030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Forensisch medische expertise bij kinderen Print

In het kort

Werk je als forensisch arts en wil je jouw forensisch medische expertise op het gebied van kinderen vergroten? Wil je leren hoe je geweldsdelicten bij kinderen herkent en hoe je hierover rapporteert naar justitie? Doe dan deze vijfdaagse module.

Wat je leert

Leer geweldsdelicten bij kinderen duiden en rapporteren

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Jaarlijks worden bijna 120.000 gevallen van kindermishandeling gemeld. Gelukkig kunnen we met behulp van forensisch medische expertise een grondige bijdrage leveren aan het vaststellen van kindermishandeling en het bepalen van de eventuele toedracht.

Tijdens deze module vergroot en verdiep je je forensisch medische expertise op het gebied van kinderen. Je leert onder andere geweldsletsels bij kinderen herkennen, beschrijven en registeren. Je leert hoe je dit binnen de richtlijnen van de beroepsgroep rapporteert naar justitie. Je leert over de lijkschouw bij minderjarigen en de (on)mogelijkheden van gerechtelijke sectie. Je maakt kennis met de samenwerkingspartijen en leert hoe je je netwerk op de juiste manier, en bij diverse casuïstiek, inzet. Daarnaast is er aandacht voor de communicatie met minderjarigen.

Deze module sluit aan bij de huidige ontwikkelingen rond forensisch medische expertise bij kinderen (FMEK) en geeft naast forensisch medische inhoud ook een update over de stand van zaken van het FMEK-project vanuit GGD-GHOR en de huidige aanpak van kindermishandeling in Nederland vanuit Veilig Thuis.

Na afloop van deze vijfdaagse module:

  • kun je fysieke, seksuele en overige vormen van kindermishandeling herkennen.
  • kun je geweldsletsels bij kinderen juridisch correct beschrijven, interpreteren en duiden.
  • kun je communiceren met kinderen en ouders/verzorgers rondom (vermoedens van) kindermishandeling.
  • kun je de meldcode kindermishandeling uitvoeren in samenwerking met ketenpartners.
  • ken je de aandachtspunten bij de lijkschouw van een minderjarige.
  • ken je de mogelijkheden van postmortaal onderzoek en gerechtelijke sectie.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door experts op het gebied van forensisch medisch expertise bij kinderen.

Voor wie

Deze module is bedoeld voor forensisch artsen en vertrouwensartsen. Er is nu ook een FMEK module specifiek voor behandelend artsen, zoals huisartsen en SEH-artsen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.