030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde deel 2 Print

In het kort

Als praktijkopleider speel je een essentiële rol bij het begeleiden van aios. Wil jij een erkend praktijkopleider sociale geneeskunde worden? En leren hoe je aios sociale geneeskunde optimaal begeleidt? Volg dan de verplichte, zesdaagse basisopleiding. Deze vierdaagse module is het tweede en laatste deel van de basisopleiding.

Wat je leert

Verdiep je kennis van het begeleiden en beoordelen

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

In aansluiting op de nieuwe Landelijke OpleidingsPlannen hebben de KAMG, de NVAB en de NVVG recent het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders vastgesteld. Het doel daarvan is om je als praktijkopleider meer en beter toe te rusten op de cruciale rol van het begeleiden van je aios in de praktijkopleiding.

Ongeveer drie maanden nadat je deel één van de basisopleiding hebt afgerond, begin je met dit tweede en laatste deel. Je begeleidt dan een aios.

Tijdens deze vierdaagse module gaan we verder met je Individuele OntwikkelingsPlan als opleider.
We gebruiken steeds een mix van online voorbereiding, interactief onderwijs en concrete oefeningen. Daarbij leggen continu de link met de praktijkopleiding op je werkplek: je ervaringen tijdens het begeleiden van je aios, de praktijkopdrachten die je uitvoert, de begeleiding door je buddy en de intervisiebijeenkomsten die je bijwoont.

We gaan dieper in op de vraag hoe je een aios het best helpt om leerdoelen te realiseren. We bespreken hoe je de juiste keuze kunt maken tussen de verschillende stijlen van begeleiding: meer en minder ondersteunend. Daarnaast ruimen we een belangrijke plaats in voor toetsen en beoordelen. Ten slotte komt de kwaliteit van de opleiding van de aios aan bod en bespreken we de organisatie van en samenwerking binnen de opleiding.

Na afloop van deze vierdaagse module:

  • ben je bekend met de opleiding van de aios.
  • kun je kennis en vaardigheden toetsen.
  • kun je beoordelingsgesprekken voeren.
  • weet je wanneer je meer of minder ondersteuning kunt bieden.
  • kun je bekwaamheid inschatten en stagnaties herkennen.

Voor wie

Voor sociaalgeneeskundigen die praktijkopleider van een aios sociale geneeskunde willen worden.

Ben je opleider in een opleidingsinstelling waar de aios in dienst is van de SBOH (Landelijk Werkgeverschap M+G)? Dan worden er voor jouw deelname aan dit onderwijs geen kosten in rekening gebracht. We verzoeken je dan bij factuurgegevens de naam van jouw opleidingsinstelling plus ‘SBOH’ te vermelden. We kunnen dit dan in orde maken.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:

  • Mw. M. (Merel) Ooteman MSc, opleider/adviseur NSPOH
  • Drs. N.J.Th. (Col) Prevoo, trainer Klotz, Schouten en Prevoo
  • Dhr.  M. (Michiel) Kunnen MA, zelfstandig trainer
  • Drs. M. (Myriam) Gijsbers-van Pesch, trainer Reflaction
  • Drs. J.J. (Jelle Jan) de Schipper, opleidingskundige NSPOH

Toelatingseisen

Je hebt deel één van de basisopleiding praktijkopleiders aios sociale geneeskunde met succes afgerond.Na deel 1 van deze module ben je begonnen met gesprekken met een ervaren praktijkopleider die als ‘buddy’ fungeert, doe je mee aan intervisie bijeenkomsten met andere praktijkopleiders en voer je praktijkopdrachten uit. En je begeleidt inmiddels een aios.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,1.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.