030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Introductie Bouw Print

In het kort

Introductie Bouw NSPOH -2Werk je als bedrijfsarts of arboprofessional in de bouwsector, of ga je daar aan de slag? En is er een contract met Volandis? Wil je je verdiepen in de specifieke kenmerken van de bouwsector, de cultuur, risico’s en arbeidsbelasting? En kennismaken met instrumenten voor preventie en duurzame inzetbaarheid? Doe dan deze tweedaagse Introductie op het werken in de bouwnijverheid.

Wat je leert

Introductie op het werken in de bouwnijverheid

Je kunt deze tweedaagse module volgen als bij- of nascholing, mits je werkbaar bent of wordt in de bouwsector en jouw arbodienst een contract heeft met Volandis. Deze tweedaagse module is ook (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde. Deelnemers aan deze opleiding kunnen onder voorwaarden, en na overleg, deelnemen.

Deze module gaat in op de belangrijkste arbo-aspecten van de bouwsector. Je maakt kennis met de cultuur, organisatiestructuur en andere kenmerken van de bouwnijverheid en de verschillende bouwberoepen. Je wordt wegwijs gemaakt in de arbo-informatie en de missie, visie en werkwijze van Volandis. Daarnaast maak je kennis met de instrumenten die Volandis heeft ontwikkeld voor de verschillende arboprofessionals. Ook wordt een aanzet gegeven in het beoordelen van arbeidsbelasting en gezondheidsrisico’s.

Centrale thema’s zijn duurzame inzetbaarheid en gezamenlijk adviseren aan werknemers en organisaties in de bouw. Je leert hoe je praktisch en preventief, of juist oplossingsgericht, kunt adviseren – zowel aan individuen als aan organisaties. Hierbij leer je de basisprincipes van ‘motiverende’ gespreksvoering en krijg je inzicht in de meest effectieve rapportage- en presentatietechnieken voor de bouwsector.

Het onderwijs bestaat uit interactieve colleges, afgewisseld met korte praktijkopdrachten. Via feedback, tips en het uitwisselen van informatie leer je van elkaar en van ervaren docenten van Volandis. Ter voorbereiding maak je een opdracht. De module wordt afgesloten met een kennistoets.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • heb je kennis van de visie, missie, kernwaarden en werkwijze van Volandis in de bouwbranche.
  • ben je bekend met de kenmerken van de bedrijfstak, wet en regelgeving, en de infrastructuur en cultuur in de bouwnijverheid.
  • heb je inzicht in de diversiteit aan arbeidsproblematiek en de mogelijke aanpak daarvan.

Docenten

Introductie Bouw NSPOH -2018Het onderwijs wordt verzorgd door docenten van Volandis, het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrastructuur, en externe deskundigen, onder wie:

 

  • Salomon Stam (Volandis)
  • Margo Caspers (Volandis)
  • Tjeerd Hobma (directeur Volandis)
  • Astrid de Graaf (opleider NSPOH)
  • Frans Vlek (opleider NSPOH)

Voor wie

Deze module is bedoeld als introductie voor de bedrijfsarts bouw en alle arbeid- & gezondheid professionals (kerndeskundigen, werkadviseurs en leefstijladviseurs Bouw) die (gaan) werken in de bouwsector of speciale belangstelling hebben voor de bouwnijverheid.

Na succesvolle afsluiting van deze module kun je de volgende, meer specifieke, modules volgen:
Arts voor de bouwnijverheid
Werkadviseur bouw
Leefstijladviseur bouw

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau en werkzaam zijn in/voor de bouwnijverheid.
De arbodienst van jouw werkgever heeft een contract met Volandis.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2018 kreeg deze module een 7,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.