030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding arts maatschappij en gezondheid (1e en 2e fase)

Opleiding arts maatschappij en gezondheid (1e en 2e fase) Print

In het kort

Als arts maatschappij en gezondheid kom je terecht in een divers vakgebied. Je draagt bij aan de gezondheid van grote groepen mensen en houd je bezig met maatschappelijke problemen die daarop van invloed zijn. Je werkt veel met andere disciplines. Daar bereiden we je tijdens de opleiding goed op voor.

Je combineert je medische kennis met kennis uit andere vakgebieden zoals sociale wetenschap, juridische kennis en kennis over veranderingen. Je komt op voor groepen in de samenleving die dit niet zo goed zelf kunnen doen, je houdt je bezig met maatschappelijk relevante gezondheidsthema’s.

Soms kiezen basisartsen aan het begin van hun carrière al voor de opleiding tot arts M&G. Maar we zien net zo vaak artsen die al een carrière hebben opgebouwd. Voor hen zijn er mogelijkheden voor vrijstellingen en een programma op maat.

Fase 1: de sociaalgeneeskundige basis
De opleiding bestaat uit twee fases van ieder twee jaar. In de 1e fase leg je je sociaalgeneeskundige basis. Je specialiseert je in één van de acht profielen:

  1. Jeugdgezondheidszorg. Obesitas, kindermishandeling en opvoedingsproblematiek. Zomaar een paar thema’s uit het brede vakgebied van de jeugdgezondheidszorg.
  2. Infectieziektebestrijding. Je draait je hand niet om voor antibioticaresistentie of zoönose-problematiek. Ook niet voor risicocommunicatie en reizigersadvisering, trouwens.
  3. Forensische geneeskunde. Lijkschouwingen zijn fascinerend. Maar arrestantenzorg, letselbeschrijvingen en sporenonderzoek doen daar niet voor onder!
  4. Tuberculosebestrijding. Je werkt graag met kwetsbare groepen, waarmee je jouw bijdrage levert aan het opsporen, behandelen en voorkomen van tbc.
  5. Medische milieukunde. Wat zijn de gevolgen van klimaatveranderingen, kunstgraskorrels of megastallen op de gezondheid van mensen? In dit profiel leer je beleidsadviezen ontwikkelen en communiceren over de risico’s.
  6. Sociaal medische indicatiestelling en advisering. Heeft iemand recht op een traplift? Of op een verpleeghuisopname? Ouderenproblematiek is slechts één van de thema’s waarmee je te maken krijgt.
  7. Beleid en advies. Dit is de arena waar de toegang tot zorg, de kwaliteit en de kosten daarvan strijden om prioriteit. Welk beleid adviseer jij?
  8. Donorgeneeskunde. Bloed, weefsel en organen zijn jouw specialiteit. Dit lichaamsmateriaal gebruik je voor de behandeling van patiënten, óf voor preventie bij gezonde personen.

Fase 2: medisch leiderschap
Tijdens de tweede fase verdiep je je in beleid, visieontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek. De rode draad is medisch leiderschap: veranderingen in de gezondheidszorg worden mogelijk wanneer artsen, burgers en maatschappij zelf de regie nemen. We besteden dan ook uitgebreid aandacht aan hoe die veranderingen tot stand komen. Wat jouw rol als arts M&G kan zijn en welk doel je ermee kunt bereiken.

Wat verandert er na 2018?

Het ministerie van VWS heeft in 2017 besloten om een aantal vernieuwingen in te zetten. De verandering betreft de profielen  jeugdgezondheidszorginfectieziektebestrijdingtuberculosebestrijding, forensische geneeskunde en medische milieukunde en de daarbij behorende 2e fase. Om aan te melden voor deze opleidingen solliciteer je via www.artsmg.nlLees meer over deze veranderingen of klik op veelgestelde vragen landelijk werkgeverschap.

Competentiegericht

Tijdens onze medische vervolgopleidingen staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije sfeer. Daarbinnen werk je samen, vaak multidisciplinair met andere deelnemers en met je opleider, aan de ontwikkeling van jouw competenties. Daarnaast volg je keuzeonderwijs, dat je selecteert op basis van je individueel opleidingsplan.

Ervaringen

Voor een verdere professionalisering van dokters die werkzaam zijn in de openbare gezondheidszorg, is het van groot belang dat zij de beroepsopleiding volgen en de registratie Arts M&G behalen.”
Prof. Johan Mackenbach (Dept of Public Health, Erasmus MC).

Filmpresentatie

Bekijk hieronder het filmpje “Arts Maatschappij & Gezondheid staat midden in de maatschappij”

Praktische informatie

Instromen in deze opleiding is in principe op meerdere momenten in het jaar mogelijk. De startdata zijn afhankelijk van het aantal aanmeldingen.
Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs?  Lees meer op de pagina over opleidings- en moduleprijzen.

Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees meer hierover op de pagina Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.

 

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op, want wij helpen je graag verder. De contactgegevens vind je hier.