Infectieziekten kunnen leiden tot outbreaks: uitbraken met een razendsnelle verspreiding. Soms blijft zo’n uitbraak beperkt tot een enkele instelling. Bijvoorbeeld een uitbraak van het norovirus in een verpleeghuis. Maar een andere keer gaat het om een grotere epidemie, zoals de recente mazelenuitbraak. Wil jij leren hoe je daar als professional het beste op kunt anticiperen? Doe dan deze module.
Deze module is een keuze-onderdeel van de opleiding Verpleegkundige M&G, profiel AGZ. Je kunt deze module ook volgen als bij- of nascholing.
Bij het onder controle krijgen van een uitbraak van een infectieziekte zijn verschillende disciplines en organisaties betrokken. Meerdere actoren in het veld spelen bovendien een (grote) rol. Daardoor is een gestructureerde aanpak noodzakelijk, evenals oog voor de juiste maatregelen op de juiste tijd en plaats. Deze module biedt de handvatten en bereid je voor op goed management bij een outbreak.
Je leert onder meer over risico-assessment, en beslissingsbevoegdheden tijdens een (grootschalige) uitbraak. Hierbij komen de verschillende actoren als het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb), het Outbreak Management Team (OMT), het Bestuurlijk AfstemmingsOverleg (BAO) en de Geneeskundige HulpverleningsOrganisaties in de Regio (GHOR’s) voorbij.
Verder behandelen we het belang van crowdmanagement en je eigen (professionele) verantwoordelijkheden daarin. Tijdens de module wisselen we presentaties met veel voorbeelden uit de praktijk, opdrachten en praktische oefeningen elkaar af.
Het onderwijs wordt verzorgd door een team van specialisten. Zij zijn afkomstig van onder andere het RIVM, de Radboud Universiteit Nijmegen en de GGD.
Public health artsen, sociaal verpleegkundigen en andere professionals met outbreak management in hun portefeuille. Ook is de module geschikt voor verpleeghuisartsen, bedrijfsartsen en huisartsen.
Voor deze scholing vragen wij niet standaard accreditatie aan bij het verpleegkundig specialisten register (VSR). Neem je als verpleegkundig specialist wel deel aan deze module, neem dan vooraf even contact met ons op.
“Over Outbreak management ben ik erg enthousiast. Voor mij is deze module vooral zinvol omdat ik praktische handvatten krijg voor het dagelijkse werk bij een uitbraak. Ook de theoretische achtergronden worden voldoende behandeld. Als arts wil ik graag weten wat de achtergronden zijn voor bepaalde interventies of van organisatiestructuren.”
Putri Hintaran
Arts Infectieziektebestrijding KNMG, GGD regio Utrecht
Datum | Starttijd | Eindtijd | Onderwerp | Locatie |
---|
Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.