030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

De week van het werkgeluk

Datum: 21 sep '20

Werkgeluk hangt voor veel mensen samen met de contacten die je hebt op je werk. Toen ook de NSPOH in maart 2020 in lock down ging startte daarom het tijdelijke “TOP-team” (Thuiswerken met Output en Plezier).

In het kader van de week van het werkgeluk 2020 (21-27 september 2020) zet het TOP-team van de NSPOH hieronder twee nummer 1 tips voor je op een rij. Wie weet werken ze ook voor jou! En tot slot geeft instituutsopleider en bedrijfsarts Robin de Witt zijn visie op werkgeluk.

Maar eerst de vraag: wat was het doel van het “TOP-team”? Het organiseren van allerhande activiteiten bij de NSPOH op basis van de behoefte van medewerkers, teams en leidinggevenden. Zo waren er dagelijks korte dagstarts om te delen wat je deed, wat je gaat doen en waar je hulp bij kunt gebruiken. Gedurende de beginfase van het thuiswerken waren deze drukbezocht en van grote meerwaarde voor een deel van de collega’s. Anderen gingen liever naar de koffie-roulette om collega’s te spreken. Ook was er ‘lotgenotencontact’: met elkaar delen hoe je ermee omgaat als je bijvoorbeeld denkt: “help! Ik kom niet op gang”, of hoe je dat doet, thuiswerken als je kinderen ook thuis zijn.

Nu we allemaal wat meer gewend zijn aan het thuiswerken verschuift de focus van ‘hoe doen we dat’ naar ‘hoe houden we dit vol’.

Hoe en of je daarvoor actie kunt ondernemen verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Hier komen de tips!

1. Joanneke tipt: werk digitaal synchroon, bijvoorbeeld via Teams

2. Evi tipt: laat waardering extra blijken, geef concrete complimenten aan elkaar

3. Robins visie

We legden deze tips voor aan Robin de Witt, bedrijfsarts en instituutsopleider bedrijfsgeneeskunde bij de NSPOH.

Zijn visie: “Als ik kijk naar mezelf, collega’s, medewerkers die ik begeleid… Werkgeluk is dat je goed voor jezelf zorgt. Daar begint het gewoon mee, dat je de dingen doet die je leuk vindt en die je belangrijk vindt. En dat je je welkom voelt bij je collega’s en de organisatie waar je voor werkt. Dat was voor de corona-tijd al mijn stelregel, en dat blijft. Dat is ook wat ik als bedrijfsarts altijd adviseer. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Dus probeer uit wat voor jou werkt en zoek de mensen bij wie jij je prettig voelt.”