030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding Arbeid & Gezondheidspsycholoog Print

In het kort

De postmasteropleiding Arbeid & Gezondheidspsycholoog (A&G psycholoog)  leidt (master) psychologen op tot psychologisch experts in de combinatie van werk en gezondheid. Met deze opleiding zet je voor jezelf een stevige basis neer als A&G Psycholoog. Om in het register Psycholoog Arbeid en Gezondheid van het NIP te worden opgenomen dien je nog extra scholing te volgen binnen ons bij- en nascholingsaanbod.

Als A&G psycholoog begeleidt, behandel en adviseer je werknemers en werkgevers bij (het omgaan met) psychische problemen en bevorder je het werkfunctioneren en de (psychische) gezondheid binnen arbeidssituaties. Je stimuleert op die manier duurzame inzetbaarheid en terugkeer naar werk en biedt daarnaast hulp en advies gericht op het welbevinden en goed presteren in werk via het verbeteren van motivatie, vitaliteit, effectiviteit, productiviteit en werkplezier. Bekijk het beroepsprofiel van de Arbeid & Gezondheidspsycholoog NIP.

Opbouw opleiding

Voor de A&G Psycholoog bestaan er zeven samenhangende modules die het hele beroepsprofiel van de A&G psycholoog beslaan. Deze modules kun je ook los van elkaar volgen. Klik op een modulenaam hieronder voor nadere informatie over de module. Op elke modulepagina kun je via de datum (rechtsboven) doorklikken naar de uitvoeringspagina met daar ook de inschrijfknop.

Wat je leert

Hulp en advies bij duurzame inzetbaarheid en terugkeer naar werk

Tijdens deze postmasteropleiding staat de specifieke kennis en deskundigheid van het begeleiden en behandelen van werkenden en hun psychische gezondheid, centraal. Daarnaast wordt kennis en deskundigheid aangeboden ten aanzien van het voorkomen van uitval en het versterken en bevorderen van een gezond arbeidsklimaat binnen teams en organisaties.

Verschil met andere psychologen

De combinatie van individuele begeleiding – vanuit de spreekkamer- gericht op werkfunctioneren én advisering over gezondheid en preventie op team- en organisatieniveau is het typisch onderscheidende kenmerk van een A&G psycholoog. Een GZ-psycholoog werkt alleen in de spreekkamer en is met de individuele behandeling gericht op reductie of remissie van psychische klachten en is niet gericht op herstel van werkfunctioneren of advisering op team- en organisatieniveau. Een A&O psycholoog daarentegen adviseert alleen over gezondheid en preventie op team- en organisatieniveau; en begeleidt of behandelt juist weer niet vanuit de spreekkamer. Het werkgebied van de A&G psycholoog overlapt dus voor een klein deel met de twee andere psychologen, zodat de werkgebieden elkaar vooral aanvullen.

Na afloop van de modules kun je:

 • begeleiding en behandeling bieden gericht op terugkeer naar werk of re-integratie op de werkvloer wanneer sprake is van psychische problematiek.
 • begeleiding bieden bij een individueel functioneringsprobleem.
 • adviseren over preventiebeleid ten aanzien van kwaliteit van arbeid en het terugdringen van ziekteverzuim en personeelsverloop.
 • trainingen ontwikkelen en verzorgen, bijvoorbeeld rondom persoonlijke effectiviteit.
 • adviseren over bevordering van duurzame inzetbaarheid en vitaal gedrag op de werkvloer.
 • beleid over de sociale werkomgeving ontwikkelen en implementeren, bijvoorbeeld met het oog op sociale veiligheid.

Studiepunten

Per afgeronde module behaal je studiepunten. Zie daarvoor: Puntenverdeling per module.

Met de 7 modules tezamen behaal je in totaal

 • 169 punten Arbeid & Gezondheid (A&G) klinische kennis en vaardigheden én
 • 192 punten Arbeid & Organisatie (A&O) kennis en vaardigheden
 • plus 20 punten (in categorie Overig) voor de module Arbo- en sociale zekerheidswetgeving voor de A&G psycholoog.

Dit betekent dat naast bovenstaande 7 modules (381 punten) nog 27 geaccrediteerde studiepunten en 72 overige studiepunten behaald dienen te zijn. Om in het register Psycholoog Arbeid en Gezondheid van het NIP te worden opgenomen dien je nog extra scholing te volgen binnen ons bij- en nascholingsaanbod.

Supervisie

Kosten van supervisie van een erkende supervisor:

 • Individuele supervisie: €150 per uur.
 • Groepssupervisie met 2 personen: €75 per uur.
 • Groepssupervisie met 3 personen: €50 per uur.
 • Groepssupervisie met 4 personen: €40 per uur.

Erkenning verworven competentie en vrijstellingen

Voor (ervaren) psychologen die werkzaam zijn op het terrein van arbeid en gezondheid is het mogelijk om vrijstelling voor één of meerdere modules te krijgen middels een Erkenning Verworven Competenties (EVC) gesprek. In zo’n EVC-gesprek (met twee assessoren) wordt op basis van verzameld bewijsmateriaal bepaald voor welke modules vrijstelling wordt gegeven. Voor de vrijgestelde modules ontvang je dan een certificaat. Als vrijstellingen zijn toegekend weet je welke modules je aanvullend kunt volgen om aan het hele beroepsprofiel van de A&G psycholoog te voldoen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door betrokken hoofddocenten:

 • drs. M. (Mieke) Meulmeester, registerpsycholoog NIP A&O, Psychologisch Adviesbureau Mental-Care.
 • drs. P. (Patricia) van Casteren, registerpsycholoog NIP A&G en registerpsycholoog NIP A&O, Director Clinical Innovation Ascender.
 • drs. D. (Daphne) Metsemakers,  registerpsycholoog NIP A&G en registerpsycholoog NIP A&O, opleider/adviseur NSPOH.
 • dr. F.W. (Erik) Noordik, gezondheidswetenschapper en expert op het gebied van arbeid, gezondheid en psychologie, verzuim en sociale zekerheid, opleider/adviseur en opleidingsmanager NSPOH.

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor psychologen die een volledige postmasteropleiding tot psycholoog Arbeid & Gezondheid willen doen of die hiervan onderdelen willen volgen.

Toelatingseis

Werkzaam zijn op het terrein van Arbeid & Gezondheid en een master psychologie hebben afgerond.

Kwaliteitsregister

Na succesvolle afronding van iedere module ontvang je een certificaat met de bijbehorende scholingspunten. Deze kun je inzetten voor (her)registratie in kwaliteitsregister van de A&G psycholoog NIP.

Praktische informatie

Om je aan te melden voor de opleiding klik je op de knop op deze webpagina. Wil je je inschrijven voor een of meer onderdelen van de opleiding? Klik dan op de betreffende titel(s) van de modules, hierboven. Daar vind je ook informatie over de kosten per module.
Wil je meer informatie? Meld je aan voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.

De opleidingsdagen vinden afwisselend plaats op locatie van de NSPOH en online op vrijdagen van 9.30 – 16.30 uur..

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Na het achterlaten van je e-mailadres kun je de bekijken en downloaden. Daarmee ga je akkoord met een eventuele opvolging vanuit de NSPOH binnen negentig (90) kalenderdagen.