030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde deel 1 Print

In het kort

Als praktijkopleider speel je een essentiële rol bij het begeleiden van aios. Wil jij leren hoe je aios sociale geneeskunde optimaal begeleidt? En een erkend praktijkopleider sociale geneeskunde worden? Volg dan de zesdaagse basisopleiding als eerste stap naar die erkenning. Deze tweedaagse module is deel 1 van de basisopleiding.

Wat je leert

Bereid je voor op de begeleiding van een aios

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

De afgelopen jaren hebben de wetenschappelijke verenigingen nieuwe Landelijke OpleidingsPlannen (LOP) opgesteld. De KAMG, de NVAB en de NVVG hebben in aansluiting daarop het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders vastgesteld. Het doel daarvan is om je als praktijkopleider meer en beter toe te rusten op de cruciale rol van het begeleiden van je aios in de praktijkopleiding.

De basisopleiding duurt ongeveer anderhalf jaar. In totaal volg je 6 dagen onderwijs: per dag anderhalf uur voorbereiding plus 6 uur onderwijs. Daarnaast leer je op de werkplek door opdrachten die je vastlegt in een portfolio. Reken voor dit praktijkleren ongeveer 25 uur.

Dit eerste deel van de basisopleiding omvat twee dagen. Via een mix van online voorbereiding, interactief onderwijs en concrete oefeningen, bereid je je voor om te beginnen met het begeleiden van een aios. We leggen steeds de link met je eigen ervaringen op de werkplek. Met het certificaat van deze tweedaagse en de andere vereiste documenten vraag je erkenning als opleider aan bij de RGS; die kan ingaan vanaf de datum dat de aanvraag compleet is ingeleverd. Om erkenning te krijgen als praktijkopleider voldoe je ook aan de overige eisen die het actuele Kaderbesluit stelt aan praktijkopleiders.

Het leren op de werkplek houdt vervolgens in:

  • Gesprekken voeren met een ervaren praktijkopleider, die als ‘buddy’ fungeert.
  • Meedoen aan intervisiebijeenkomsten met andere praktijkopleiders.
  • Uitvoeren van praktijkopdrachten.

We verbinden deze praktijkelementen met de onderwijsdagen in het tweede deel van de basisopleiding. Deel twee omvat vier dagen. Je volgt deze module wanneer je daadwerkelijk een aios begeleidt. We adviseren om in ieder geval drie maanden te nemen tussen deel 1 en deel 2 om ook voldoende tijd te hebben voor het leren op de werkplek.

Als je deel 1 en deel 2 hebt afgerond en als je portfolio voldoende laat zien van je leren op de werkplek ontvang je van de NSPOH een eindverklaring. Lees meer hierover in het Landelijk professionaliseringsplan praktijkopleiders (pdf), vastgesteld door de wetenschappelijke verenigingen.

Na afloop van deze tweedaagse basisopleiding:

  • weet je hoe je een startgesprek voert met je aios.
  • weet je hoe je goede feedback geeft.
  • weet je hoe je je aios helpt leerdoelen te realiseren.
  • maak je een begin met je Individuele OntwikkelingsPlan als opleider.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

  • Drs. N.J.Th. (Col) Prevoo, trainer Klotz, Schouten en Prevoo
  • Mw. M.E. (Merel) Ooteman MSc, opleider/adviseur NSPOH
  • Drs. J.J. (Jelle Jan) de Schipper, opleidingskundige NSPOH

Voor wie

Voor beoogde praktijkopleiders van aios Sociale Geneeskunde, sociaal-geneeskundigen die praktijkopleider van een aios worden.

Ben je opleider in een opleidingsinstelling waar de aios in dienst is van de SBOH (Landelijk Werkgeverschap M+G)? Dan worden er voor jouw deelname aan dit onderwijs geen kosten in rekening gebracht. We verzoeken je dan bij factuurgegevens de naam van jouw opleidingsinstelling plus ‘SBOH’ te vermelden. We kunnen dit dan in orde maken.

Toelatingseis

Uitgangspunt is dat je een goede, ervaren professional bent. Je werkt tenminste 2 dagen per week als uitvoerend bedrijfsarts, verzekeringsarts of (profiel) arts M&G. De randvoorwaarden in de organisatie (tijd, akkoord werkgever) moeten zodanig zijn dat het voor jou mogelijk is deze training af te ronden. Om praktijkopleider te worden, ben je minimaal 3 jaar geregistreerd als bedrijfsarts, verzekeringsarts, arts maatschappij en gezondheid of minimaal 3 jaar geregistreerd in één van de profielen van maatschappij en gezondheid en ga je voordat je aan deel 2 van deze basisopleiding begint een aios begeleiden.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

STAP-budget

Wil je deze module volgen met het STAP-budget? Klik op STAP-budget om te lezen hoe je de STAP-subsidie (tot max. €1000) aanvraagt.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.