030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Relatie werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten en risico op COVID-infectie

Datum: 27 jun '23

In Nederland verblijven 400.000 Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten in door crowding gekenmerkte werk- en leefomstandigheden. Welke rol speelt dit in het risico op blootstelling aan en overdracht van SARS-CoV-2?

De relatie tussen het zijn van een (in gedeelde woonvorm levende) MOE-arbeidsmigrant en SARS-CoV-2 expositie- en transmissie risicofactoren.

In het kader van haar opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid onderzocht Laura Boogaard, arts infectieziektebestrijding en onderzoeker bij AMPHI Academische Werkplaats Radboudumc, met andere onderzoekers via retrospectief GGD-dossieronderzoek de relatie tussen het zijn van een (in gedeelde woonvorm levende) MOE-arbeidsmigrant en SARS-CoV-2 expositie- en transmissie risicofactoren (ETR’s).

De werkvloer bleek een plausibele plaats voor blootstelling aan en overdracht van SARS-CoV-2, maar dit risico was gelijk voor alle werknemers. MOE-arbeidsmigranten vormen en lopen een lager risico in hun gemeenschap dan autochtone werknemers; ze vormen echter een hoger algemeen transmissierisico doordat ze het testen langer uitstellen. Wanneer ze wonen in een gedeelde woonomgeving hadden ze significant vaker een hoog aantal huishoudelijke contacten en vaker een collega-huisgenoot als hun bron.

De onderzoekers pleiten ervoor dat publiek gezondheidszorgbeleid gericht is op borging van een veilige werkomgeving voor alle werknemers, op het terugdringen van testdelay voor MOE-arbeidsmigranten en op verbetering van mogelijkheden tot isolatie voor mensen in een gedeelde woonvorm.

Laura Boogaard voerde het onderzoek uit met Jeannine Hautvast, Aura Timen en Ellen van Jaarsveld.

Meer lezen over dit onderzoek?

Over het onderzoek is in het European Journal of Public Health een artikel gepubliceerd. Klik op de onderstaande titel en download de complete pdf.

L.H. Boogaard, J.L.A. Hautvast, A. Timen, C.H.M. van Jaarsveld / Central and Eastern European migrant worker status, co-living situation and SARS-CoV-2 exposure and transmission risk / European Journal of Public Health, Vol. 33, No. 2 (2023), 279–286.

Meer weten over de opleiding?

Klik op Opleiding arts Maatschappij + Gezondheid.

Publicaties in vakmedia

Voor een overzicht van publicaties van onderzoeken in vakmedia klik je op Publicaties wetenschappelijk onderzoek NSPOH opleidingen.