Als bedrijfsarts sta je naast de werkgever en werknemer. Je bent zowel arts als adviseur. In beide rollen ben je standvastig en onafhankelijk, tactvol en betrokken. Vind je het boeiend om te bewegen in het krachtenveld van werkgever, werknemer en arbodienst? En wil je leren hoe je de gezondheid van werknemers bevordert en beschermt? Doe dan deze vierjarige opleiding tot bedrijfsarts. Er zijn meerdere startdata in het jaar, zie onder “praktische informatie”, op deze webpagina.
De medische vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde duurt vier jaar en leidt tot inschrijving in het register van bedrijfsartsen in het domein Arbeid en Gezondheid. De opleiding bestaat voor 80% uit werken in de praktijk en voor 20% uit cursorisch onderwijs bij NSPOH. Praktijk- en instituutsonderwijs sluiten naadloos op elkaar aan. De opleiding is opgebouwd uit modules.
Als bedrijfsarts adviseer je zowel werknemer als werkgever op het gebied van arbeid en gezondheid. Je hoofdtaak: het bevorderen en beschermen van de gezondheid van werknemers. Preventie van ziekte is een belangrijke taak. Dit geef je vorm door spreekuren met individuele werknemers, middels werkplekbezoeken en advies aan werkgevers over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, zowel individueel als op organisatieniveau,
Jouw positie als onafhankelijk adviseur kan een spanningsveld veroorzaken. Je staat weliswaar naast werknemer en werkgever, echter niet altijd worden dezelfde belangen beleefd. Hier ligt de uitdaging. De opleiding tot bedrijfsarts bereid je hier goed op voor.
De vraag naar bedrijfsartsen zal de komende jaren blijven groeien omdat veel oudere bedrijfsartsen afscheid zullen nemen.
Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen. Daarnaast word je begeleid door een instituutsopleider van NSPOH. Vanuit je opleidingsinstelling word je begeleid door een geregistreerde praktijkopleider.
Je volgt, in wisselende volgorde, de volgende modules:
Voor artsen die zich willen specialiseren in bedrijfsgeneeskunde en reeds 9 maanden in voltijds dienstverband gewerkt hebben binnen bedrijfsgeneeskunde.
Voor artsen die eerder een medisch specialistenopleiding bij een erkende opleidingsinstelling hebben afgerond, kunnen in aanmerking komen voor traject voor een individualisering van de opleidingsduur.
Tijdens de opleiding bedrijfsgeneeskunde staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije en veilige sfeer.
Hans Heijstek, bedrijfsarts,
instituutsopleider NSPOH
“Voor een bedrijfsarts is elke dag anders en uitdagend. Ik werk graag met enthousiaste deelnemers, die tijdens hun opleiding leren met zelfvertrouwen deze uitdagingen aan te gaan.”
Uitspraken van aios tijdens hun opleiding tot bedrijfsarts:
- “Ik wil graag meer aan het begin van de keten werken, preventief bezig zijn. Ik denk dat de opleiding mij kansen biedt dat te gaan doen.”
- “Het werken in kleine groepjes is erg leuk. Iedereen krijgt voldoende persoonlijke aandacht, je kunt de opdracht en de casuïstiek goed uitdiepen en het werkt blik verruimend om van anderen te horen hoe ze hun werk aanpakken.”
- “Ze vertelden dat de opleiding veel tijd vergt, maar dat valt tot nu toe mee. We hebben nu twee dagen een zelfstandige onderwijsdag gehad, met een opdracht gewerkt. Dat scheelde erg veel reistijd.”
De campagne ‘Bedrijfsarts worden. Het betere werk!’ biedt studenten, basisartsen en potentiële zij-instromers een moderne inkijk in het beroep. Tien ambassadeurs vertelden tien weken lang over hun werk als bedrijfsarts. Bekijk de video’s op YouTube.Voor nog meer informatie en ervaringen, kijk ook eens op de website van “De andere dokter“.
Wil je meer informatie? Meld je aan voor een informatiebijeenkomst.
Deze opleiding heeft meerdere startmomenten in het jaar:
De opleidingskosten worden op jaarbasis gefactureerd en geïndexeerd. De jaarprijs 2024 bedraagt € 15.915
Je kunt je aanmelden voor de opleiding door te klikken op de button “aanmelden” in de kolom hiernaast. Je komt dan in een scherm terecht waar je direct kunt inloggen of een account kan maken als je nog geen deelnemer bij ons bent. Vul de gegevens in en klik op afronden. Je ontvangt vervolgens een ontvangstbevestiging en een mailbevestiging met de inloggegevens voor de digitale leeromgeving. In de digitale leeromgeving ‘MijnNSPOH’ tref je een inschrijfformulier BG aan onder de aanmelding voor opleiding bedrijfsarts. Vul deze volledig in en lever het formulier in. Indien alles volledig is, ontvang je de contracten om de plaatsing definitief te maken. Een intakegesprek wordt gepland om kennis te maken en het opleidingsschema door te nemen. De algemene voorwaarden zijn van toepassing na ondertekening van de contracten. Indien je na het inleveren van het inschrijfformulier of na het inleveren van de getekende contracten besluit om niet deel te nemen aan de opleiding, dan worden er administratiekosten (extra kosten) in rekening gebracht en gelden de annuleringsvoorwaarden zoals beschreven in de algemene voorwaarden.
Geef in het inschrijfformulier op MijnNSPOH de gewenste startdatum aan.
Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs? Lees meer op de pagina over opleidings- en moduleprijzen.
Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.
Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!