030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Incompany

Incompany

Waarom onze incompany opleidingen zo goed aansluiten bij de praktijk

Opleiden is maatwerk. Wij merken dat er steeds meer vraag is naar gerichte scholing, die naadloos aansluit bij behoeftes en ambities van een organisatie. En dan bij voorkeur uitgevoerd op de eigen locatie.
Daarom bieden wij zowel trainingen als volledige opleidingen incompany aan. Deze ontwikkelen we geheel naar de wensen en leervragen van jouw organisatie. Op die manier sluit de leerstof optimaal aan bij de dagelijkse praktijk van je medewerkers of collega’s.

Onze modulen en opleidingen:

 • zijn geaccrediteerd door meer dan 10 instellingen.
 • zijn geheel op maat gemaakt.
 • worden op elke gewenste locatie gegeven.
 • zijn praktijkgericht
 • zijn actueel, gebaseerd op de laatste maatschappelijke, wetenschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Wil je meer weten? lees hieronder ter inspiratie over onze recent uitgevoerde opdrachten. Of stuur een mail naar incompany@nspoh.nl. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met een van onze opleiders:

Cultuursensitief werken in de praktijk

Praktische training NSPOH ook incompanyWerk jij bij een gemeente, GGD, de politie, ggz of verzekeraar en heb je daar wel eens te maken met mensen met verward gedrag? Dan weet je hoe cultuurverschillen de zorg voor deze mensen kunnen beïnvloeden. Wil je hier meer over weten? En leren hoe je cultuursensitief werkt? Volg dan de module Cultuursensitief werken in de praktijk die de NSPOH organiseert in het kader van het actieprogramma van ZonMw: “Verward gedrag: cultuursensitief werken voor gemeentelijke teams”. De training duurt 3 of 6 uur, afhankelijk van de specifieke leervragen en de wens om al dan niet te werken met een trainingsacteur. Meer weten? Klik op Cultuursensitief werken in de praktijk.

10 jaar intercollegiale toetsing en intervisie bij MCS-Arbo

Hoe gaan arboprofessionals om met lastige dilemma’s waar ze in je werk tegenaan lopen? Door hun casus voor te leggen aan collega’s kunnen ze gebruik maken van elkaars expertise. Hoe zouden collega’s in zo’n geval reageren?
Om de intercollegiale toetsing en intervisie, die de wetgever verplicht heeft gesteld, te faciliteren schakelt MCS-Arbo al 10 jaar de NSPOH in, als vaste partner. In het interview met Lidia Lupgens directeur MCS-Arbo, vragen wij naar haar ervaringen van de afgelopen jaren en haar verwachtingen voor de toekomst. Klik op de video hieronder en bekijk het interview.

Ben je ook op zoek naar een ICT voorzitter en ben je benieuwd naar wat de NSPOH voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Pluis niet Pluis – medisch screenen in de frontoffice van de JGZ

Logos - Pluis Niet Pluis - NSPOHDe wereld van ‘Zorg voor Jeugd’ verandert: het speelveld is breder geworden dan alleen de JGZ; verpleegkundigen krijgen steeds meer een rol aan de voorkant, als eerste aanspreekpunt bij iedere vraag over opgroeien en opvoeden die ouders (en jongeren) hebben; artsen daarentegen worden vooral ingezet zodra er echt iets aan de hand lijkt te zijn. Om daarop in te spelen ontwikkelde de NSPOH in samenwerking met uitvoerende JGZ-organisaties de training “Pluis – niet pluis” waarin verpleegkundigen de vaardigheden aanleren om alle consulten uit te voeren bij gezonde kinderen, inclusief delen van het lichamelijk onderzoek. Artsen worden ‘getraind om te trainen’, zij leiden de verpleegkundige binnen hun team in de praktijk op.

Deze werkwijze wordt op dit moment al toegepast bij: VGGM, Yunio, Icare, CJG Capelle aan de IJssel, Gemeente Utrecht en de Zorggroep Oude en nieuwe land.

 

Cathy Geuzendam over Pluis - Niet pluis NSPOH“Binnen onze jeugdgezondheidszorg aan 0-4 jarigen werden taken van de jeugdarts naar de jeugdverpleegkundige herschikt. Om onze jeugdverpleegkundigen toe te rusten voor nieuwe taken en verantwoordelijkheden, verzorgde de NSPOH de incompany training ‘Pluis niet pluis’.
De samenwerking met de NSPOH ervoer ik als prettig. Er was veel opleidingservaring. Bovendien hadden ze deze scholing eerder al bij andere JGZ-organisaties gegeven. Daardoor dachten ze goed met ons mee en gaven ze ons advies, gevraagd en ook ongevraagd. Dat was heel welkom bij het opzetten en finetunen van de opleiding.
De vaste contactpersoon was goed bereikbaar, deskundig en snel. En het belangrijkste, het leidde tot scholing die weliswaar als intensief, maar vooral als erg verrijkend werd ervaren. Onze jeugdverpleegkundigen gaan met vertrouwen ‘taakherschikt’ werken. En niet alleen zij, maar ook de jeugdartsen die tijdens de opleiding als praktijkopleider fungeerden.”
Cathy Geuzendam, senior beleidsmedewerker JGZ
Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)

Incompany bij het UWV

 • EMDR in de sociaal geneeskundige praktijk.

In de afgelopen jaren is de NSPOH door verschillende vestigingen van het UWV (o.a. Goes, Breda en Rotterdam) gevraagd om onderwijs te verzorgen voor de verzekeringsartsen. Een van de onderwerpen van de scholingen was EMDR in de sociaal geneeskundige praktijk. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ingezet kan worden bij andere problemen of klachten. Bijvoorbeeld bij angststoornissen, chronische pijn en bij behandeling van niet goed verwerkte, schokkende gebeurtenissen in het verleden.

Uitspraak van een deelnemer aan een eerdere uitvoering van deze module: “Het onderdeel was zéér nuttig in het kader van schatten van de belastbaarheid van een cliënt en het geven van goede behandeladviezen; topdocent!”

 • Moeilijke mensen

Ook het thema ‘moeilijke mensen’ kwam aan bod. Iedereen heeft op het werk wel eens te maken met ‘moeilijke mensen’, maar niet iedereen vindt dezelfde mensen ‘moeilijk’. Wat maakt iemand eigenlijk een moeilijk mens? Is er sprake van een communicatiestoornis tussen jou en je cliënt? Wat kun je dan doen om het contact te verbeteren? Of zit ‘m het probleem in de persoonlijkheidsstructuur van de cliënt? En hoe gaat je dan op professionele manier met hem of haar om?

Deelnemers merkten op:

 • “Ik kom graag nog eens terug voor een cursus. Een gedreven docent, heel prettig. Had oor/oog voor ons allen. Wist in korte tijd een veilige sfeer te creëren waarin we cases konden oefenen. Jammer dat het maar twee dagen waren!”
 • “Het enthousiasme van de docent en zijn kennis had een positieve invloed op de cursus.”

Versterken jeugdverpleegkundigen

Logos Versterken jeugdverpleegkundigen - NSPOHGGD Regio Utrecht, GGD Drenthe, GGD Noord- en Oost-Gelderland en GGD Groningen vroegen ons om de jeugdverpleegkundigen in hun organisatie te ondersteunen bij alle veranderingen in het vak. Hiervoor ontwierpen wij een vijfdaags programma.
Onderwerpen die aan de orde kwamen, waren:

 • Wat betekent het om te werken bij een GGD, samen met gemeenten en andere actoren in het krachtenveld van de JGZ?
 • Hoe zijn de JGZ en de publieke gezondheidszorg ontstaan en welke invloed heeft die geschiedenis op de huidige inrichting?
 • Wat betekenen de veranderingen in de organisatie van de JGZ en de publieke gezondheidszorg, voor nu en de toekomst?

Daarnaast was er ruimschoots aandacht voor inhoudelijke onderwerpen waar de professionals behoefte aan hadden. Bijvoorbeeld hechting, ouderschap en de ontwikkeling van schoolgaande kinderen.

Huisarts en zorg bereidt zich voor op Stoptober!

logo huisarts en zorgZorggroep Huisarts en Zorg is het samenwerkingsverband van 75 huisartsen in de regio rond Gorinchem. Bij de verschillende huisartsen zijn ook praktijkondersteuners (POH’ers) werkzaam en zij voeren voor een groot deel de begeleiding bij het stoppen met roken uit.
De POH’ers voeren verschillende gesprekken met de rokers die de huisarts aan hen heeft doorverwezen. Zij geven advies over de verschillende manieren om te stoppen met roken en gaan in op het gebruik van eventuele hulpmiddelen (bijvoorbeeld medicatie of nicotinepleisters). Een en ander gebeurt aan de hand van motiverende gespreksvoering.

Om zich gezamenlijk voor te bereiden op Stoptober volgden 25 praktijkondersteuners een incompanytraining. In twee subgroepen gingen zij één dag aan de slag met trainer Simone Königs. Er was ruim de tijd voor hun wens om veel te oefenen met het voeren van zogenaamde ‘stop-gesprekken’. Verschillende technieken uit de motiverende gespreksvoering passeerden hierbij de revue, maar altijd gekoppeld aan de actuele informatie over medicatie.

GGD’s Zuid-Holland: Verkenning van de publieke gezondheid

Voor de zevende keer op rij organiseerden wij voor de GGD’s in de provincie Zuid-Holland de training ‘Verkenning van de publieke gezondheid’. In eerste instantie was de training alleen bedoeld voor verpleegkundigen. Gaandeweg kregen ook andere medewerkers de smaak te pakken.

Aan bod kwamen onder meer:

 • De ontwikkelingen in de organisatie en financiering van de (publieke) gezondheidszorg
 • De geschiedenis van de publieke gezondheid
 • Preventiewetgeving en ethische dilemma’s
 • Ontwikkelingen in de gezondheid van inwoners van Nederland.

Praktische informatie

Wil je er meer over weten?  Stuur een mail naar incompany@nspoh.nl. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met een van onze opleiders: