030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

De andere dokter gaat door met ‘zaadjes planten’

Datum: 12 nov '21

‘Jonge geneeskundestudenten wijzen op carrièrekansen buiten het ziekenhuis’

De campagne De andere dokter, gelanceerd in 2020, krijgt een vervolg. Gepassioneerde aios en gevestigde namen kruipen achter de microfoon om onder meer via podcasts hun passie over het vak te delen. Het doel? Jonge geneeskundestudenten laten zien dat arbeid & gezondheid ook een interessante richting kan zijn, met veel carrièremogelijkheden.  Een groot aantal partijen – NVVG, NVAB, OVAL, KoM, UWV, De Geneeskundestudent, NSPOH, SGBO Radboudumc en IOSG – heeft voor deze campagne opnieuw de handen ineengeslagen. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW.

Dichtbij de geneeskundestudent

Het initiatief richt zich vooral op het vergroten van de bekendheid van het domein arbeid & gezondheid onder jonge geneeskundestudenten. Het laat zien en horen wat het vak en het domein te bieden hebben en brengt dit via podcasts en sociale media zo dicht mogelijk naar de student. Onderdeel van de campagne is ook een ‘rondje langs de velden’. Onderwijscoördinatoren sociale geneeskunde vertellen hoe ook binnen de muren van medische faculteiten wordt gewerkt aan meer zichtbaarheid voor specialismen zoals bedrijfsgeneeskunde en verzekeringsgeneeskunde.

Taboes doorbreken

In de podcast, op 11 november 2021 gelanceerd, horen we Jeffrey Schaap (35), aios bedrijfsgeneeskunde. Hij bekent met enige schroom dat hij eerst hard moest lachen toen een vriendin hem adviseerde om bedrijfsgeneeskunde als nieuwe vakrichting te verkennen. Maar toen de twijfel hem bekroop tijdens zijn werk op de poli neurochirurgie, besloot hij toch de stoute schoenen aan te trekken. Hij ging zich búiten het ziekenhuis oriënteren. Er ging een wereld voor hem open en hij kwam er al snel achter dat bedrijfsgeneeskunde hem inderdaad paste als een jas. Ook Jean-Michel Sijyeniyo (30), anios verzekeringsgeneeskunde, deelt zijn verhaal. Binnenkort start hij met zijn opleiding tot verzekeringsarts. Als geneeskundestudent had hij zijn pijlen gericht op gynaecologie, maar via een kleine omweg ontdekte hij verzekeringsgeneeskunde, waarin alles voor hem samenkomt. Van het ‘totale plaatje’ kunnen zien tot een van zijn grootse drijfveren najagen: taboes doorbreken.

Zaadje planten

De campagne en haar website deanderedokter.nl is een eerste kennismaking met het domein arbeid & gezondheid. ‘Het is voor veel jonge geneeskundestudenten misschien wel de eerste keer dat ze in aanraking komen met het vak en de kansen die er liggen’, legt Marc Soethout, onderwijscoördinator bij VUmc, uit. ‘Met de campagne willen we dan ook vooral een ‘zaadje’ planten, de jonge geneeskundestudenten wijzen op deze mooie carrière-optie, buiten de ziekenhuismuren.’ En spreekt het de jonge geneeskundestudenten aan, dan wijst de portal hen de weg naar verdiepende of oriënterende informatie. Meer weten? Ga naar deanderedokter.nl. Of bekijk deze opleidingen op de website van de NSPOH: