030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde deel 2 Print

In het kort

Als praktijkopleider speel je een essentiële rol bij het begeleiden van aios. Wil jij leren hoe je aios sociale geneeskunde optimaal begeleidt? En een erkend praktijkopleider sociale geneeskunde worden? Volg dan de zesdaagse basisopleiding. Deze vierdaagse module is het tweede en laatste deel van de basisopleiding.

Wat je leert

Verdiep je kennis van het begeleiden en beoordelen

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

De KAMG, de NVAB en de NVVG hebben het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders vastgesteld. Hierin beschrijven ze de opzet van de basisopleiding tot praktijkopleider die je toerust op de cruciale rol van het begeleiden van een aios tijdens diens praktijkopleiding.

Deze basisopleiding duurt ongeveer anderhalf jaar. In totaal volg je 6 dagen onderwijs verdeeld over deel 1 (twee dagen) en deel 2 (vier dagen). Reken per dag onderwijs op anderhalf uur voorbereiding. Daarnaast voer je op de werkplek opdrachten uit die je vastlegt in een portfolio. Reken voor dit praktijkleren ongeveer 25 uur.

Ongeveer drie maanden nadat je deel één van de basisopleiding hebt afgerond, begin je met dit tweede en laatste deel. Je begeleidt dan een aios.

Tijdens deze vierdaagse module werk je verder aan je Individuele OntwikkelingsPlan als opleider.
We gebruiken steeds een mix van online voorbereiding, interactief onderwijs en concrete oefeningen. Daarbij leggen we continu de link met de praktijk: je ervaringen tijdens het begeleiden van je aios, de praktijkopdrachten die je uitvoert, de begeleiding door je buddy en de intervisiebijeenkomsten die je bijwoont.

We gaan dieper in op de vraag hoe je een aios het best helpt om leerdoelen te realiseren. We bespreken hoe je de juiste keuze kunt maken tussen de verschillende stijlen van begeleiding: meer en minder ondersteunend. Daarnaast ruimen we een belangrijke plaats in voor toetsen en beoordelen. Ten slotte komt de kwaliteit van de opleiding van de aios aan bod.

Na afloop van deze vierdaagse module:

 • kun je kennis en vaardigheden toetsen.
 • kun je beoordelingsgesprekken voeren.
 • weet je wanneer je meer of minder ondersteuning kunt bieden.
 • weet je hoe je je aios helpt leerdoelen te realiseren.
 • kun je bekwaamheid inschatten en stagnaties herkennen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

 • N.J.Th. (Col) Prevoo, psycholoog, zelfstandig trainer bij Klotz, Schouten en Prevoo, opleider/adviseur NSPOH. Als docent betrokken bij opleidingen voor aios en voor opleiders.
 • N.A. (Nathalie) Leeuwenburgh, arts M+G/jeugdgezondheid, instituutsopleider TNO, hoofdopleider GGD Hollands Midden. Docent bij de basisopleiding voor praktijkopleiders aios sociale geneeskunde.
 • M. (Myriam) Gijsbers-van Pesch. Vanuit haar bedrijf Reflaction verzorgt zij bij de NSPOH allerlei modules, bijvoorbeeld over leiderschap, veranderkunde en samenwerking. Daarnaast is ze trainer bij de basisopleiding en didactische scholingen voor praktijkopleiders van aios sociale geneeskunde.
 • H. (Harm) van Kuijk, trainer bij Convera Communicatie & Coaching, gecertificeerd trainer en acteur voor One Minute Coaching.
 • M.E. (Merel) Ooteman MSc, opleider/adviseur NSPOH, bewegingswetenschapper en docent. Binnen de NSPOH werkt zij bij de opleiding forensische geneeskunde en bij de basisopleiding voor praktijkopleiders aios sociale geneeskunde.
 • J.J. (Jelle Jan) de Schipper, onderwijskundig adviseur bij de NSPOH. Jelle Jan is gezondheidswetenschapper en opleidingskundige en is coördinator van de teams ‘Scholing praktijkopleiders’ en ‘Leren en Ontwikkelen’.

Voor wie

Voor beoogde praktijkopleiders van aios sociale geneeskunde.

Ben je opleider in een opleidingsinstelling waar de aios in dienst is van de SBOH (Landelijk Werkgeverschap M+G)? Dan worden er voor jouw deelname aan dit onderwijs geen kosten in rekening gebracht. We verzoeken je dan bij factuurgegevens de naam van jouw opleidingsinstelling plus ‘SBOH’ te vermelden. We kunnen dit dan in orde maken.

Toelatingseisen

Je hebt deel één van de basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde met succes afgerond. Na deel 1 van deze module ben je begonnen met gesprekken met een ervaren praktijkopleider die als ‘buddy’ fungeert, doe je mee aan intervisie bijeenkomsten met andere praktijkopleiders en voer je praktijkopdrachten uit. En je begeleidt inmiddels een aios.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,2.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.