030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Soa-hulpverlening voor doktersassistenten Print

In het kort

Werk je als doktersassistent en wil je leren wat de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland zijn? Hoe je een gestructureerd (triage)gesprek voert en tot de juiste verwijzing komt? Doe dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Over triagegesprekken en verwijzingsmogelijkheden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

In Nederland bieden de centra voor seksuele gezondheid soa-zorg en seksualiteitshulpverlening aan diverse doelgroepen. Bij de triage wordt bepaald welke cliënten binnen de GGD terecht kunnen en welke naar de huisarts verwezen moeten worden.

In deze module leer je waarom dit onderscheid wordt gemaakt. Ook word je up-to-date gebracht over de ‘big five’ van belangrijkste soa in ons land, namelijk gonorroe, chlamydia, syfilis, hiv en hepatitis B.

Aan de hand van casuïstiek komen de verschillende stappen van de soa-triage aan bod en bespreken we de verwijzingsmogelijkheden. Met basis gespreksvaardigheden oefen je zelf in het voeren van een gestructureerd triagegesprek. Bij steeds meer GGD’en voeren doktersassistenten zelf een spreekuur. We staan daarom ook stil bij het opbouwen van een soa-consult. Natuurlijk is er ook aandacht voor het praten over seks en je eigen houding ten opzichte van seksualiteit. Ook bespreken we de knelpunten die je in het dagelijks werk kunt tegenkomen zoals cliënten met weerstand.

Na het volgen van deze tweedaagse module:

  • kun je van de meest voorkomende soa de epidemiologie, symptomen, afnametechnieken, diagnostiek en behandeling benoemen
  • kun je vanuit deze kennis in grote lijnen het nut en de noodzaak van triage op de poli seksuele gezondheid uitleggen
  • kun je de verschillende stappen in het triagesysteem toepassen en op basis hiervan gericht doorverwijzen
  • kun je in grote lijnen het vaccinatiebeleid van het CSG benoemen
  • ben je beter in staat een gestructureerd triagegesprek te voeren
  • kun je de basisregels van het opbouwen van een consult benoemen
  • kun je signaleren wanneer je eigen houding ten opzichte van seksualiteit een open onbevooroordeelde houding ten opzichte van de cliënt in de weg staat.

Deze module stond eerder bekend onder de naam Soa, theorie en achtergronden.  

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Karlijn Kampman, arts M+G, GGD Twente
  • Liesbeth ter Braak, verpleegkundige seksuele gezondheid, GGD Twente

Voor wie

Voor (beginnende) doktersassistenten die werken op een regionaal centrum voor seksuele gezondheid van de GGD. Wil je na deze module nog beter worden in het voeren van een gesprek met een cliënt, volg dan de module Gespreksvoering voor doktersassistenten op het Centrum Seksuele gezondheid.

LET OP: ben je als doktersassistent werkzaam in een huisartsenpraktijk, dan adviseren wij je om de module ‘Seksuele gezondheid in de huisartsenpraktijk van Soa Aids Nederland te volgen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 9,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.