030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Letsels en letselrapportage Print

In het kort

Een goede forensisch medische letselrapportage begint bij een correct beschreven letsel. In deze module wordt op basis van de richtlijn forensisch-medisch letselonderzoek en letselrapportage de basis gelegd, doorgenomen en opgefrist voor het systematisch beschrijven van een letsel volgens PROVOKE om te komen tot een letseltypering en een algemene letselduiding. Werk jij in de forensische geneeskunde en wil je meer weten over dit onderwerp? Doe dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Forensisch-medisch letselonderzoek: versterk je kennis en vaardigheid

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

De diverse type en sub-type letsels worden besproken en onderwezen.  Dit moet leiden tot een letselrapportage. Hoe doe je dat? Wat heb je daar voor nodig?

Er wordt een begin gemaakt aan het inschatten van de ernst van een letsel en wat daar de juridische context van is. We behandelen de juridische kaders van het schrijven van een letselrapportage.

Voorafgaand aan de module vragen we je om een letselcasus in te brengen.

Centraal in deze module staan dus de opbouw en versterking van jouw basiskennis en vaardigheid op het gebied van forensisch-medisch letselonderzoek. Een goede basis is van belang om in een vervolgmodule een letselrapportage (als deskundige) te leren schrijven, die overeind blijft in de rechtbank. Dit kan in een vervolgmodule letselrapportage voor gevorderden.

Na deze vervolgmodule kun je nog een module Forensisch arts in strafzaken volgen.

Om eventueel opgenomen te worden in het Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen is het met goed gevolg hebben afgerond van deze module één van de voorwaarden.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • weet je hoe geweld kan inwerken op het menselijk lichaam.
  • weet je een letsel te herkennen en aan te geven door welk mechanisme dit letsel is ontstaan.
  • kun je letsels objectief beschrijven, typeren en algemeen duiden.
  • kun je de ernst van het letsel inschatten binnen de juridische context.
  • kun je een goede letselrapportage opstellen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Wilma Duijst.

Voor wie

Deze module is uitsluitend geschikt voor forensisch artsen. Deze module Letsels en letselrapportage basis is de ingangseis voor dmodule Letsels en letselrapportage voor gevorderden.

Toelatingseisen en toetsing

Diploma basisarts.
De module wordt afgerond met een verplichte toets die bestaat uit het maken van een letselrapportage op basis van aangereikt materiaal. Een voldoende gemaakte toets in combinatie met de aanwezigheid op de lesdagen zorgt voor afronding van deze module.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.