030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Train-de-trainerworkshop voor visusinstructeurs Print

In het kort

Een aios en of JGZ-verpleegkundige dient vaardig te zijn in het opsporen van visuele stoornissen (VOV-methode) en het uitvoeren van het visusonderzoek bij jonge kinderen. Werk jij als arts, orthoptist of verpleegkundig specialist en wil je leren hoe je deze vaardigheden aan hen overdraagt? En hoe je hen kunt toetsen? Doe dan deze workshop.

Wat je leert

Je kunt deze workshop volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Dit is nadrukkelijk een train-de-trainer workshop en geen cursus waarbij je je kennis over de VOV-methode opfrist. Kennis over de achtergronden en het uitvoeren van deze screening volgens de richtlijn Opsporing visuele stoornissen wordt dus als bekend verondersteld.

Daarom start deze workshop met een voorbereiding: je leest de richtlijn, volgt de e-learning module VOV en Visusonderzoek en maakt een diagnostische toets. Zo is je kennis over het opsporen van visuele stoornissen opgefrist en kan de nadruk tijdens de workshop liggen op het leren overbrengen van deze vaardigheden op aios en JGZ-verpleegkundige. Je krijgt hierbij feedback van de docent en van de andere deelnemers.

Heb je deze workshop met goed gevolg afgerond? Dan kun je je registreren in het NCJ register voor gecertificeerde VisusInstructeurs. De docent stelt aan het eind van de training vast of je hiervoor in aanmerking komt.

Na afloop van deze tweedaagse workshop:

  • kun je als VisusInstructeur binnen je eigen organisatie artsen en verpleegkundigen trainen in het uitvoeren van het Visus- en VOV-onderzoek.
  • weet je hoe je met behulp van een Korte Praktijkbeoordeling VOV en Visus de deskundigheid van deze professionals kunt toetsen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door mw. drs. T. (Trijntje) Sjoerdsma, orthoptist en beleidsadviseur Orthopie JGZ GGD Amsterdam.

Voor wie

Deze workshop is bedoeld voor artsen, orthoptisten en verpleegkundig specialisten die:

  • affiniteit hebben met het uitvoeren van het VOV en Visusonderzoek.
  • daarin reeds bekwaam zijn.
  • binnen hun eigen organisatie artsen en verpleegkundigen gaan trainen.

Orthoptisten en verpleegkundig specialisten kunnen ook deelnemen aan deze workshop.

Toelatingseisen

  • je bent als jeugdarts of arts M&G minimaal 3 jaar werkzaam in de JGZ.
  • je hebt eerder een cursus bij de Stichting TOV gevolgd, of de Visusonderzoek en screening op visuele stoornissen bij jonge kinderen¬†(voorheen: Een ogenblik voor het oog).
  • je hebt voldoende theoretische kennis over VOV en Visusbepaling.
  • je bent bekwaam in het uitvoeren van het VOV- en visusonderzoek volgens de JGZ richtlijn Opsporing visuele stoornissen 0 – 19 jaar.

Vooraf maak je een korte diagnostische toets. Heb je deze onvoldoende gemaakt? Breng dan voor aanvang van deze workshop je kennis op peil door middel van zelfstudie.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2019  waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.