030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Nadia Baart wint Talmapenning 2021

Datum: 22 okt '21

Op donderdag 7 oktober 2021 is de Talma prijs 2021 uitgereikt aan Nadia Baart. De Talma jury heeft, unaniem, het onderzoeksartikel van Nadia Baart ‘Disability assessments by phone during the Covid-19 pandemic: physicians’experiences and future perspectives ’ bekroond met de Talma penning 2021. Nadia deed dat onderzoek in het kader van haar opleiding verzekeringsarts bij de NSPOH.

Verzekeringsgeneeskundig onderzoek

De Talma prijs is vernoemd naar de Nederlandse politicus Syb Talma (1864-1916) die aan het begin van de 20e eeuw de eerste minister voor sociale wetgeving was. Zijn wetgeving vormde de basis tot een verplichte sociale verzekering met een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgevers, werknemers en overheid. In 1913 diende hij onder meer de Invaliditeitswet in. Een onderdeel hiervan was een ouderdomsregeling die voorzag in een rente vanaf het 70ste levensjaar. Wetenschappelijk onderzoek acht de NVVG als een belangrijk fundament voor een goede verzekeringsgeneeskundige beroepsuitoefening. Reden om wetenschappelijk onderzoek door verzekeringsartsen al of niet in spé en al of niet in opleiding, te stimuleren. Daarom ook heeft de NVVG de Talma prijs in het leven geroepen.
De prijs bestaat uit een prachtige penning en een mooi, vrij te besteden geldbedrag. Elk jaar kunnen auteurs een publicatie over een verzekeringsgeneeskundig onderwerp inzenden en meedingen naar de Talma prijs. De jury beoordeelt de publicaties, wikt en weegt en kiest de winnaar. De jury betrekt een 10 tal items bij zijn eindoordeel waaronder verzekeringsgeneeskundige relevantie, originaliteit, methodologie, toepasbaarheid, taalgebruik en schrijfstijl.

Naast de winnaar van de Talma prijs 2021 heeft de Talmajury, als aanmoediging, een duidelijke runner-up in het spreekwoordelijk ‘zonnetje’ gezet. Astrid Kol is runner-up geworden met het manuscript ‘Interdoktervariatie in de urenbeperking bij de verzekeringsgeneeskundige beoordeling bij borstkanker’.

Bron: NVVG