030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

‘Jouw plezier in het leven, energie en stabiliteit draag je over in gesprekken’

Datum: 14 nov '23

Als praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) speel je een belangrijke rol in de verzuimbegeleiding en inzetbaarheid van werknemers. De Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts van de NSPOH is een praktijkopleiding op hbo-niveau die theorie en praktijk combineert. Suzanne Vercouteren volgde deze opleiding en vertelt er meer over: ‘Aandachtig luisteren en motiverende gespreksvoering waren voor mij de essentie.’

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Veilig en gezond werken en werkgeluk

Suzanne Vercouteren is ambtenaar bij de overheid. De functie van praktijkondersteuner bedrijfsarts wekte haar interesse: ‘Je hoort steeds meer over veilig en gezond werken en werkgeluk. Die onderwerpen spraken mij aan én ik vind het leuk om met mensen te werken. Bij verzuimbegeleider VerzuimTij in Terneuzen zochten ze een POB’er. Die functie leek mij op het lijf geschreven. Dat betekende wel dat ik een opleiding moest volgen. Een collega-POB’er bij VerzuimTij had de opleiding bij de NSPOH al gevolgd en was er enthousiast over. Het eerste half jaar heb ik me georiënteerd op de arbodienstverlening en heb ik meegekeken wat een Arbodienst nou precies doet en wat het vak van een POB’er inhoudt. In november 2022 ben ik gestart met de opleiding bij de NSPOH.’

Aanspreken intrinsieke motivatie

De opleiding duurt 10 maanden. In het begin was er om de week een lesdag op locatie. De theorie werd afgesloten met een kennistoets. Daarna volgde het deel praktijkleren, waarbij je als POB’er-in-opleiding zelf spreekuren gaat draaien. Suzanne: ‘In eerste instantie schoof de bedrijfsarts of mijn collega-POB’er daarbij aan. Maar al snel ging ik zelfstandig aan de slag. Best enerverend! Ik vind het leuk om met mensen te praten, dat ging me dus goed af, maar ik vond het spannend of ik wel voldoende kennis had van het vakgebied. In het begin heb ik dan ook héél veel gelezen.’
Gedurende de hele opleiding werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Suzanne: ‘Je bent constant op jezelf aan het reflecteren. Hoe had ik iets anders kunnen formuleren? Had ik een werknemer nog meer in zijn of haar kracht kunnen zetten? Wat ik heb geleerd is dat het om een combinatie gaat van aandachtig en actief luisteren en met behulp van motiverende gespreksvoering de intrinsieke motivatie van de werknemer aanspreken. Je wilt de werknemer zélf laten vertellen wat er speelt en wat een mogelijke oplossingsrichting is, zoals een gesprek met de leidinggevende aangaan. Wanneer de intentie vanuit de werknemer zelf komt, is de slagingskans voor duurzame inzetbaarheid groter.

De schakel zijn

Onderwerpen die zoal voorbijkomen tijdens de spreekuren zijn psychische problematiek zoals burn-out klachten of pesten op de werkvloer. Maar ook zogenaamde werkgerelateerde problematiek – ‘Het woord conflict gebruiken we liever niet! Dat heeft meteen een negatieve bijsmaak’. Denk hierbij aan een hoge werkdruk, veel stress ervaren, of zich niet gehoord voelen door de leidinggevende. Suzanne: ‘Ik vind het leuk om de schakel te zijn die de werkgever en werknemer weer in de gespreksstand zet. Ook als het contact moeizaam is.’

Wat is belangrijk in gesprekken met werknemers?

Suzanne: ‘Door goed te luisteren, probeer ik het verhaal te vinden áchter de woorden die iemand spreekt. Belangrijk is het om erkenning te geven aan de ander voor zijn of haar klachten. En om het vertrouwen te geven dat iemand vrijuit kan spreken.’ De bedrijfsarts die haar coachte tijdens het praktijkdeel, was elke vrijdag fysiek op dezelfde locatie aanwezig. Suzanne: ‘Dat was fijn. De lijntjes waren dan heel kort, ik kon zo even binnenlopen om te sparren. Op die manier samen werken en samen leren, is echt een aanrader.’

Nu meters maken, later wellicht zelfstandig aan de slag

Ook de opleiding zelf raadt ze anderen aan, want ze heeft er veel plezier aan beleefd. Suzanne: ‘De opleiding was goed verzorgd, de docenten waren enthousiast en welwillend om goede POB’ers af te leveren, en ik zat ook in een leuke groep met deelnemers. We zagen elkaar terug tijdens de diploma-uitreiking op 1 november 2023. Daarna zijn we als groep gezellig uit eten gegaan.’ Haar eerste prio is nu: meters maken. ‘Ik wil zoveel mogelijk spreekuren draaien tijdens de twee dagen die ik voor VerzuimTij werk, naast mijn andere functie. Voor op de langere termijn vind ik het interessant om mezelf verder te verdiepen in psychosociale arbeidsproblematiek. Over een aantal jaren hoop ik als zelfstandig POB’er aan de slag te zijn, dat is echt een ideaalplaatje voor mij.’

Bij wie past deze opleiding goed?

Suzanne: ‘Als je er plezier aan beleeft om anderen te coachen, past deze opleiding bij je. In mijn ogen is het ook belangrijk plezier te hebben in het leven; jouw energie en stabiliteit draag je over in de gesprekken. Verder is het belangrijk om te beseffen dat je er als POB’er zowel voor de werknemer als de werkgever zit. Zij moeten het uiteindelijk samen doen! Je moet dus kunnen schakelen tussen verschillende partijen.’

Meer weten?

Klik op Opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts of neem contact op met opleidingsmanager Erik Noordik.