030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Letselrapportage voor gevorderden Print

In het kort

Werk je als forensisch arts en wil je je kennis over letsels, zoals bloeduitstortingen, schaafwonden en bijzondere letsel opfrissen? Wil je daarnaast je vaardigheid in het opstellen van een juridisch correcte letselrapportage naar een hoger plan tillen? Doe dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Hoe blijft je letselrapportage overeind in de rechtbank?

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Tijdens een forensisch medisch onderzoek wordt toegebracht letsel in kaart gebracht. Tevens wordt beoordeeld wat de lichamelijke gevolgen voor het slachtoffer zijn. Het is cruciaal dat de verslaglegging hiervan op de juiste wijze gebeurt. Het strafrecht baseert zich immers (gedeeltelijk) op dit onderzoek. In deze module fris je je kennis en kunde hierover op en breng je je eigen vaardigheid in het opstellen van een juridisch correcte letselbeschrijving op een hoger plan.

Deze tweedaagse module bouwt voort op de dagelijkse praktijk van de forensisch arts. Je oefent op basis van beeldmateriaal met het inschatten van de ernst van het letsel en het objectief vastleggen daarvan. Het Bayesiaans redeneren wordt kort opgefrist, daarna oefen je met het duiden en interpreteren van letsels.

Ook de juridische kaders van het opstellen van een letselrapportage komen aan bod. Je brengt een eigen letselrapportage mee en ontvangt hierop gerichte feedback van zowel de docent als de andere deelnemers. Op basis hiervan krijg je duidelijk(er) in beeld waar je sterke punten liggen en kun je je eigen werk verbeteren. Centraal in deze module staat dus het versterken van je eigen vaardigheid, zodat jouw letselrapportages in de rechtbank overeind blijven, óók in complexe zaken.

Na afloop van deze module:

  • weet je hoe geweld kan inwerken op het menselijk lichaam.
  • weet je hoe je aan het letsel herkent om welke vorm van geweld het gaat.
  • weet je hoe je letsels objectief beschrijft, interpreteert en duidt.
  • kun je een letselrapportage opstellen voor justitie die aan de eisen voldoet.
  • kun je peer-feedback geven en ontvangen over letselrapportages.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren forensisch artsen.

Voor wie

Voor forensisch artsen, in het bijzonder voor forensisch artsen die in de nabije toekomst een registratie in het NRGD willen aanvragen. Deze module draagt bij aan de toelating tot dit register.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.