030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

“Mijn werk als arboverpleegkundige is elke dag een feestje!”

Datum: 11 jul '23

Jarenlang werkte Renske Ruiterkamp als verpleegkundige in de zorg voor gehandicapten met een meervoudige beperking. Maar een jaar geleden maakte ze de overstap naar de arbowereld. Min of meer toevallig kwam de vacature bij een jonge arbodienst in de Achterhoek en Twente op haar pad. Ze is nu in opleiding tot arboverpleegkundige. Daarnaast werkt ze in de praktijk intensief samen met de bedrijfsarts en voert ze zelfstandig bedrijfsgeneeskundige taken uit. Dat betekent het voeren van verzuimgesprekken met werknemers en het adviseren van werkgevers over arbo-, verzuim- en personeelsbeleid.

Sinds april 2022 volgt Renske de opleiding bij de NSPOH. Nog een paar maanden werken aan de eindopdracht en dan neemt ze haar diploma arboverpleegkundige in ontvangst. Hoe ervaart ze deze overstap als verpleegkundige uit een hele andere discipline naar het werkveld arbeid en gezondheid? En hoe is het om in opleiding te zijn? We vroegen het haar.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

“Heel leuk! Elke dag is een feestje! Ik ben zelf heel leergierig en als verpleegkundige wil je graag mensen helpen. Het is heel afwisselend wat ik leer. Het werk is heel anders dan wat ik eerder deed.

In mijn organisatie ben ik de eerste en enige arboverpleegkundige. Met mijn collega’s, de bedrijfs- en arbo-artsen en casemanagers, zijn de lijntjes kort. De overdracht van de bedrijfsarts naar mij als arboverpleegkundige en andersom ervaar ik als ‘warm’. Er is veel ruimte voor overleg en reflectie, daar kan ik veel van leren. Dat maakt het vak heel mooi.

Al voordat ik in mijn nieuwe baan aan de slag ging, startte mijn opleiding. Dat was fijn want de branche was compleet nieuw voor mij en ervaring in deze praktijk had ik niet. Van de docenten en andere deelnemers die al meer ervaren zijn, leer ik tijdens opleidingsdagen veel over het vak van arbeid en gezondheid en hoe je hierin de mensen begeleidt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden oefenen we praktische vaardigheden, klassikaal en in kleinere groepjes.
Ik had meer studiebelasting verwacht, maar eigenlijk valt het reuze mee. Gemiddeld ga ik eens per 3 weken naar Utrecht voor onderwijs.” Ze denkt even na: “aan voorbereiding besteed ik gemiddeld 4 uur per week. Soms wat minder, maar nu vraagt de eindopdracht meer tijd.”

Hoe ziet jouw opleiding arboverpleegkundige eruit?

Wij zijn de eerste lichting die de opleiding arboverpleegkundige als één geheel aangeboden krijgt. Tot aan februari 2023 volgden wij het eerste deel, de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts, met 6 andere deelnemers. Daarna werd onze klas uitgebreid met 9 studiegenoten, die het POB gedeelte al eerder hadden afgerond. Samen volgen wij het laatste deel van de opleiding arboverpleegkundige. Onze groep, die in november 2023 hoopt klaar te zijn, bestaat uit zo’n 15 deelnemers, toevallig allemaal vrouwen. Sommigen komen rechtstreeks van het hbo-v, anderen werken 1-2 jaar, of soms langer, in het vakgebied. Alle leeftijden dus, de oudste deelnemer is achter in de 50.”

Wat heb je tot nu toe aan de opleiding gehad?

Ik kan het geleerde meteen toepassen in mijn dagelijks werk en ga nu beter het gesprek met de klant en de verzuimende aan. Ik heb veel gehad aan motiverende gespreksvoering en adviesvaardigheden. Om de juiste antwoorden te krijgen vraag ik meer door en bedenk me dat de klant andere belangen kan hebben. Doordat er een aantal uitzendbureaus klant zijn, hebben we bij onze arbodienst te maken met mensen die in loondienst zijn én mensen die onder de ziektewet vallen. Het is dan fijn dat wet- en regelgeving voldoende aan bod komt in de opleiding.”

Hoe zie je je toekomst als arboverpleegkundige?

Renske reageert enthousiast: “ik verwacht dat ik over 5 jaar nog steeds elke dag wat leer.”

Geschreven door Miriam van der Pol
Juli 2023

Meer weten over de opleidingen? Voor meer informatie en inschrijven, klik op