030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Basismodule reizigersadvisering en -immunisatie voor artsen Print

In het kort

Werk je als arts en wil je je specialiseren in de reizigersadvisering? Wil je je verdiepen in de epidemiologie van gezondheidsrisico’s en het gedrag van reizigers? Zodat je jouw cliënten optimaal kunt adviseren en vaccineren voor een verre reis. Volg dan deze LCR gecertificeerde basismodule.

Wat je leert

Epidemiologie, LCR-protocollen en individueel reisadvies

Deze basismodule is een onderdeel van de Profielopleiding infectieziektebestrijding. De module kan ook gevolgd worden door artsen die in aanmerking willen komen voor registratie bij het LCR als reizigersgeneeskundig arts. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

De protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vormen het uitgangspunt tijdens deze module. In de praktijk kunnen bij reizigers echter vragen ontstaan waarop de protocollen geen eenduidig antwoord geven. Dankzij deze module verwerf je de benodigde bagage om in individuele gevallen advies te geven.

Je leert bijvoorbeeld de voor- en nadelen van chemoprofylaxe, vaccins en andere medicatie tegen elkaar af te wegen. Ook leer je welke verantwoordelijkheid ligt bij de reiziger, het reisbureau, de adviserend arts en de behandelend arts. Wie moet je wanneer inschakelen? Speciale aandacht is er voor malaria en vaccinbeheer. Ten slotte kijken we naar bijzondere reizigersgroepen, waaronder kinderen, zwangeren, ouderen, chronisch zieken en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Ter voorbereiding van deze module neem je de LCR-protocollenklapper door.

De module bestaat uit vijf onderwijsdagen en een afstandsdagdeel. In de presentaties, oefeningen en discussies nemen praktijkvoorbeelden een casuïstiek een prominente plaats in. Op de zesde en laatste dag sluit je de module online af met een digitale toets. De toets duurt een dagdeel.
Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een certificaat van de NSPOH. Voor je registratie als erkend reizigersgeneeskundige bij het LCR heb je behalve dit certificaat ook voldoende praktijkervaring nodig. Je dient op het moment van de aanvraag aantoonbaar werkzaam te zijn binnen het vakgebied. Lees meer informatie over de exacte voorwaarden voor registratie.

Na afloop van deze zesdaagse module:

 • ben je bekend met de rol en functie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR ) en de LCR-protocollen;
 • ken je de epidemiologie van de belangrijkste gezondheidsrisico’s op reis en het gedrag van reizigers;
 • kun je een inschatting maken van het risico dat een reiziger loopt op een bepaalde bestemming;
 • kun je op basis van de LCR-protocollen een advies op maat maken voor deze reiziger;
 • is je kennis over de werking van vaccins op het immuunsysteem opgefrist;
 • weet je wanneer vaccinaties tegen diverse infectieziekten geïndiceerd zijn;
 • ken je deze en andere niet-vaccineerbare aandoeningen en weet je welke preventieve maatregelen mogelijk zijn;
 • ben je goed bekend met malaria;
 • weet je hoe je een reizigersadvies-spreekuur opzet en houdt;
 • kun je onderscheid te maken in adviezen die je zélf geeft en die door specialistische centra gegeven moeten worden;
 • heb je inzicht in kwaliteitsbewaking – zowel professioneel als klantgericht.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door de volgende docenten:
 • Prof. dr. Leo Visser, internist-infectioloog LUMC
 • Prof. dr. Michèle van Vugt, internist-infectioloog Amsterdam UMC
 • Dr. Bram Goorhuis, internist-infectioloog Amsterdam UMC
 • Dr. Kees Stijnis, internist-infectioloog Amsterdam UMC
 • Dr. Lennert Slobbe, internist-infectioloog Erasmus MC
 • Dr. Eva Lefevre, reizigersgeneeskundig arts bureau LCR
 • Margarita Boering, reizigersgeneeskundig arts bureau LCR
 • Erik Frijters, vliegerarts Koninklijke Landmacht
 • Dr. Gwylim Janssen, Coördinerend/Specialistisch Inspecteur GMP, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
 • Wendie Rodenburg, trainer en senior reizigersverpleegkundige GGD Kennemerland
 • Marianne Kooiman, arts infectieziektebestrijding GGD Kennemerland

Voor wie

Voor artsen die zich willen specialiseren in de reizigersadvisering, voor deelnemers aan de Profielopleiding infectiebestrijding en artsen die een LCR gecertificeerde basisopleiding reizigersadvisering zoeken. Je werkt bijvoorbeeld als uitvoerder of supervisor bij een reizigersadviesbureau van een GGD, arbodienst, travel clinic of een huisartsenpraktijk.
Werk je nog niet in dit veld? Dan raden we je aan om vóór of tijdens de module ervaring op te doen via een stage bij een organisatie die is aangesloten bij het LCR.

Toelatingseisen

Diploma basisarts BIG-geregistreerd.
N.B. Tijdens de onderwijsdagen dien je toegang te hebben tot de LCR-protocollen. Dit is ook een randvoorwaarde om de afsluitende kennistoets te kunnen maken. Indien je werkzaam bent bij een vaccinatieadviesbureau ontvang je een inlogcode via je werkgever. Daarnaast ontvang je een inlogcode indien je een abonnement neemt op de LCR-protocollen bij het LCR. Indien dit ook geen optie is, dan is het mogelijk om voor de duur van de module gebruik te maken van een tijdelijke inlogcode van de NSPOH. Neem hiervoor contact op met Anouk Wijler via a.wijler@nspoh.nl.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,4.

Uitspraak van een deelnemer aan een eerdere uitvoering van deze module:
“In de module reizigersadvisering en -immunisatie kwamen veel onderwerpen aan bod die voor de dagelijkse praktijk informatief en nuttig zijn.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.