.V.
  • Prof. dr. Brigit Toebes – Rijksuniversiteit Groningen.
  • Prof. dr. Martine Bouman – Centrum Media & Gezondheid.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Nudging en framing

Datum: 1 feb '22

In het kort

We zijn helemaal niet zo rationeel als we graag zouden willen geloven. We kiezen vaak automatisch de meest voor de hand liggende optie. Ons gedrag wordt continu onbewust beïnvloed met nudges en slim taalgebruik. Hoe werken de principes van nudging en framing? Hoe kun je ze toepassen in je eigen werk?

Tijdens deze dag gaan we aan de slag met de gedragsmatige kant van nudging en de taaltechnische kant van framing. Na uitleg van tevoren over hoe nudging en framing werken, ga je telkens na hoe je in een specifieke werksituatie deze tactieken kunt inzetten om gedrag te beïnvloeden.

Wat je leert

Nudging en framing: tactieken waarmee je een duwtje in de goede richting kunt geven

Nudging – ochtenddeel

Bij nudging staat de gedragsmatige kant van beïnvloeden centraal. Als bedrijfs- of verzekeringsarts, als jgz, izb-, mmk- of forensische professional, als vertrouwensarts, beleidsmaker, epidemioloog, als arts M+G of als andere specialist publieke gezondheidszorg richt je je bij gezondheidsbevordering vast vooral op ‘heal & deal’. Daarbij ga je misschien nu al (on)bewust uit van het idee ‘positieve gezondheid’ waarbij betekenis- of zingeving centraal staat, naast de fysieke, mentale en sociale kanten van gezondheid. Zingeving vormt tenslotte de bron voor motivatie en veerkracht.

Bij ‘nudging’ gaat het er zodoende om enerzijds op schrift en in gesprekken aan te sluiten bij datgene waardoor de ander zin krijgt de weg op te gaan richting positieve gezondheid. De vier betekenissen van ‘zin’ bespreken we daarom deze ochtend. Anderzijds beoog je met taal de ander naar de goede gedragsverandering te ‘duwen’ (to nudge). We bespreken in de ochtend daarom ook hoe je de principes om gedrag als arts te beïnvloeden toepast in bijvoorbeeld je adviezen. Daarnaast gaan we na hoe je je lezers en luisteraars door de juiste bril of met de juiste oordoppen in je boodschap kunnen laten ontvangen. Vertrekkend vanuit de psychologie en de filosofie leer je je bewuster te worden van vooroordelen, blinde vlekken en stereotypes. Ook die van jezelf, waardoor je ze – tijdelijk – even opzij zet. Tot slot staan de vier principes voor nudging centraal. Als je bepaald gedrag wil stimuleren, maak het dan Easy, Attractive, Social and Timely (EAST). Ook dit zogeheten EAST-model passen jullie toe op eigen teksten.

(de tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een goed voorbeeld van nudging: De werknemers van deze organisatie krijgen een duwtje in de rug om met de trap naar boven te gaan. Wie de trap neemt, krijgt niet alleen meer lichaamsbeweging, maar raakt ook een paar extra calorieën kwijt.

Framing – Middagdeel

De middag staat geheel in het teken van Framing. Framing is een manier om met de juiste woorden een boodschap aantrekkelijk te kleuren en daarmee bepaalde emoties te activeren. Deze communicatietactiek wordt vaak ingezet om brede steun en aanhang te krijgen voor een visie of voorstel. Onder meer via inclusief taalgebruik waarbij je geen woorden, uitdrukkingen en aannames gebruikt waarmee je groepen buitensluit, zoals ‘Beste ouders’ in een mail en niet ‘Beste vader en moeder’. Ook via overeenkomstentaal waarbij je eigen ervaringen gebruikt voor wederzijds begrip en een gevoel van gezamenlijke aanpak. Heel herkenbaar is positief taalgebruik waarbij de ander zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Denk aan: ‘Wat zou je helpen om deze valkuil die je zo goed benoemt, op tijd te zien én te omzeilen?’ in plaats van ‘Hoe kun je voorkomen dat je weer in deze valkuil trapt?’

Tijdens deze ééndaagse module komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is de kracht van nudging?
  • Wat is de kracht van framing?
  • Hoe maak je adequaat gebruik van nudges?
  • Hoe kun je je boodschap communicatief effectief framen?

Na afloop van deze nieuwe module over nudging en framing kun je:

  • uitleggen wat de kracht is van nudging en framing.
  • de voorwaarden voor goed nudgen en framen beschrijven.
  • een situatie vanuit je werk analyseren en beschrijven hoe goed gebruik van zowel nudging als framing bijdraagt aan positieve gedragsverandering.

Voor wie

Voor beleidsmakers, artsen en verpleegkundigen en andere gezondheidsprofessionals in de arbo- en publieke gezondheidszorg, die effectief gebruik willen maken van nudging en framing in hun dagelijks werk.

Toegangseis

Hbo werk- en denkniveau.

Docent

Journalist en schrijver Peter Henk Steenhuis heeft niet alleen affiniteit met nudging en framing, maar ook volop ervaring hiermee: “Politici, werkgevers, sporters, werknemers, reclamemakers, medici, advocaten – ze proberen ons allemaal door hun bril naar de werkelijkheid te laten kijken. Als journalist ben ik erin getraind zulke brillen op én af te (laten) zetten. Journalisten proberen de werkelijkheid tenslotte zo objectief mogelijk te beschrijven. Om dat te kunnen doen, ben ik mij scherp bewust van de nudgingstrategieën waarmee anderen ons proberen te beïnvloeden. Ik ook dagelijks met taal bezig, gespitst op woorden als ‘weidemelk’. Dit woord roept het beeld op van koeien die na de winter de wei weer in mogen. Door het frame van beesten die niet opgehokt zitten, drinken wij liever die melk – is althans het idee.”

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

CBRN

Datum: 4 jan '22

In het kort

Bij incidenten met radiologische en biologische middelen vervult de GAGS/arts M&G, profiel MMK een liaisonfunctie tussen de rampbestrijdingsorganisatie en GHOR enerzijds en de inhoudelijk deskundigen op decentraal en centraal niveau anderzijds. Om de liaisonfunctie goed te kunnen vervullen moet de GAGS/arts M&G, profiel MMK eerstelijns expertise bezitten over de radiologische en biologische middelen waarmee hij/zij te maken kan krijgen.

Wat je leert

In deze intensieve vijfdaagse cursus leer je daarom meer over de achtergronden, eigenschappen en medische aspecten van de belangrijkste agentia op het gebied van CBRNe. Mogelijke scenario’s en incidentverloop komen aan bod. Je leert over de meetmethoden en meetstrategieën en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en veiligheid.

N.B. Op de cursuslocaties dien je je te legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

Voor wie

Genodigde externe GAGS deelnemers.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Leergang toekomstgerichte publieke gezondheid

Datum: 8 dec '21

In het kort

Ben jij op zoek naar hoe je je rol als GGD-professional, beleidsadviseur, kwartiermaker of projectleider in de regio kunt verstevigen en samen met anderen de ingewikkelde problemen hanteerbaar kunt maken? Doe dan mee aan deze zevendaagse opleiding Toekomstgerichte publieke gezondheid.

Wat je leert

Verstevig je rol in de public health en maak complexe problemen hanteerbaar

Werk je in de publieke gezondheid, dan werk je in een complex veld. Je werkt aan organisatie-overstijgende vraagstukken, waarbij je te maken hebt met diverse perspectieven, belangen, wensen en mensen. Je wilt je rol in de regio verstevigen en samen met anderen ingewikkelde problemen hanteerbaar maken en daarbij afstemmen op maatschappelijke ontwikkelingen. Uitdagend, maar niet altijd gemakkelijk. De unieke opleiding Toekomstgerichte publieke gezondheid is een opleiding voor en door de publieke gezondheid.

Daarin leer je de uitgangspunten van de Design Thinking-methode toepassen op een wicked public-health probleem. Je kunt deze methode vervolgens ook op andere thema’s in je eigen praktijk toepassen. Je maakt een systeemanalyse en ontdekt welke actoren de beste samenwerkingspartners zijn. Je leert om vanuit meerdere perspectieven te kijken en denkbeelden bij elkaar te brengen en ook daadwerkelijk tot praktische oplossingen te komen. Ook bestudeer en verrijk jij je rollen als professional en je eigen bijdrage aan de publieke gezondheidszorg.

De  leergang heeft drie belangrijke pijlers:

  • Wicked problems hanteerbaar maken. Veel public health-problemen zijn wicked problemen. Ze zijn complex, onzeker en niet op de traditionele manier op te lossen. Hoe kom je in de positie om deze problematiek in je eigen regio aan te pakken? Je krijgt een aantal handvatten om een complex probleem te ontwarren.
  • Professionele verdieping door inhoudelijke thema’s. Tijdens de opleidingsdagen kiezen de deelnemers aan welke praktijkvraagstukken wordt gewerkt. Deze thema’s zijn de kapstok voor de aangeboden theorieën: je gaat meteen aan de slag met deze tools en dat doe je met anderen samen in een subgroep. Daarnaast vertellen experts uit verschillende velden hoe zij zijn omgegaan met een wicked probleem, zodat je geïnspireerd raakt om complexe problemen in je eigen regio op te lossen.
  • Versterken persoonlijk leiderschap. In deze module ontdek en versterk je jouw vingerafdruk. Wie ben je, wat zijn jouw waarden, normen, opvattingen, drijfveren en hoe kun je dat op een mooie en overtuigende manier tot uiting laten komen in je werk? Wat draag jij bij aan de ontwikkeling van het werkveld? En hoe kun je anderen uitnodigen om met je mee te doen? Dit zijn vragen die we adresseren.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

We maken gebruik van systeem theorieën, design thinking en action learning. We leven in een complexe wereld, die nooit helemaal kenbaar en planbaar is. Het begrijpen van de systeemdynamiek die onder wicked problemen liggen, maakt innovatie mogelijk. Je krijgt begrip voor en grip op je vraagstuk, genereert mogelijke oplossingen en kijkt met wie in je regio je de best mogelijke aanpak kunt vinden.

Na afloop van de leergang kun je – samen met anderen – :

  • een wicked (complex, moeilijk oplosbaar) probleem ontrafelen en oplossingsrichtingen vinden.
  • breed over verschillende terreinen (onder andere public health en sociaal domein) kijken naar het wicked probleem.
  • verschillende perspectieven benoemen van het wicked probleem en die ook toepassen.
  • methoden/theorieën van design thinking, systeemtheorie en krachtenveldanalyse toepassen op een wicked probleem.
  • de belangen en waarden van de belangrijke actoren (belanghebbenden) bij een wicked probleem in kaart brengen en analyseren en weet je hoe je je krachtenveld in beeld kunt brengen om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het wicked probleem.
  • de gevonden informatie vertalen in een plan van actie of een advies en
  • heb je meer ontdekt over wie je bent (drijfveren, identiteit en opvattingen) en wat je te bieden hebt in het werken aan complexe vraagstukken.

Voor wie

Als ambitieuze professional, beleidsadviseur of projectleider wil je graag uitgedaagd en verleid worden om anders te denken. Je vindt het leuk om je eigen expertise te delen. Je kijkt vooruit en levert graag een bijdrage aan een toekomstbestendige public health, het liefst samen met anderen.

Toelatingseisen

Je hebt  minstens drie jaar ervaring in de public health, een wetenschappelijke vooropleiding of wo-werk- en denkniveau.

Docenten vorige editie (onder andere):

  • Irene Koel, oprichter van The Zoooooo en maker van Podcast Monkey Talk. Irene helpt mensen en bedrijven, klein en groot, bij duurzame ontwikkeling en betekenisvolle groei. Door het samen maken van marketing-concepten: verandering door te doen. Spelenderwijs en met begeleiding van een ervaren roedel voorapers.
  • Ralph Poldervaart. Ralph zet graag de boel in beweging bij organisaties met de kracht van verhalen. Om de verbinding te maken van binnen naar buiten, maar zeker ook om de buitenwereld binnen voelbaar te maken. Met Persona Company helpt hij verschillende klanttypen tot leven te brengen.
  • Prof. Jan Rotmans, hoogleraar aan Erasmus Universiteit en oprichter van Drift (Dutch Research Institute for Transition). Jan is sinds 2014 hoogleraar Transitiekunde en richtte het Dutch Research Institute for Transition (DRIFT) op. Jan is gespecialiseerd in structurele veranderingen op meerdere gebieden zoals economie, cultuur, milieu en zorg.
  • Angela de Vos, Managing consultant BMC, GGD Gelderland Midden
  • Lea den Broeder, Project Leader Public Health Foresight Study 2024 (RIVM), Professor Health and Environment (HvA)
  • Anouk op ’t Veld, Director Government & Public Strategy Philips Healthcare Benelux
  • Etske Kroon, Stuurboord Training, Coaching en Ontwikkeling. Haar aandachtsgebieden zijn leiderschapsontwikkeling, adviesvaardigheden, strategisch opereren, aansturen van veranderingen en werken in een politiek-bestuurlijke omgeving. Hoe sluit je aan bij de kenmerkende dynamiek van werken in  en voor de publieke sector en zet je stappen in dit complexe veld?
  • Inge Douwes. Senior adviseur en opleider bij NSPOH. Inge is betrokken bij het kernteam van de MPH en werkt in de leergang met de principes van Design Thinking, Action Learning en systemisch kijken.

Praktische informatie

De 7-daagse leergang Toekomstbestendige publieke gezondheid heeft een doorlooptijd van ruim een half jaar. Je werkt en leert in de bijeenkomsten en tussendoor in subgroepen of individueel.

Verder lezen

Lees ook het blog van Manon Penris, opleider Public Health NSPOH op deze website: Complexe problemen ontrafelen in de publieke gezondheid, hoe doe je dat? (10 mrt ’22)

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.

Milieu-epidemiologie

Datum: 30 nov '21

In het kort

Milieu-epidemiologisch onderzoek geeft onderbouwing aan milieugezondheidkundige risico’s afkomstig van bijvoorbeeld verkeer, antennes, veehouderij en landbouw.

Wat je leert

Deze module Milieu-epidemiologie behandelt de methodologische onderwerpen van milieu-epidemiologisch onderzoek zoals onderzoeksopzet, exposure assessment, verschillende blootstellings-responsrelaties en verstoringen hiervan. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het uitvoeren van milieu-epidemiologisch onderzoek binnen de setting van de GGD.

Specifieke onderdelen zijn:

  • Onderzoeksopzet: tijdseries, panel studies en ‘spatial epidemiology’.
  • Exposure-responsrelaties op populatieniveau met mogelijk verstorende effecten door confounding en/of misclassificatie.
  • Milieu-epidemiologie op lokaal/regionaal niveau (academische werkplaats).
  • Neurologische effecten van luchtverontreiniging.
  • Elektromagnetische sensitiviteit.
  • Gezondheidseffecten van intensieve veehouderij.
  • Gezondheidseffecten van groene ruimte.

Na afloop van deze module begrijp je de basis van milieu-epidemiologie wat betreft:

  • Onderzoeksopzet voor milieu-epidemiologisch onderzoek
  • Het schatten van blootstelling
  • Het bepalen van gezondheidseffecten
  • kwantificering van een blootstelling-responsrelatie
  • De invloed van misclassificatie van blootstelling en gezondheidseffect op de blootstellings-responsrelatie
  • De invloed van confounders op de blootstellings-responsrelatie
  • Beoordeling en duiding van resultaten uit milieu-epidemiologisch onderzoek.

Het onderwijs bestaat uit zelfstudie, colleges , werkgroepen en literatuurbesprekingen.

Voor wie

Adviseurs, artsen en epidemiologen publieke gezondheid.

Toelatingseisen

Bsiskennis van de epidemiologie (niveau BSc) wat betreft de onderwerpen:

  • Studie-opzet: case-control, cohort, dwarsdoorsnede, longitudinaal onderzoek.
  • Maten van ziekte: prevalentie, incidentie, morbiditeit, mortaliteit.
  • De begrippen determinant, risicofactor en verstorende variabele (confounder).

Docenten

  • Dr.ir G. (Gerard) Hoek. universitair hoofddocent, IRAS/UU. (coördinator module)
  • Dr. U. (Ulrike) Gehring, universitair hoofddocent, IRAS/UU.
  • Dr. A. (Anke) Huss, universitair docent, IRAS/UU.
  • Dr. J. (Jules) Kerckhoffs, universitair docent, IRAS/UU.
  • Dr. S. (Susan) Peters. post-doc onderzoeker, IRAS/UU.
  • Dr. M.M.T. (Myrna) de Rooij, post-doc onderzoeker, IRAS/UU.
  • Dr. J.J. (Jelle) Vlaanderen, universitair docent, IRAS/UU.
  • Dr.ir M. (Moniek) Zuurbier, milieu-epidemioloog. Coordinator academische werkplaats Gezonde Leefomgeving.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.