030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Verpleegkundigen maken kennis met de JGZ en AGZ Print

In het kort

Wil je als jeugdverpleegkundige of verpleegkundige algemene gezondheidszorg nóg beter beslagen ten ijs komen? Wil je meer weten over de inhoud van je vak? Wil je nog beter leren samenwerken met andere organisaties in de publieke gezondheidszorg? Doe dan deze nieuwe vijfdaagse module.

Wat je leert

Ondersteuning tijdens het inwerken in de AGZ of JGZ

Je kunt de module volgen als bij- of nascholing.

Ben je net klaar met de hbo-v? Dan kan het best spannend zijn om te gaan werken in een complexe organisatiestructuur zoals die van de publieke gezondheidszorg. Deze module biedt je dan ondersteuning tijdens je inwerkperiode, zodat je met meer zelfvertrouwen aan de slag kunt.

Voor ervaren ziekenhuisverpleegkundigen is deze module zeer geschikt als omscholing tot jeugdverpleegkundige (JGZ) of verpleegkundige algemene gezondheidszorg (AGZ). Iedereen kiest namelijk één van deze specialisaties. Na een intake wordt de keuze voor specialisatie definitief.

Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de vakinhoudelijke kennis over jeugdverpleegkunde of verpleegkunde algemene gezondheidszorg.
Als JGZ-verpleegkundige leer je over groei- en ontwikkeling, waaronder praktische uitleg over het toepassen van het van Wiechenonderzoek. Ook gaan we in op de onderwerpen overgewicht, zindelijkheid en seksuele ontwikkeling. Ook de psychosociale ontwikkeling komt aan bod met o.a. onderwerpen als autisme, ADHD en depressie. Je leert signalen herkennen en door te verwijzen naar de juiste professional binnen de jeugdgezondheidszorg. Tijdens de module oefene we ook ruimschoots met gesprekstechnieken en communicatie met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Als AGZ-verpleegkundige leer je over de verschillende werkvelden: de infectieziektebestrijding, technische hygiënezorg of TBC-bestrijding.

Na afloop van deze vijfdaagse module:

  • beschik je over de nodige vakinhoudelijke kennis met betrekking tot JGZ of AGZ.
  • weet je hoe je de samenwerking met professionals van andere specialismen kunt bevorderen.
  • ben je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en gezondheidsproblemen in Nederland.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren experts uit de praktijk.

Voor wie

Dit is een aaneengesloten module voor startende jeugdverpleegkundigen en verpleegkundigen algemene gezondheidszorg. Ook geschikt voor verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken en zich willen omscholen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,3.

Eerdere deelnemers benadrukten de meerwaarde om kennis en ervaringen te delen met andere startende (jeugd)verpleegkundigen (algemene gezondheidszorg).Het hielp hen om met enige afstand, vanuit een helikopterblik, naar hun nieuwe rol te kijken.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Twee tips uit het veld

Waarom vertegenwoordigers uit de publieke gezondheid deze module aanbevelen:

Karin Oudshoorn - NSPOH1. Karin Oudshoorn

verpleegkundig beleidsmedewerker, Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

“Sta jij voor je vak als verpleegkundige en heb je interesse in dat wat er in de samenleving speelt op het gebied van gezondheid? Vind je het leuk om te speuren naar bronnen van infectieziekten en het bestrijden ervan? Volg dan deze module!”

Anouk van der Vleuten Opleiding Jeugdverpleegkundige MG NSPOH2. Anouk van der Vleuten

verpleegkundige jeugdgezondheidszorg, Zuidzorg

 

“Zorg voor kinderen doe je niet alleen:
Samen leren
Samen positioneren en profileren
Samenwerken

Wil jij jouw rol als verpleegkundige op deze manier invullen en samen de zorg voor onze kinderen van de toekomst ondersteunen? Laat de NSPOH je introduceren en maak kennis met de publieke gezondheidszorg” 

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.