030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Volksgezondheidsproblemen beter begrijpen – groep 2 Print

In het kort

De Nederlandse volksgezondheid is complex. Als professional in de volksgezondheid wil je weten welke prioriteiten de aandacht verdienen. Wat de ontwikkelingen zijn, welke problemen zich voordoen en wat hun impact is op de volksgezondheid. Wil je je kennis over de actuele stand van de wetenschap bijspijkeren? En leren hoe die zich verhoudt tot je eigen praktijk? Doe dan deze module.

Wat je leert

Het complexe veld van de Nederlandse volksgezondheid

Deze basismodule is onderdeel van de Master Public Health. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

Tijdens de lessen volg je de (actuele) ontwikkelingen in de volksgezondheid en volksgezondheidsonderzoek. Je verdiept je in de verschillende perspectieven op gezondheid: van wereldwijd tot wijk, van burger tot bestuurder. Je maakt kennis met verschillende soorten data en hoe je die kunt vertalen naar adviezen over prioriteiten. Bovendien krijg je inzicht in de onderlinge samenhang van factoren en welke afwegingen daarbij van belang zijn.­

De leerstof oefen je op situaties in je eigen praktijk en je sluit de module af met een literatuurstudie en een mondeling examen.

Na afloop van deze vijfdaagse module:

  • heb je inzicht in de status van de publieke gezondheid in Nederland en onze positie in internationaal perspectief.
  • kun je de problemen in de volksgezondheid herkennen en analyseren
  • hanteer je indicatoren om riscofactoren te onderzoeken.
  • ken je verschillende soorten sociaal-demografische determinanten om ongelijkheid te verklaren.
  • heb je de benodigde kennis en actuele inzichten om een goed gezondheidsbeleid te kunnen ontwikkelen.

Docenten

Het onderwijs wordt o.a. verzorgd door prof dr. Karien Stronks (Amsterdam MC), prof. dr. Lex Burdorf (Erasmus MC) en dr. Lea den Broeder (RIVM).

Voor wie

Voor professionals die werkzaam zijn op het gebied van volksgezondheid:  beleidsmakers, projectleiders, afdelingsmanagers en onderzoekers die werkzaam zijn bij GGD, gemeente, universiteit, ministerie, (koepel) van zorgverzekeraar(s), zorginstelling of een aanverwant instituut.

Toelatingseisen

Academisch werk- en denkniveau

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.