030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

De jeugdarts: sleutelrol bij verzuimbeleid Print

In het kort

Als jeugdarts werk je onder meer aan de aanpak van ziekteverzuim onder jongeren. Je bent de verbinding tussen school, ouders en behandelaar. Wil jij leren hoe je deze rol kunt oppakken? Doe dan deze tweedaagse module De jeugdarts: sleutelrol bij verzuimbeleid.

Wat je leert

Leer ziektebeelden herkennen en verzuimgesprekken voeren

Deze module is een (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij & Gezondheid. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

We starten de module met het bespreken van de rol van de school en de jeugdarts bij de aanpak van verzuim. Daarna gaan we dieper in op specifieke problemen en ziektebeelden die aanleiding geven tot het verzuim. Zijn er patronen bekend, zoals terugval, etc.? En welke re-integratieadviezen kun je geven?

Tijdens de tweede moduledag oefen je in het voeren van verzuimgesprekken met ouders en jeugdigen. Daarbij leer je hoe je verzuim op een goede manier bespreekbaar maakt. Ook leer je hoe je de school helpt in het uitvoeren van de aanpak van ziekteverzuim.

Het onderwijs interactief en je kunt eigen casuïstiek inbrengen.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • ben je bekend met de ziektebeelden die aanleiding geven tot verzuim .
  • ken je de regelgeving omtrent schoolverzuim.
  • kun je je positioneren tussen de betrokken partijen wanneer schoolverzuim aan de orde is.
  • heb je geoefend met het voeren van een verzuimgesprek.
  • ben je geïnformeerd over het opstellen van een re-integratieplan.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

  • Frans Vlek, trainer NSPOH
  • Sociaal pediater WKZ.

Voor wie

Voor artsen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg.

Vionne van der Borden over De jeugdarts - sleutelrol bij verzuimbeleid van NSPOH

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 kreeg deze module van de deelnemers een 8,1. En een incompany uitvoering in 2019 een 8,3.

Inhoudelijk sterk onderwijs én je leert van elkaar!

“Elke jeugdarts zou De jeugdarts: sleutelrol bij verzuimbeleid moeten volgen. Deze taak wordt overal steeds belangrijker en ook serieuzer opgepakt. Deze module helpt enorm om hier bekwamer in te worden. Het NSPOH-onderwijs geeft mij en mijn enthousiaste collega’s inzicht over hoe andere organisaties omgaan met zaken waar we allemaal tegenaan lopen. Dat is ontzettend prettig.”
Vionne van der Borden, jeugdarts, GGD Zaanstreek-Waterland

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.