030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Van mentaal werkvermogen naar werk Print

In het kort

Als professional in de Occupational Health kom je werknemers tegen die problemen ondervinden in hun re-integratieproces door cognitieve klachten zoals vergeetachtigheid, afleidbaarheid, verlies van overzicht, of moeite met taken die meerdere stappen vereisen. Om deze werknemers effectief te ondersteunen en adviseren, is inzicht in hun cognitieve functioneren essentieel.

Wil je leren hoe je dat doet door neuropsychologisch onderzoek toe te passen? Volg dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Neuropsychologie en toepassingsmogelijkheden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Deze module behandelt de ins en outs van neuropsychologisch onderzoek en richt zich op de praktische toepassingsmogelijkheden. Als professional in de occupational health krijg je de handvatten om de resultaten van een neuropsychologisch onderzoek te interpreteren. Je leert welke conclusies je wel en niet kunt trekken en wat dit betekent voor jouw adviezen.

Je leert hoe een neuropsychologisch onderzoek van meerwaarde kan zijn in de begeleiding van werknemers tijdens hun re-integratie. De conclusies uit het onderzoek kunnen bijdragen aan de onderbouwing van een inzetbaarheidsprofiel en geven de werknemer het gevoel meer gezien en gehoord te worden in het vaak lastige re-integratieproces. Na een neuropsychologisch onderzoek kunnen gerichte en persoonlijke adviezen gegeven worden over de begeleiding van werknemers.

Je krijgt training in het gebruik van een aantal veelgebruikte neuropsychologische tests en leert hoe het is om deze tests te maken. Deze tests richten zich onder andere op aandacht, concentratie, geheugen en executief functioneren. Daarnaast besteden we aandacht aan de vertaalslag naar de praktijk: wat zeggen de tests over de mogelijkheden en beperkingen van inzetbaarheid op het werk? Je gaat aan de slag met neurocognitieve tests en leert de resultaten vertalen naar concrete arbeidsmogelijkheden.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • heb je kennis van neuropsychologisch onderzoek, waaronder de opzet en reikwijdte van een dergelijk onderzoek;
  • heb je kennis van mogelijke vraagstellingen voor een neuropsychologisch onderzoek en wat juist contra-indicaties zijn;
  • heb je zicht op wat een neuropsychologisch onderzoek zeggen over sub-optimaal presteren van een werknemer;
  • leer je over het gebruik van neurocognitieve screeners;
  • kun je dergelijk onderzoek plaatsen als onderdeel van het inschatten van (mentaal) werkvermogen;
  • heb je zicht op de meerwaarde van een neuropsychologisch onderzoek in de beoordeling van een werknemer zijn belastbaarheid; – kun je aan de hand van casuïstiek neuropsychologische gegevens vertalen naar concrete werksituaties.

Docenten

Devin Schoemaker is GZ-psycholoog. Devin heeft ruim 7 jaar ervaring met het doen van diverse expertise onderzoeken en begeleiden van werknemers die zijn of dreigen uit te vallen van werken. Hij werkte onder andere lange tijd voor Skils binnen het Zorg van de Zaak netwerk. Hij is gespecialiseerd in de thema’s medische psychologie en de verslavingszorg.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen en andere professionals in occupational health die te maken hebben met moeizame re-integratieprocessen, vanwege (mogelijk) verminderd mentaal werkvermogen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 kreeg deze module van de deelnemers een 8,6.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.