030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Peuters en slaap Print

In het kort

Krijg jij veel vragen over het slapen en juist ook vaak over het “niet slapen” van peuters? Vragen over het slaapgedrag van peuters vraagt specifieke kennis van jou als JGZ- professional. De jeugdgezondheidszorg heeft een preventieve taak bij het voorkomen van slaapproblemen. Ook signaleren hoort in je takenpakket. Na deze training ben je zelfverzekerder als ouders bij je komen met hun slaapprobleem van hun peuter.

Wat je leert

Praktische handvatten om direct in de praktijk toe te passen

Veel ouders zoeken naar oplossingen en proberen van alles uit. En als blijkt dat hun pogingen niet werken, worden ouders moe en ervaren ze stress. Ze zijn ten einde raad en sommige ouders komen spontaan je spreekkamer binnen in hun wanhoop, hopend op een oplossing die jij ze zal geven. Ook tijdens de standaardcontactmomenten stellen ouders op het consultatiebureau vragen over hoe ze het slaapprobleem van hun peuter kunnen oplossen en hopen bij jou een oplossing te krijgen.

Hoe kun jij als JGZ professional ouders ondersteunen?

Het leren slapen is een proces dat afhangt van diverse samenhangende factoren.

We gaan we met elkaar aan de slag en bekijken de gegeven informatie en het beeldmateriaal. Je oefent gespreksvaardigheden met casusmateriaal. Zo kun je de scholing direct toepassen in de praktijk. We bespreken wat voor peuters een normaal slaappatroon is en hoe je je goede slaaphygiëne hanteert. Het niet naar bed willen van een peuter, nachtangsten, rusteloze benen, laat inslapen, het komt allemaal aan bod. Ook kijken we naar hoe een slaapprobleem zich kan ontwikkelen en wat de gevolgen voor kind en ouder zijn. Hierbij besteden we ook kort aandacht aan de eventuele medische oorzaken die hiermee geassocieerd kunnen worden.

Na afloop van de training:

  • Kun je beschrijven wat de preventieve en signalerende taak van de JGZ is.
  • Kun je ouders uitleggen hoe ze slaapproblemen kunnen voorkomen door voorlichting te geven over een goede slaaphygiëne.
  • Kun je beschrijven hoe een slaapprobleem kan ontstaan en welke factoren daarbij een rol spelen.
  • Kun je uitleggen hoe je ouders kan begeleiden als er een slaapprobleem is bij de peuter.
  • Heb je praktische handvatten gekregen hoe je in gesprek kunt gaan met ouders die zich zorgen maken over het slaapgedrag van hun peuter.
  • Kun je beschrijven welke verschillende interventies er zijn die je bij ouders kan inzetten om de slaapproblemen aan te pakken.
  • Kun je uitleggen wanneer je moet verwijzen, en naar wie je kunt verwijzen.

Voor wie

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen die meer kennis en vaardigheden willen om op een professionele manier met ouders van het jonge kind van 12-48 maanden in gesprek willen gaan rondom het thema slapen en slaapgedrag bij peuters.

Docent

Gea van de Peppel Video Home Trainer, Opvoedcoach, Master SEN autismespecialist, PILLAR coach en jeugd- en gezinsprofessional SKJ registratie.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2021 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.