030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Ethiek in de publieke gezondheidszorg Print

In het kort

Werk jij als professional in de public health? Dan sta je vast wel eens stil bij de morele kwesties die spelen in de publieke gezondheid. Wil jij meer leren over deze zorgethiek? Wil je praktische handvatten om morele afwegingen te kunnen maken? Wil je leren hoe je beleid en ethiek in de publieke gezondheidszorg combineert? Volg dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Ontwikkel je eigen moraal perspectief

De module is een onderdeel van de profielopleidingen Beleid en advies & Sociaal medische indicatiestelling en advisering. Je kunt de module ook volgen als open bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Ethiek speelt een belangrijke rol binnen de publieke gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van (gezondheids-)beleid en bij keuzes voor specifieke interventies. Door je te verdiepen in ethiek in de publieke gezondheidszorg, ontwikkel je je eigen moreel perspectief. Dat helpt je om jouw professioneel handelen moreel te verantwoorden.

In deze tweedaagse module krijg je inzicht in de (inter-)nationale debatten over ethiek en public health. Na een verkenning van ethiek in de gezondheidszorg, focussen we op de directe werkomgeving. Morele ontwikkelingen van jezelf en je vakgebied komen aan bod.
De leerstof wordt besproken via interactieve presentaties en inhoudelijke discussies. Je kunt eigen praktijkervaringen inbrengen en oefenen aan de hand van opdrachten uit je eigen praktijk.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • heb je kennisgemaakt met belangrijk moraalfilosofen.
  • heb je kennisgemaakt met verschillende methoden van morele oordeelsvorming.
  • heb je op basis daarvan een eigen moraal perspectief ontwikkeld.
  • kun je de morele juistheid in schatten van keuzes in je eigen praktijk

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door

  • Peter van Hengel studeerde geneeskunde in Leiden en volgde de opleiding tot longarts in Dordrecht en Den Haag. In het Leyenburgziekenhuis was hij lid van de commissie ethisch beraad. Hij werkte 12 jaar in een longartsenmaatschap in Assen, maar ging in 2012 terug naar het westen en werkt tot op heden als longarts en afdelingshoofd in het Flevoziekenhuis in Almere. Daarnaast is Peter trainer bij G&I Nederland. Morele vraagstukken en integriteitsissues zijn er in de zorg te over, zowel op direct patiënt gerelateerd gebied als op organisatie niveau. Daar is nog veel te winnen. De overmaat aan registratie-eisen maskeert een tekort aan samenhang. Werken aan integriteit via training en advies biedt de mogelijkheid daarbij op alle niveau’s in de zorg van betekenis te zijn.

Voor wie

Deelnemers aan de medische vervolgopleiding Maatschappij en gezondheid en professionals in de public health, beleidsmedewerkers en leidinggevenden die meer willen weten over ethiek in de publieke gezondheidszorg.

Toelatingseisen

Academische opleiding en 4 jaar werkervaring.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Wat deelnemers zeggen over deze module:

  • Inhoudelijk bracht het meer verdieping dan ik had gedacht. En de stof werd op een prettige manier gebracht/verteld.
  • Ervaren docent, rustige en vriendelijke benadering. Veilige sfeer creërend.
  • Zelf de stappen doorlopen, daardoor wordt het toch helderder en gaat het meer leven dan dat je het alleen uit de literatuur haalt. Even gas terug, niet direct naar het einddoel maar stap voor stap. Dat vind ik heel mooi en fijn te leren.
  • Goede afwisseling theorie vs. zelf toepassen en in groepjes vs. plenair werken.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.