030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding tuberculose arts (1e fase M&G) Print

In het kort

Tuberculose klinkt misschien als een aandoening uit het verleden. Maar niets is minder waar: tuberculose komt ook tegenwoordig nog steeds voor in Nederland. Wil jij leren hoe je de ziekte in een vroegtijdig stadium opspoort en behandelt? Hoe je zorg voor preventie van transmissie? En met welke partners je samenwerkt om tot een adequaat beleid te komen? Doe dan deze opleiding tot tuberculose arts.

Wat is er veranderd sinds 2019?

Vanaf januari 2019 is bij deze opleiding een aantal zaken rond de aanstelling en financiering veranderd. De financiering verloopt via de SBOH. Ook de aanmelding en selectie geschiedt landelijk en niet meer via de opleidingsinstelling. Daarover kom je meer te weten op de website van de Stichting Sogeon: www.artsmg.nl. Via deze website kun je ook solliciteren naar een opleidingsplaats.
Lees meer over deze veranderingen of klik op veelgestelde vragen landelijk werkgeverschap.

Wat je leert

Opsporing, transmissie, behandeling en preventie

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij & Gezondheid (1e fase M&G). Je kunt de volledige opleiding volgen, maar ook één of meerdere losse onderdelen. De opleiding duurt in principe twee jaar, maar het instituutsonderwijs wordt afgestemd op de omvang van jouw dienstverband. Bij een parttime instelling doe je er dus langer over.

Deze eerste fase rond je af met een KNMG-registratie in het profiel tuberculosebestrijding. Na afronding kun je doorstromen naar de 2e fase van de opleiding. Op die manier verwerf je je registratie tot arts maatschappij en gezondheid. De Vereniging van Artsen werkzaam in de Tuberculosebestrijding (VvAwT) gaat ervan uit dat een volwaardige tbc-arts zowel de eerste als de tweede fase heeft afgerond.

De achtergrond

Tuberculose komt nog steeds voor in Nederland. Behalve (tropen)reizigers treft de ziekte vooral mensen uit kwetsbare groepen. Bijvoorbeeld verslaafden, immigranten en illegalen. Zij zijn vaak minder goed in beeld bij de gezondheidszorg. Dan zijn creativiteit en sterke sociale vaardigheden vereist om patiënten optimale zorg te geven. Ook zien we steeds vaker resistentie bij de behandeling. Als tuberculose arts moet je dus alert zijn en adequaat handelen.

Je richt je op de vroegtijdige opsporing en preventie van tuberculose. Daarnaast houd je je bezig met diagnostiek en met de behandeling van patiënten. Je werkt samen met huisartsen, kinderartsen, longartsen, forensisch artsen en andere zorgspecialisten. Je doet bron- en contactonderzoek, screent risicogroepen, houdt je bezig met outbreak-management en preventie van transmissie, bijvoorbeeld in instellingen. Afhankelijk van jouw persoonlijke interesses kun je je daarnaast ook richten op wetenschappelijk onderzoek.

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding bereidt je voor op al deze rollen.

Na afloop van de tweejarige opleiding tot arts tuberculosebestrijding:

 • ben je deskundig in de tuberculosebestrijding – zowel op regionaal als nationaal niveau.
 • ben je bekend met vroegtijdige opsporing, transmissie, behandeling en preventie van tbc.
 • weet je welke netwerken nodig zijn om een goede tbc-bestrijding op te zetten.
 • weet je hoe je samen met anderen succesvol beleid ontwikkelt en uitvoert.

Docenten

Het onderwijs  wordt deels verzorgd door de NSPOH en deels door andere instanties, zoals het KNCV Tuberculosefonds, NVALT en VvAWT. Tijdens de opleiding word je begeleid door een erkende praktijkopleider uit je eigen organisatie en instituutsopleider van de NSPOH.

arts Tuberculosebestrijding - NSPOH

Opbouw van de opleiding tot tuberculose arts als duale opleiding

Tijdens deze praktijkopleiding werk je 22 weken als aios bij een kliniek Longziekten en vier weken in een sanatorium. Je ontwikkelt en oefent competenties onder begeleiding van de praktijkopleider en op basis van praktijkopdrachten.

Je volgt, in wisselende volgorde, de volgende modules, naast de praktijkopleiding bij je eigen organisatie:

Deze modules volg je samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen Maatschappij & Gezondheid (o.a. Infectieziektebestrijding, medische milieukunde, beleid en advies, tuberculose). Je verkent het vakgebied van de public health en leert belangrijke basisvaardigheden.

 • Module Praktische tbc-bestrijding
 • Tweedaagse module Stralingshygiëne

We starten met een overzicht van alle vormen van stralingsbescherming. Daarna nemen we je mee langs een scala van onderwerpen, waaronder: ioniserende straling, klinische blootstellingen en dosimetrie, stralingsrisico en perceptie en regelgeving.

 • Capita selecta dagen KNCV
 • Eendaagse module Contactonderzoek

Je leert werken volgens de Richtlijn BCO 2015. Daarbij leer je bepalen bij wie, op welk tijdstip, welk onderzoek moet worden uitgevoerd en welke communicatie daarvoor nodig is. Je leert ook prevalentiecijfers berekenen. Vaak wordt de module regionaal uitgevoerd.

 • RIVM-stage

Tijdens je opleiding loop je vijf dagen stage bij het RIVM. Dit zal met name op de afdelingen LCI en TRL zijn. Zo maak je kennis met de manier waarop het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tuberculosebestrijding benadert.

 • Module VvAwT

Je volgt minimaal twee dagen onderwijs door de VvAwT. Daarin wordt je bijgepraat over recente ontwikkelingen op het gebied van (internationale) tuberculosebestrijding en (nieuwe) diagnostische methoden en behandelingen.

 • Nascholingsdagen NVALT

Je volgt minimaal twee dagen onderwijs van de NVALT. Daarbij kun je kiezen uit verschillende nascholing, waaronder allergie / immunologie, longfunctie of tuberculose.

Tijdens de opleiding arts tuberculosebestrijding volg je onderstaande modulen uit de opleiding infectieziektebestrijding als keuzeonderwijs:

Voor wie

Artsen werkzaam in de bestrijding, behandeling en preventie van tuberculose.

Behoor je tot een andere doelgroep? Neem dan contact met ons op. Onderdelen van de opleiding kunnen namelijk interessant voor je zijn in het kader van bij- en nascholing.

Competentiegericht

Tijdens onze medische vervolgopleidingen staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije sfeer. Daarbinnen werk je samen, vaak multidisciplinair met andere deelnemers en met je opleider, aan de ontwikkeling van jouw competenties. Daarnaast volg je keuzeonderwijs, dat je selecteert op basis van je individueel opleidingsplan.

Ervaringen

Video

Bekijk hieronder het filmpje ‘Arts Maatschappij & Gezondheid, profiel tuberculosebestrijding, middenin de samenleving’.

Praktische informatie

Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!