030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Goedgekeurd! Basistraining voor de keuringsarts Print

In het kort

Of het nu gaat om een vaarbewijs, vliegbrevet, machinist-diploma of rijbewijs: als keuringsarts dien je de basisprincipes van het keuren te kennen. Werk je als arts en wil je leren hoe je tot een weloverwogen en verantwoorde keuring komt? Doe dan deze basistraining van 3 middagen/avonden.

Wat je leert

Leer tot een weloverwogen keuringsuitslag te komen

Je kunt de module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren. Deze module is ook een (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde.

Er bestaat in Nederland geen training waarmee je een medische keuring voor een rijbewijs of ander vervoersdocument leert uitvoeren. Vrij gevestigde (basis-)artsen, huisartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen blijken hier echter wel behoefte aan te hebben. Daarom heeft de NSPOH, in samenwerking met Yellow Factory, deze driedaagse basistraining ontwikkeld. De module is opgedeeld in drie blokken van vijf uur (16:00 – 21:00 uur). We wisselen interactieve colleges en praktische oefeningen met elkaar af.

Tijdens de eerste bijeenkomst introduceren we een model over risico-denken en komen de basisprincipes van het keuringsvak aan de orde. Daarnaast krijg je praktische tips over inrichting en organisatie van een eigen praktijk.

In de tweede bijeenkomst stellen we de orgaansystemen en zintuigen centraal. Je leert de voornaamste risicovolle aandoeningen en ‘rode vlaggen’ signaleren. Ook krijg je instructie over welke tests nodig zijn, hoe je die verantwoord uitvoert en wanneer doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk is.

Tijdens de laatste bijeenkomst behandelen we bijzondere vereisten en veiligheidsrisico’s per vervoersmodaliteit (met name voor de weg, het spoor en water).

Na afloop van deze driedaagse module:

 • ken je de kerncompetenties van de keuringsarts, waarin veiligheid en wet- en regelgeving centraal staan.
 • heb je inzicht in de kenmerken en vereisten per transportmodaliteit (weg, water, lucht, spoor).
 • kun je omgaan met dilemma’s in de keuringspraktijk.
 • weet je hoe je op verantwoorde wijze afwegingen maakt.
 • daarbij kun je rekening houden met (publieke) veiligheidsrisico’s en persoonlijke belangen van de auto-, trein-, boot- of vrachtwagenbestuurder.
 • weet je welke tests of gegevens nodig zijn om risico’s en ‘rode vlaggen’ te herkennen.
 • ben je bekend met de voornaamste ziektebeelden in de vervoersector.

Deze module leidt tot een kwalificatie als geregistreerd keuringsarts in de transportsector.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten (onder voorbehoud):

 • Piet Kroon, IKA -Ned
 • Jaap van Dijk, IKA- Ned
 • Henk Bruinink, juridisch adviseur
 • Martin Verkuil,  vakgroepleider keuringen
 • Albert van den Brink, Medisch Adviseur ILT
 • Ruud Bredewoud, CBR
 • Ger Kaldenberg, bedrijfsarts, opleider/adviseur NSPOH

Voor wie

Artsen (geregistreerd of in opleiding) die zich in een eigen praktijk willen onderscheiden als keuringsarts in de transportsector: bijvoorbeeld huisartsen, sociaal geneeskundigen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en medisch adviseurs.

Toelatingseisen

Diploma basisarts BIG geregistreerd.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.