030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – een intervisiegroep opzetten als praktijkopleider Print

In het kort

Ken je dat? Je had een lastig gesprek met je aios en je vraagt je af: hoe zouden mijn collega praktijkopleiders dit hebben gedaan? Of je hebt iets juist heel handig aangepakt en je vraagt je af: zouden andere praktijkopleiders hier ook wat aan hebben?

Wat je leert

Zet een intervisiegroep op met collega praktijkopleiders en leer samen van vragen, problemen en successen

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Deze telt mee als een dag erkende didactische scholing voor praktijkopleiders.

In deze Didactische scholing leer je over de achtergrond van intervisie en hoe je een intervisiegroep voor praktijkopleiders opzet. Het klinkt heel eenvoudig maar in de praktijk verzandt intervisie soms in een theekransje. We leren je hoe je van intervisie een leuke, leerzame en verrijkende ervaring maakt. Een belangrijk deel van de training gaat om het zelf ervaren van verschillende methoden voor intervisie.

Intervisie is een goede manier om met elkaar te leren van vragen, problemen èn successen uit de praktijk. Zo help je elkaar om (nog) beter te worden als praktijkopleider. Van oudsher gaat intervisie vaak over dingen die niet goed gaan. Met de opkomst van de positieve psychologie is hier verandering in gekomen. Onderzoek laat zien dat je niet alleen leert van fouten maar ook van successen. Misschien nog wel meer zelfs. Het gaat er om dat je stil staat bij een ervaring en er over nadenkt. Anderen kunnen je daar goed bij helpen door het stellen van vragen en het verruimen van je perspectief.

Na afloop van deze didactische scholing kun je uitleggen:

  • wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de diverse vormen van collegiaal overleg
  • wat het belang van intervisie is in de ontwikkeling van professionals
  • wat de aandachtspunten zijn bij het opzetten van een intervisiegroep
  • wat de verschillende rollen binnen een intervisiegroep / ronde zijn
  • hoe verschillende methodes voor intervisie worden opgezet en uitgevoerd.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door drs. H.A.L. (Heleen) van der Straaten, coach en consultant

Voor wie

Voor praktijkopleiders van een aios SG die de basisscholing voor praktijkopleiders hebben gevolgd en voor anderen die betrokken zijn bij de begeleiding van een aios SG onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je opleider in een opleidingsinstelling in een gesubsidieerd profiel van arts M&G? Dan worden er voor jouw deelname aan dit onderwijs geen kosten in rekening gebracht. We verzoeken je de gegevens van de werkgever bij factuurgegevens in te vullen zodat wij dit administratief kunnen verwerken.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2019 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.