030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Vaccinatie van de immuungecompromitteerde reiziger en update ontwikkelingen in vaccins Print

In het kort

Ben je reizigersverpleegkundige of reisgeneeskundig (huis-)arts? Stuur de immuungecompromitteerde reiziger beschermd op reis! Leer over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Deze nascholing wordt georganiseerd door de NSPOH in samenwerking met Travel Clinic Erasmus MC.

Wat je leert

De laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

We starten de dag met het opfrissen van je kennis over de werking van het immuunsysteem. In het hele lichaam werken de verschillende onderdelen van dit systeem ingenieus samen om het lichaam te beschermen tegen binnendringende pathogenen. Dit systeem komt niet alleen in actie om micro-organismen onschadelijk te maken, maar is ook in staat om eerder doorstane infecties specifiek te herkennen en immuniteit tegen de ziekte op te bouwen. Bij vaccinatie maken we handig gebruik van deze immuunrespons.

Met deze kennis als basis leer je over de specifieke werking van verschillende soorten vaccins. Ook kijken we vooruit naar de toepassing van nieuwe soorten vaccins die op dit moment ontwikkeld worden en in de toekomst op de markt komen.

De immuunrespons werkt echter niet altijd zoals we dat willen. Cliënten die een afwijkende immuunrespons hebben door ziekte of door de medicatie die zij gebruiken, reageren vaak minder goed op vaccins of lopen juist meer risico’s op complicaties. Tijdens deze nascholing gaan we in op het vaccinatiebeleid bij deze kwetsbare groepen. Hierin nemen we ook de inzichten mee die de afgelopen tijd in het Erasmus MC zijn op gedaan bij de vaccinatie van immuungecompromitteerde patiënten tegen Covid-19.

In de middag gaan we dieper in op het effect van afweeronderdrukkende medicatie en onderliggende aandoeningen op de immuunrespons. Je gaat als deelnemer in groepen actief aan de slag met het uitwerken van reizigerscasuïstiek waarbij het vaccinatiebeleid en de overige adviezen die je aan deze doelgroepen kunt geven centraal staat.

Na afloop van deze module:

  • kun je de werking van het normale immuunsysteem en de afwijkende immuunrespons bij de verschillende soorten afweerstoornissen beschrijven;
  • kun je de werkingsmechanismen van verschillende soorten vaccins beschrijven.
  • kun je het vaccinatiebeleid bij de verschillende soorten afweerstoornissen beredeneren.
  • kun je dit vaccinatiebeleid op maat toepassen in het reizigersspreekuur.
  • kun je beoordelen wanneer je een advies zelf kunt geven of wanneer je moet verwijzen naar een (behandelend) arts of een specialistisch centrum.
  • ben je op de hoogte van de laatste stand van zaken van de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door experts van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC.

  • Prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog

Deze lijst wordt binnenkort verder aangevuld.

Voor wie

Voor reizigersverpleegkundigen en reizigersgeneeskundig (huis)artsen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.