030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Vervolgmodule ASG, soa-bestrijding voor artsen Print

In het kort

Heb jij in je dagelijkse praktijk te maken met de behandeling van cliënten met een soa? Heb je de startmodule aanvullende seksuele gezondheid afgerond? En wil je nu leren hoe je vanuit een syndroombenadering de belangrijkste ziektebeelden kunt herkennen, diagnosticeren en behandelen? Doe dan deze praktijkgerichte, driedaagse vervolgmodule.

Wat je leert

SOA herkennen, diagnosticeren en behandelen

Deze module maakt deel uit van de nieuwe geïntegreerde opleiding Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor artsen. Je volgt hem bij voorkeur na de Startmodule aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG): het public health perspectief van deze opleiding.

De module is ook een keuzeonderdeel van de profielopleiding infectieziektebestrijding binnen de medische vervolgopleiding Maatschappij & Gezondheid. Je kunt de module ook volgen als bij- en nascholing.

Deze driedaagse module richt zich op de medische theorie over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). De nadruk ligt op gonorroe, chlamydia (inclusief LGV), syfilis, hiv en hepatitis B. Ziekten die vanuit volksgezondheidsbelang onderzocht en behandeld worden binnen de regionale soa-centra. Daarnaast komen ook andere geslachtsziekten aan bod. Via een syndroombenadering maakt je je de ziektebeelden, diagnostiek en behandeling eigen.

In deze module maken we gebruik van interactieve presentaties met veel beeldmateriaal. De complexiteit van diagnostiek, behandeling en follow-up komt tijdens casuïstiekbesprekingen aan bod. Je sluit de module af met een kennistoets.

Na afloop van deze driedaagse module:

  • kun je de belangrijkste soa herkennen en volgens protocol behandelen.
  • ben je bekend met minder vaak voorkomende soa.
  • ben je op de hoogte van het testbeleid binnen de ASG-regeling
  • ken je de verschillende diagnostische technieken en hun toepassingen binnen de soa-bestrijding.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door experts uit het werkveld:

  • Dhr. prof. dr. H. de Vries, dermatoloog, AMC en Centrum seksuele gezondheid GGD Amsterdam
  • Mevr. dr. H.S. Hermanides, internist infectioloog i.o., AMC
  • Mevr. drs. C.M. Salvatore, gynaecoloog/ arts-seksuoloog, AMC
  • Dhr. dr. V. Sigurdsson, dermatoloog, UMCU
  • Mevr. dr. C. Vergunst, dermatoloog, GGD Amsterdam

Voor wie

Artsen die werken op een Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid of op een soa-poli. Maar ook huisartsen, jeugdartsen en artsen werkzaam bij defensie of in een penitentiaire inrichtingen die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met de behandeling soa.

Toelatingseisen

Diploma basisarts BIG geregistreerd.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2017 kreeg deze module van de deelnemers een 8,2.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.