030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Informatie voor praktijkopleiders van aios Sociale Geneeskunde

Informatie voor praktijkopleiders van aios Sociale Geneeskunde

Hoe wij praktijkopleiders van aios Sociale Geneeskunde ondersteunen

Als praktijkopleider van een aios Sociale Geneeskunde (SG) ben je een ervaren bedrijfsarts, verzekeringsarts of arts maatschappij en gezondheid. Je hebt een sociaalgeneeskundige registratie en kent de beroepspraktijk van binnenuit. Bovendien ben je goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de opleidingsinstelling waar je werkt.
Wat betreft vakinhoudelijk en praktische kennis heb je dus alles in huis om de aios te begeleiden bij de ontwikkeling van zijn competenties. Maar om dat optimaal te kunnen doen, heb je ook didactische kennis nodig. Lees hier hoe wij je daarin ondersteunen.

Wat biedt de NSPOH aan ondersteuning?

Didactische kwaliteiten zijn enorm belangrijk in de begeleiding van een aios. Hoe breng je je kennis en vaardigheden over? Hoe help je hem om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven? Hoe toets je kennis of vaardigheden?
Wij verzorgen een aantal activiteiten om je te ondersteunen in de ontwikkeling van je didactische vaardigheden:

  • Om praktijkopleider van aios sociale geneeskunde te worden, volg je een basisopleiding die bestaat uit zes dagen. Wij bieden deze aan in twee delen. Tijdens deel 1, een tweedaagse startmodule, leg je de basis. Je kunt deze module volgen als je nog geen aios begeleidt. Gedurende de maanden daarna ga je een aios begeleiden. Daarna begin je aan deel 2, de vierdaagse vervolgmodule. In combinatie met de ervaringen die je opdoet in de praktijk verwerf je de competenties van een praktijkopleider. Zoek in de kalender naar de Basisopleiding voor praktijkopleiders van aios sociale geneeskunde.
  • Ben je al erkend als praktijkopleider? Maak dan je keuze uit een of meer dagen didactische scholing over uiteenlopende onderwerpen. Nieuw is een dag waarop je hoort welke veranderingen in 2018 voor jou van belang zijn. Ook oefen je daarbij horende nieuwe bekwaamheden. Wil je een buddy worden van een ‘nieuwe’ praktijkopleider? Ook over dit onderwerp kun je een dag volgen. Zoek in de kalender naar de Didactische scholing voor praktijkopleiders.
  • Ben je op zoek naar intervisie en/of coaching? Ook hierbij kunnen we je begeleiden. Lees meer over Intervisie en coaching.

Daarnaast nodigen we je van tijd tot tijd uit:

  • Om aanwezig te zijn bij opleidingsonderdelen van je aios
  • Voor inhoudelijke scholing gerelateerd aan de opleiding van je aios
  • Voor bijeenkomsten van het Educatief Partnerschap.

Het Educatief Partnerschap wordt gevormd door de NSPOH en de opleidingsinstelling waar de aios zijn praktijktraining krijgt. Het doel: kwaliteitsbevordering van de aios-opleiding.

Ten slotte is er Onderwijs Online (de digitale leeromgeving) waar je:

  • kunt meekijken met de onderwijsmaterialen en het portfolio van de aios.

Meer informatie

De basisopleiding praktijkopleider is herzien op basis van het door de wetenschappelijke verenigingen NVVG, NVAB en KAMG vastgestelde Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders.
Wil je meer informatie over het opleiden van een aios Sociale Geneeskunde? Neem dan contact op met onze opleider/adviseur Jelle Jan de Schipper.