030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opfrissen richtlijn psychische problemen Print

In het kort

In 2019 verscheen de herziene versie van de NVAB Richtlijn psychische problemen. Ben jij bedrijfs- of verzekeringsarts en wil je je kennis actualiseren van deze richtlijn opfrissen, zodat je patiënt en leidinggevende met behulp van de begrippen als positieve gezondheid en de capability-benadering kunt begeleiden naar beter functioneren? En wellicht naar een meer duurzame werkhervatting? Doe dan deze eendaagse module en spijker je kennis over de activerende benadering bij.

Wat je leert

De activerende benadering

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

In deze module fris je je kennis op rond de systematiek van de NVAB Richtlijn psychische problemen. Deze richtlijn met de nieuwste inzichten is meer dan ooit gebaseerd op resultaten uit onderzoek en wetenschap. Je actualiseert je kennis over de activerende benadering en je maakt kennis met de nieuwe inzichten uit deze herziene richtlijn. De aanpak van de activerende benadering met daarbij de nieuwere begrippen positieve gezondheid en de capability-benadering zijn in deze richtlijn verder versterkt.

Het resultaat werkt versterkend op het probleemoplossend vermogen van zowel de patiënt/werknemer als van de leidinggevende/werkgever. De aanpak geeft bovendien een gunstige prognose voor duurzame en structurele werkhervatting.

In deze module is veel ruimte voor eigen casuïstiek en het bespreken van problemen die je in de praktijk ondervindt. Korte, interactieve presentaties worden afgewisseld met discussies en praktische oefeningen in kleine groepen. Ter voorbereiding op deze dag neem je uit eigen praktijk een casus mee als huiswerkopdracht.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kan je alle elementen uit de NVAB Richtlijn psychische problemen toelichten;
  • kan je uitleggen hoe je het herstelproces optimaal begeleidt en systematisch evalueert;
  • kan je toelichten hoe je stagnaties herkent en eenvoudige, cognitief-gedragsmatige eerstelijns interventies toepast;
  • kan je beschrijven hoe de begrippen capability en positieve gezondheid passen binnen deze richtlijn.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Dhr. G. (Ger) Kaldenberg – zelfstandig bedrijfsarts. Ger heeft ruim 30 jaar ervaring als bedrijfsarts en werkte onder andere lange tijd voor Arbo Unie. Ook is hij een bevlogen docent en trainer en was tot 2023 hoofd van de opleiding Bedrijfsgeneeskunde bij de NSPOH. Ger is gespecialiseerd in de thema’s keuringen, arbeidsconflicten en overspannenheid/burn-out.

Voor wie

Verzekeringsartsen, bedrijfsartsen en arboverpleegkundigen die mensen met psychische problemen begeleiden.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Uitspraak van een deelnemer:
“Zat goed in elkaar en was aansprekend. De docent bracht overtuigend dat je deze richtlijn consequent moet toepassen en niet te passief moet zijn. … Kortom de opleider heeft me weer wat scherper gemaakt. Dat voelt goed.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.