030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – Achteroverleunen en One Minute Coaching Print

In het kort

Breid je begeleidingsrepertoire van je aios uit: met korte interventies zoals bij One Minute Coaching of door vaker achterover te leunen, de juiste vragen te stellen en te luisteren.

Wat je leert

Als praktijkopleider doe je in begeleidingsgesprekken en andere communicatie met je aios al snel te veel, bewust of onbewust. Misschien maak jij wel eens mee dat je:

  • tóch maar weer (misschien wel tandenknarsend) een reminder stuurt naar die aios die de zaakjes wéér niet op orde heeft.
  • tóch maar even (misschien uit efficiëntie) zelf dat rapport van die onzekere aios aanpast, terwijl je weet dat zij/hij genoeg in huis heeft om het rapport zelfstandig af te ronden.
  • tóch maar weer de leiding neemt in jullie begeleidingsgesprek, terwijl je zo hoopt dat je aios zich in jullie gesprekken actiever opstelt.
  • in de wandelgang antwoord geeft op een vraag van je aios, terwijl je later denkt ‘daar heeft hij/zij mij toch niet voor nodig?

Als opleider heb je altijd invloed op je aios. Welke invloed de juiste is hangt af van de situatie, van je aios, uiteraard ook van jou als opleider. Als het gewenst is dat je aios de verantwoordelijkheid op zich neemt is het belangrijk dat je als opleider weet hoe je effectieve tactieken kunt inzetten in de dagelijkse samenwerking. Soms is dat door minder zelf te doen maar de tijd te nemen om de juiste vragen te stellen en vervolgens te luisteren. Soms is dat door gebruik te maken van korte interventies (complimenten, inspiraties, confrontaties en provocaties). Op deze dag komen deze uiteenlopende interventies aan de orde.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kun je de vier verschillende mindsets van One Minute Coaching benoemen en herkennen
  • kun je in korte contactmomenten interventies inzetten om de mindset van je aios te beïnvloeden
  • heb je helder op welke punten je minder kunt gaan doen in het begeleiden van aios
  • heb je een plannetje om daadwerkelijk NIET met deze punten aan de slag te gaan
  • heb je helder op welke punten je absoluut wel aan de slag wilt gaan de komende tijd
  • heb je een plannetje om daar een start mee te maken

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door P.S. (Puck) Winnubst, MSc en M. (Michiel) Kunnen, MA.

Voor wie

Voor praktijkopleiders van een aios SG die de basisscholing voor praktijkopleiders hebben gevolgd en voor anderen die betrokken zijn bij de begeleiding van een aios SG onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je opleider in een opleidingsinstelling waar de aios in dienst is van de SBOH (Landelijk Werkgeverschap)? De SBOH financiert in 2021 dan voor jou het congres opleiders M+G op 22 september plus een andere dag didactische scholing. We verzoeken je dan bij factuurgegevens de naam van jouw opleidingsinstelling plus ‘SBOH’ te vermelden. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.