030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Eerste postmasteropleiding Arbeid & Gezondheidspsycholoog start februari 2024

Datum: 12 dec '23

Er is steeds meer vraag naar psychologen met deskundigheid op het gebied van Arbeid & Gezondheid. Daarom start de NSPOH in februari 2024 met de eerste postmasteropleiding Arbeid & Gezondheidspsycholoog.

Modulaire opleiding

De opleiding is bedoeld voor psychologen die zijn afgestudeerd op masterniveau en bestaat uit zeven verschillende modules. De modules zijn ook los te volgen en starten een paar keer per jaar. Het opleidingsprogramma bestaat uit blended onderwijs: een mix van contact- en online scholing, met daaromheen voorbereidende activiteiten en huiswerkopdrachten gericht op literatuur, casuïstiek, reflectie(s) en zelf te maken (eind)opdrachten. Als je alle modules volgt, voldoe je aan de scholingseis voor de registratie tot Psycholoog Arbeid & Gezondheid NIP. Psychologen met veel werkervaring kunnen vrijstellingen aanvragen op basis van Erkenning Verworven Competenties.

Het beroep

Wat is het verschil tussen een Arbeid & Gezondheidspsycholoog en een GZ-psycholoog? Kenmerkend voor de A&G psycholoog is de combinatie van individuele begeleiding – vanuit de spreekkamer – gericht op werkfunctioneren én advisering over gezondheid en preventie op team- en organisatieniveau.
Een GZ-psycholoog werkt alleen in de spreekkamer en richt zich met de individuele behandeling op reductie of remissie van psychische klachten. Deze GZ-psycholoog is niet gericht op herstel van werkfunctioneren of aanpassing van de werkomgeving.
Een A&O psycholoog daarentegen adviseert alleen over gezondheid en preventie op team- en organisatieniveau. Hij/zij begeleidt of behandelt juist weer niet vanuit de spreekkamer. Het werkgebied van de A&G psycholoog overlapt dus voor een klein deel met de twee andere psychologen, zodat de werkgebieden elkaar vooral aanvullen.

Meer informatie over de opleiding Arbeid & Gezondheidspsycholoog?

Kijk op naar deze website van de NSPOH en het NIP.