030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Zindelijkheid Print

In het kort

Vragen over de zindelijkheidsontwikkeling zijn binnen de JGZ aan de orde van de dag. Bij een normale zindelijkheidsontwikkeling is dit vaak niet zo’n probleem, maar op het moment dat het niet lukt om droog te worden kan het veel stress veroorzaken en vraagt het veel van de expertise van de jeugdverpleegkundige/ jeugdarts. Wil je praktische handvatten die je direct in de praktijk kunt toepassen?  Volg dan deze korte, online training.

Wat je leert

Praktische handvatten om direct in de praktijk toe te passen

Zindelijkheidsproblematiek komt veel voor. Ruim 1 op de 6 kinderen van zes jaar plast nog geregeld in bed. Ook bij oudere kinderen en volwassenen komt dit probleem vaker voor. Dit kan gevoelens van schaamte en onzekerheid opwekken. Gelukkig blijkt het in 98% van de gevallen niet om een lichamelijke afwijking te gaan. Met de juiste aanpak is droog slapen goed te leren.

Tijdens deze training leer je alles over de zindelijkheidsontwikkeling, met welke voorwaarden je rekening moet houden en wat jij als professional kunt doen om een kind en ouders te ondersteunen in dit proces. Deze training heeft een praktisch karakter, er wordt geen aandacht besteed aan het medische perspectief.

Na afloop van de training:

  • kan je uitleggen wat de taak van de JGZ is op het gebied van zindelijkheidsontwikkeling;
  • kun je uitleggen wat de normale zindelijkheidsontwikkeling is en wat de oorzaken kunnen zijn van zindelijkheidsproblematiek;
  • heb je praktische handvatten gekregen hoe iemand aan de zindelijkheid overdag kan werken;
  • kun je uitleggen welke methodes er zijn om kinderen in de nacht droog te laten slapen en hoe deze effectief ingezet kunnen worden.

Voor wie

Jeugdverpleegkundigen en startende jeugdartsen die meer willen leren over effectieve interventies bij zindelijkheidsproblematiek.

Ben je in opleiding tot jeugdarts? Dan is deze module waarschijnlijk minder geschikt vanwege overlap met de opleiding. Neem in dat geval contact op met je opleider.

Vooropleiding

Hbo of wo werk- en denkniveau.

Docent

Ingrid Diepstraten heeft 12 jaar als jeugdverpleegkundige bij de GGD-regio Utrecht gewerkt, waar ze alle aspecten van de JGZ heeft leren kennen. Nu runt ze haar eigen bedrijf, Inkura, waar ze professionals traint in het versterken van ouderschap en lesgeeft over opvoedthema’s.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,4.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.