030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Arbo- en sociale zekerheidswetgeving voor de AenG psycholoog Print

In het kort

Wil je op adequate wijze de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in Nederland kunnen uitleggen en hanteren? En weten waar je in vigerende gevallen de weg naar de juiste informatie vindt? Schrijf je dan in voor deze module waarin de basiskennis van de Arbo- en Sociale Zekerheidswetgeving voor de arbeid- en gezondheidspsycholoog centraal staat.

Wat je leert

De module is onderdeel van de postmaster opleiding Psycholoog Arbeid & Gezondheid en kan ook los als bij- en nascholing gevolgd worden.

Tijdens deze module leer je hoe je je dient te verhouden tot de geldende spelregels en belangrijke andere spelers in het Nederlandse arbo- en sociale zekerheidsstelsel.  We bespreken de theorie en casuïstiek uit jouw eigen praktijk en die van de andere deelnemers.

Na afloop van deze module kun je

  • de wettelijke kaders waarbinnen je functioneert beschrijven en uitleggen welke rollen je daarbinnen kunt vervullen; en welke rollen anderen (onder andere bedrijfsarts, verzekeringsarts, arbeidsdeskundige en taakgedelegeerde) daarbij vervullen.
  • functie en opbouw van de wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsomstandigheden in je eigen woorden weergeven en ken je de relevante artikelen met betrekking tot aanpak en preventie van psychosociale arbeidsrisico’s.
  • in je inschattingen van de belasting-belastbaarheid rekening houden met het relevante toetsingskader en ieders rol daarbij.
  • de relevante procedures binnen de sociale wetgeving rond ziekteverzuim beschrijven.
  • uitleggen hoe het inzetbaarheidsprofiel (IZP) of de beschrijving van arbeidsbelastbaarheid en de re-integratiemogelijkheden (BAR) dan wel de functionele mogelijkheden lijst (FML) is opgebouwd.
  • de wettelijke en praktische toetsingskaders beschrijven die een rol spelen bij het gebruik van het IZP, BAR of de FML.
  • de functie van de verzekeringsgeneeskundige beoordeling uitleggen.
  • de meest relevante onderdelen van de beoordeling van de verzekeringsarts (VA) in eigen woorden weergeven.

Voor wie

Psychologen werkzaam op het gebied van Arbeid en Gezondheid.

Docenten

  • De heer mr. J.H. (Jan Harmen) Kwantes, juridische expert met betrekking tot regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden bij TNO.
  • De heer drs. P. (Paul) Cramer, verzekeringsarts bezwaar en beroep bij het UWV in Amsterdam.

Toelatingseisen

Je bent afgestudeerd als psycholoog op master niveau. Het vereiste werk- en denkniveau voor deze scholing is academisch.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 9,0.

Inge Scholl-Westermayer

registerpsycholoog NIP/A&O, Ascender part of TELUS Health

“Ik volgde de module Sociale Zekerheidswet- en regelgeving voor de arbeid- en gezondheidspsycholoog van de NSPOH vanwege mijn registratie tot Arbeid- en Gezondheidspsycholoog NIP. Ik heb de module als leerzaam en toegankelijk ervaren. Het was goed verzorgd. Voor mij is deze tweedaagse scholing een verdieping op bestaande kennis en een combinatie van theorie en praktische toepasbaarheid met ruimte voor casuïstiek. Daarmee kan ik mijn cliënten nog beter begeleiden.”

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.