030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding tuberculose arts (1e fase M+G) Print

In het kort

Tuberculose klinkt misschien als een aandoening uit het verleden. Maar niets is minder waar: tuberculose komt ook tegenwoordig nog steeds voor in Nederland. Wil jij leren hoe je de ziekte in een vroegtijdig stadium opspoort en behandelt? Hoe je zorg voor preventie van transmissie? En met welke partners je samenwerkt om tot een adequaat beleid te komen? Doe dan deze opleiding tot tuberculose arts.

Hoe kom je in opleiding?

Wil je solliciteren naar een opleidingsplaats? Er is een landelijke selectieprocedure die door de stichting SOGEON wordt gecoördineerd. Informatie over de selectieprocedure vind je op www.artsmg.nl. Als aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH. Je kunt meer lezen via de link veel gestelde vragen landelijk werkgeverschap.

Wat je leert

Opsporing, transmissie, behandeling en preventie

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid (1e fase M+G). De opleiding duurt in principe twee jaar, maar het instituutsonderwijs en de praktijkopleiding worden afgestemd op de omvang van jouw dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over.

Deze eerste fase rond je af met een KNMG-registratie in het profiel tuberculosebestrijding. Na afronding kun je doorstromen naar de 2e fase van de opleiding. Op die manier verwerf je je registratie tot arts maatschappij + gezondheid. De Vereniging van Artsen werkzaam in de Tuberculosebestrijding (VvAwT) gaat ervan uit dat een volwaardige tbc-arts zowel de eerste als de tweede fase heeft afgerond.

Opbouw van duale opleiding arts tuberculosebestrijding

Eerste fase

Het curriculum van de eerste fase van de opleiding tot arts tuberculosebestrijding ziet er als volgt uit:

  • Je start met een opleidingsperiode van negen maanden, waarbij je aan de slag gaat binnen een opleidingsinstelling, bijvoorbeeld een GGD.
  • Daarna volg je gedurende drie maanden een stage in de longgeneeskunde.
  • Dan volgt er een stage M+G van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij een opleidingsinstelling.
  • Je sluit de eerste fase af met een stage waarin je in een sanatorium voor tuberculose wordt opgeleid. Ook volg je gedurende enkele weken een keuzestage.

Gedurende de hele eerste fase volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Hierin volg je profielonderwijs, bijvoorbeeld over praktische tbc-bestrijding, stralingshygiëne, risico- en crisiscommunicatie en outbreakmanagement. Ook volg je, op basis van je individuele opleidingsplan, keuzeonderwijs. Daarnaast volg je – samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen M+G – sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij de NSPOH.

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Tweede fase

De tweede fase leidt op tot arts Maatschappij +Gezondheid. Deze fase is profieloverstijgend en volg je na afronding van de eerste fase. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als profielarts.

De achtergrond

Tuberculose komt nog steeds voor in Nederland. Behalve (tropen)reizigers treft de ziekte vooral mensen uit kwetsbare groepen. Bijvoorbeeld verslaafden, immigranten en illegalen. Zij zijn vaak minder goed in beeld bij de gezondheidszorg. Dan zijn creativiteit en sterke sociale vaardigheden vereist om patiënten optimale zorg te geven. Ook zien we steeds vaker resistentie bij de behandeling. Als tuberculose arts moet je dus alert zijn en adequaat handelen.

Je richt je op de vroegtijdige opsporing en preventie van tuberculose. Daarnaast houd je je bezig met diagnostiek en met de behandeling van patiënten. Je werkt samen met huisartsen, kinderartsen, longartsen, forensisch artsen en andere zorgspecialisten. Je doet bron- en contactonderzoek, screent risicogroepen, houdt je bezig met outbreak-management en preventie van transmissie, bijvoorbeeld in instellingen. Afhankelijk van jouw persoonlijke interesses kun je je daarnaast ook richten op wetenschappelijk onderzoek.

De opleiding tot arts tuberculosebestrijding bereidt je voor op al deze rollen.

Na afloop van de tweejarige opleiding tot arts tuberculosebestrijding:

  • ben je deskundig in de tuberculosebestrijding – zowel op regionaal als nationaal niveau.
  • ben je bekend met vroegtijdige opsporing, transmissie, behandeling en preventie van tbc.
  • weet je welke netwerken nodig zijn om een goede tbc-bestrijding op te zetten.
  • weet je hoe je samen met anderen succesvol beleid ontwikkelt en uitvoert.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen op het gebied van de tuberculosebestrijding. Tijdens de opleiding word je begeleid door een erkende praktijkopleider uit je eigen organisatie en instituutsopleider van de NSPOH.

arts Tuberculosebestrijding - NSPOH

Voor wie

Artsen die tuberculose willen opsporen, behandelen en voorkomen. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen.

Competentiegericht

Tijdens onze medische vervolgopleidingen staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije sfeer. Daarbinnen werk je samen, vaak multidisciplinair met andere deelnemers en met je opleider, aan de ontwikkeling van jouw competenties. Daarnaast volg je keuzeonderwijs, dat je selecteert op basis van je individueel opleidingsplan.

Praktische informatie

Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking? Lees meer hierover op de pagina Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!