030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

5 nascholingsmodulen voor JGZ-professionals

Datum: 17 okt '22

Ben jij werkzaam als jeugdverpleegkundige of jeugdarts en wil je je kennis vergroten over slaap-, eet en zindelijkheidsproblemen, emoties bij kinderen en/of ziekteverzuim bij scholieren? Dan zijn deze 5 nascholingsmodulen interessant.

Slaap

Vragen over het slaapgedrag van peuters vraagt specifieke kennis van jou als JGZ- professional. De jeugdgezondheidszorg heeft een preventieve taak bij het voorkomen van slaapproblemen. Ook signaleren hoort in je takenpakket. Na deze nascholingsmodulen ben je zelfverzekerder als ouders bij je komen met hun slaapprobleem van hun peuter.

Peuters en slaap
Startdatum: 25 november 2022. Halve dag.

Voeding

In de jeugdgezondheidszorg krijg je als professional veel vragen over eten en drinken van peuters. Bij ouders spelen onderliggende gedachten en angsten vaak mee. Gedachten als: ‘Maar hij moet toch eten!’ Deze gedachten en angsten hebben weer consequenties voor hoe ouders/verzorgers omgaan met het eetgedrag van hun peuter. Na deze nascholingsmodulen weet je hoe je ouders ondersteunt bij deze vraagstukken.

Voeding en eetgedrag
Startdatum: 11 november 2022. Halve dag.

Zindelijkheid

Zindelijkheidsproblematiek komt veel voor. Ruim 1 op de 6 kinderen van zes jaar plast nog geregeld in bed. Ook bij oudere kinderen en volwassenen komt dit probleem vaker voor. Dit kan gevoelens van schaamte en onzekerheid opwekken. Gelukkig blijkt het in 98% van de gevallen niet om een lichamelijke afwijking te gaan. Met de juiste aanpak is droog slapen goed te leren. Na deze nascholingsmodulen heb je praktische handvatten die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Zindelijkheid
Startdatum: 29 november 2022. Halve dag.

Emoties

Kinderen leren lopen en zindelijk worden, maar hoe ze met emoties om moeten gaan, wordt vaak vergeten. Er wordt vanuit gegaan dat ze dat wel weten. Terwijl ze juist hierbij veel begeleiding van ouders nodig hebben. Na deze nascholingsmodulen weet je hoe je ouders kunt begeleiden bij angsten of driftbuien van hun kinderen.

Over kinderen en emoties gesproken
Startdatum: 6 december 2022. Halve dag.

Verzuim scholieren

MAZL is een effectieve interventie voor een integrale aanpak van ziekteverzuim bij scholieren in het voortgezet onderwijs en het MBO. Schoolmedewerkers, jeugdartsen en leerplichtambtenaren hebben samen aandacht en zorg voor leerlingen met ziekteverzuim, waardoor problematiek vroegtijdig in beeld komt. Na deze tweedaagse nascholingsmodulen weet je o.a. hoe je ziekte kunt vertalen naar participatiemogelijkheden.

MAZL training
Startdatum: 9 november. Twee dagen.