030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding donorarts Print

In het kort

De opleiding tot donorarts KNMG is er voor artsen die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid van donoren en ontvangers van lichaamsmateriaal en de borging van het hele proces en de kwaliteit hieromheen.

Wat je leert

De opleiding tot donorarts

Donorgeneeskunde is een erkend profiel binnen het sociaalgeneeskundige specialisme maatschappij + gezondheid.

Start je met de eerste fase van de opleiding tot donorarts KNMG, dan ziet het curriculum er als volgt uit:

  • Je start als arts in opleiding tot specialist (aios) met een opleidingsperiode van negen maanden bij een als opleidingsinstelling erkende organisatie binnen de donorgeneeskunde (Sanquin, Matchis, NTS of Eurotransplant). Ben je bij start van de opleiding al minstens een jaar werkzaam als donorarts al bij een erkende opleidingsinstelling? Dan start je deze eerste opleidingsperiode in principe bij een andere opleidingsinstelling.
  • Daarna volg je twee stages van drie maanden: een klinische stage en een stage in de breedte van het werkveld van de arts Maatschappij + Gezondheid. De stages zijn gericht op verbreding en verdieping van je expertise en worden afgestemd op je individuele opleidingsplan.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden. Dit is bij een andere opleidingsinstelling dan de organisatie waar je je eerste opleidingsperiode hebt gevolgd.
  • Je sluit de opleiding af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.

Gedurende de hele opleiding volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Je volgt onderwijs over de diverse thema’s die van belang zijn voor het werk van de donorarts. Ook de juridische grondslag van je werk en advies- en gespreksvaardigheden komen aan bod. Voor verdieping volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan). Daarnaast volg je – samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen M+G – sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij NSPOH.

De opleiding tot donorarts KNMG is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Afhankelijk van de omvang van je dienstverband, duurt de opleiding tot donorarts KNMG twee jaar. Je rondt de opleiding af met een KNMG-registratie als donorarts.

Straks is deze tweejarige opleiding onderdeel van de medische vervolgopleiding tot arts maatschappij + gezondheid. Deze eerste fase rond je af met een KNMG-registratie in het profiel Donorgeneeskunde. Na afronding kun je doorstromen naar fase twee van de opleiding. Op die manier verwerf je je registratie tot arts maatschappij + gezondheid.

arts Donorgeneeskunde - NSPOH

Voor wie

Basisartsen, maar ook artsen die al meerdere jaren werkervaring hebben in een ander specialisme, kunnen de opleiding volgen.

Contact

Is je interesse gewekt? Lees meer over het vak en de sollicitatieprocedure op www.artsmg.nl. De startdatum van het eerste cohort is nog niet bekend. In mei 2022 verwachten we de startdatum bekend te maken.

Wil je weten wanneer de opleiding tot donorarts van start gaat, of heb je andere vragen over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op, dan houden wij je op de hoogte.