030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts Print

In het kort

Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) is een nieuw beroep in arbodienstverlening. Wil jij de bedrijfsarts ondersteunen op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid? En tevens vanuit je eigen expertise hieraan een bijdrage leveren? Doe dan deze eenjarige opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts.

Wat je leert

Ondersteuning bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid

De eenjarige opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts is op hbo-niveau. Hij is ontworpen en vormgegeven door de NSPOH in samenwerking met Breederode Hogeschool.

De opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts sluit aan op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Immers, de focus van gezond werken ligt steeds meer op preventie, conform de nieuwe Arbowet. Daardoor is er steeds meer capaciteit nodig om bedrijfsartsen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid te ondersteunen en faciliteren. Als praktijkondersteuner bedrijfsarts werk je in taakdelegatie nauw samen met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan zich daardoor meer richten op zijn/haar kerntaken. Vanuit jouw eigen expertise lever je een zelfstandige bijdrage aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, het vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking.

De vereisten en richtlijnen voor taakdelegatie zijn vastgelegd in de wet BIG, in het standpunt Taakdelegatie en en in de leidraad Casemanagement bij ziekteverzuimbegeleiding van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB). De bedrijfsarts draagt zorg voor een verantwoorde manier van taakdelegatie door te handelen conform deze richtlijnen en spelregels. De Werkwijzer Taakdelegatie biedt alle partijen een handreiking om dat in de praktijk ook te toetsen.

De opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts bestaat uit 20 lesdagen. De opzet en structuur van de POB opleiding is ontleend aan de opleiding Praktijkondersteuner huisarts (POH). De inhoud van de opleiding is nadrukkelijk bedrijfsgeneeskundig. Het programma volgt de dagelijkse praktijk van de POB. Het begin van de opleiding kent de meeste onderwijsdagen, daarna volgt een periode waarin het praktijkleren centraal staat.

Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s.

Start opleiding opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts 2018 sep

Na afloop van deze eenjarige opleiding:

  • kun je de bedrijfsarts ondersteunen en faciliteren op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid.
  • kun je vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage leveren aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de werkende bevolking.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door deskundigen uit het werkveld. Daarnaast krijg je coaching van een daarvoor opgeleide praktijkbegeleider. Dit zijn geregistreerde bedrijfsartsen.

Voor wie

Voor professionals die als praktijkondersteuner van een bedrijfsarts willen gaan werken.

Toelatingseisen

Hbo-werk-en-denkniveau en een relevante werkplek onder begeleiding van een bedrijfsarts.

Kun je het hbo-niveau niet met een diploma aantonen? Dan kunnen wij besluiten om een assessment af te nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.

Heb je belangstelling voor de opleiding in Utrecht? Meld je dan aan via de aanmeldknop. De NSPOH neemt na het verwerken van de aanmelding contact met je op om de verdere inschrijfprocedure te voltooien.

Rooster en locatie

De opleidingsdagen vinden afwisselend in Utrecht en Rotterdam plaats.

Praktische informatie

In maart 2020 start de volgende groep.

Meestal dien je extra informatie op te sturen. Bijvoorbeeld een CV, of kopieën van diploma’s. Na ontvangst van de ingevulde documenten, ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek. Een intake kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak die bij de NSPOH plaatsvindt. Wanneer je na het intakegesprek besluit de opleiding te volgen, ontvang je overeenkomsten ter ondertekening. Daarna ontvang je een definitieve plaatsingsbevestiging.

Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs? Klik op opleidings- en moduleprijzen.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Na het achterlaten van je e-mailadres kun je de bekijken en downloaden. Daarmee ga je akkoord met een eventuele opvolging vanuit de NSPOH binnen negentig (90) kalenderdagen.