Als bedrijfsarts sta je tussen werkgever en werknemer in. Je bent zowel arts als adviseur. In beide rollen ben je standvastig en onafhankelijk, tactvol en betrokken. Vind je het boeiend om te bewegen in het krachtenveld van werkgever, werknemer en arbodienst? En wil je leren hoe je de gezondheid van werknemers bevordert en beschermt? Doe dan deze vierjarige opleiding tot bedrijfsarts.
De medische vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde duurt vier jaar en leidt tot inschrijving in het register van bedrijfsartsen in het domein Arbeid en Gezondheid. De opleiding bestaat voor 80% uit werken in de praktijk en voor 20% uit cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Praktijk- en instituutsonderwijs sluiten naadloos op elkaar aan. De opleiding is opgebouwd uit modules. Je kunt een deel van de modules ook volgen als bij- of nascholing.
Als bedrijfsarts adviseer je zowel werknemer als werkgever op het gebied van arbeid en gezondheid. Je hoofdtaak: het bevorderen en beschermen van de gezondheid van werknemers. Je doet een inschatting van de belasting en belastbaarheid, je geeft een advies over de aanpassingen. En bij verzuim bied je begeleiding en bespoedig je zijn herstel!
Preventie van ziekte is een andere belangrijke taak. Je voert werkplekbezoeken uit en adviseert werkgevers over het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Als bijvoorbeeld een schilder met een giftig oplosmiddel werkt, dan is het jouw taak om dit te signaleren, om alternatieven voor dit middel aan te dragen, om in gesprek te gaan met de werkgever. Op die manier zullen minder werknemers ziek worden en daar hebben beide partijen wat aan.
Jouw positie als onafhankelijk adviseur kan een spanningsveld veroorzaken. Immers, je staat tussen werknemer en werkgever in. Dit kan lastig zijn, maar de opleiding tot bedrijfsarts bereidt je hier goed op voor.
De komende jaren zullen veel oudere bedrijfsartsen afscheid nemen. Daardoor zal de vraag naar deze medisch specialisten verder groeien. Hoewel de meeste bedrijfsartsen bij een arbodienst werken, zien we dat steeds meer zelfstandige bedrijfsartsen een opleidingsplaats aanbieden. Dat is een mooie ontwikkeling.
Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen. Daarnaast word je begeleid door een instituutsopleider van de NSPOH.
Je volgt, in wisselende volgorde, de volgende modules:
Voor artsen die willen specialiseren in bedrijfsgeneeskunde.
Beschik je al over een erkend specialisme, bekijk dan de informatie over het zij-instroomtraject.
Tijdens onze medische vervolgopleidingen staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije sfeer. Daarbinnen werk je samen, vaak multidisciplinair met andere deelnemers en met je opleider, aan de ontwikkeling van jouw competenties. Daarnaast volg je keuzeonderwijs, dat je selecteert op basis van je persoonlijk opleidingsplan (POP).
Arne Koole over online onderwijs,
bedrijfsarts in opleiding.
‘Een positief bijeffect van de Corona-crisis is dat we massaal het beeldbellen hebben omarmd! Bij de arbodienst vergaderen we inmiddels digitaal met collega’s, we beeldbellen met vrienden en familie. En inmiddels is ook het onderwijs bij de NSPOH volledig Online via Zoom! Mijn eerste ervaringen hiermee in de opleiding bedrijfsarts zijn heel positief: er is veel ruimte voor sociale interactie en het is enorm efficiënt qua tijd! Het enige wat ik mis is de heerlijke lunch bij de NSPOH! Mijn wens is dat we in de toekomst fysiek en digitaal onderwijs blijven combineren!’
Eveline The-Van Leeuwen, verzekeringsarts,
opleidingsmanager / instituutsopleider NSPOH
“Ik vind het een mooie uitdaging om het vak van verzekeringsgeneeskunde over te brengen aan anderen. Dat ik deelnemers enthousiast kan maken voor de leuke dingen van het vak is voor mij de belangrijkste reden om bij de NSPOH verzekeringsartsen op te leiden. We willen als opleidingsinstituut mensen opleiden tot professionals met lef. Want dat heb je in de dagelijkse praktijk als verzekeringsarts of bedrijfsarts nodig.”
Hans Heijstek, bedrijfsarts,
instituutsopleider NSPOH
“Voor een bedrijfsarts is elke dag anders. En is elke dag uitdagend. Ik werk graag met enthousiaste deelnemers, die tijdens hun opleiding leren met zelfvertrouwen deze uitdagingen aan te gaan.”
Uitspraken van aios tijdens hun opleiding tot bedrijfsarts:
- “Ik wil graag meer aan het begin van de keten werken, preventief bezig zijn. Ik denk dat de opleiding mij kansen biedt dat te gaan doen.”
- “Het werken in kleine groepjes is erg leuk. Iedereen krijgt voldoende persoonlijke aandacht, je kunt de opdracht en de casuïstiek goed uitdiepen en het werkt blik verruimend om van anderen te horen hoe ze hun werk aanpakken.”
- “Ze vertelden dat de opleiding veel tijd vergt, maar dat valt tot nu toe mee. We hebben nu twee dagen een zelfstandige onderwijsdag gehad, met een opdracht gewerkt. Dat scheelde erg veel reistijd.”
Lees het interview met Peter Geelen, bedrijfsarts in opleiding: ‘Niemand gaat geneeskunde studeren om bedrijfsarts te worden’ in Medisch Contact, 12 augustus 2019.
Bekijk hieronder “Een dag uit het leven van een bedrijfsarts” over het vak van de bedrijfsarts. De NVAB ontwikkelde dit filmpje samen met de KNMG.
De campagne ‘Bedrijfsarts worden. Het betere werk!’ biedt studenten, basisartsen en potentiële zij-instromers een moderne inkijk in het beroep. Tien ambassadeurs vertelden tien weken lang over hun werk als bedrijfsarts. Bekijk de video’s op YouTube.
Deze opleiding heeft meerdere startmomenten in het jaar. De groepen die in januari, mei en september 2021 starten zijn volgeboekt. Je kunt nog wel inschrijven voor de wachtlijst voor deze groepen. Mocht er plaats vrij komen, dan stroomt de bovenste van de lijst in.
Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs? Lees meer op de pagina over opleidings- en moduleprijzen.
Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.
Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!