030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Stoppen met roken en leefstijlbegeleiding bij psychiatrische problematiek Print

In het kort

Veel rokers hebben de wens om ooit te stoppen. Ook mensen met psychiatrische problemen hebben deze wens, maar onder zorgprofessionals heerst terughoudendheid en behandelpessimisme. Wil jij je kennis en vaardigheden vergroten om deze doelgroep te kunnen steunen in hun wens te stoppen met roken? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Specifieke begeleidingstechnieken voor kwetsbare cliënten

Je kunt deze module volgen als bij- en nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.
Stoppen met roken is voor iedere roker moeilijk. Maar rokers met psychiatrische problemen vinden het al helemaal moeilijk. Veel zorgprofessionals denken: “Roken? Moet je ze dat ook nog afnemen?”. Ook is er behandelpessimisme: “Deze rokers kunnen niet stoppen”.

Om begeleiding op maat te kunnen geven, is kennis nodig over de relatie tussen roken en psychiatrie. Daarom nemen we in deze module de ideeën en (voor-)oordelen over roken en psychiatrie onder de loep. Je leert welke specifieke aandachtsgebieden er zijn voor mensen met een psychiatrische aandoening die willen stopen met roken. Jouw coachende rol als zorgprofessional vraagt om andere vaardigheden dan bij rokers zonder deze problemen. Het is een proces van kleine stapjes, waarbij je rekening houdt met de draagkracht van je cliënten en met de psychische schommelingen die gepaard kunnen gaan met stoppen met roken. Je leert begeleidingstechnieken die het niet-cognitieve niveau aanspreken.

We wisselen theoretische inleidingen af met oefeningen, casuïstiekbespreking en rollenspellen. Je kunt ook eigen casussen en praktijkvoorbeelden inbrengen.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • heb je inzicht in de relatie tussen roken en psychiatrie.
  • weet je welke invloed stoppen met roken heeft op psychiatrische aandoeningen.
  • heb je kennis van medicatie en farmacologische hulpmiddelen die specifiek zijn voor deze doelgroep.
  • kun je mensen met psychiatrische problemen begeleiden.
  • kun je aandacht geven aan het verbeteren van hun leefstijl.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Simone Königs, Momentum Training & Coaching.

Voor wie

Huisartsen, (long-) verpleegkundigen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, bedrijfsartsen, coaches, persoonlijk begeleiders GGZ en andere zorgprofessionals die rokers met psychiatrische problematiek willen adviseren en/of begeleiden bij het stoppen met roken.

Toelatingseisen

Om deze module te volgen is basiskennis over tabaksverslaving nodig, bijvoorbeeld opgedaan via de module Stimedic Basis of de module Stoppen met roken: tabaksverslaving.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,4.

Uitspraak van een deelnemer aan een eerdere uitvoering van deze module: “Heel leerzame scholing, die zeer toepasbaar is in de praktijk. Een prettige docent die duidelijk ervaring heeft met de ‘stof’.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.