030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Rouw en werk Print

In het kort

“Werknemers werken gemiddeld 143 dagen niet na een sterfgeval van een kind, partner of ouder. Met goede begeleiding kan het verzuim met zeker een kwart worden teruggedrongen.”
Bron: Enquete Landelijk Steunpunt Verlies, 2019

Op verschillende momenten ben je betrokken bij mensen die worden geconfronteerd met verlies. Dat kan een verlies zijn door overlijden, maar ook door echtscheiding, baanverlies of verlies van gezondheid.

De confrontatie met verlies en rouw stelt ook jou als professional voor een lastige opgave. Naast het omgaan met je eigen kwetsbaarheid moet je als professional op gepaste wijze aandacht geven aan de vragen, zorgen en soms verminderde inzetbaarheid van cliënten.  Wanneer is rouw complex en wat zet je in? Hoe begeleid je deze cliënten zodat zij (weer) op een gezonde manier aan het werk kunnen? Door de achtergrond van de docent (uitvaart- en rouwbegeleider) richt dit onderwijs zich met name op rouw na het verlies van een dierbare.

Wat je leert

Op deze dag maken we kennis met het proces rond rouw en overlijden, ontdekken we welke rollen je als professional kunt innemen en hoe je het gesprek aangaat. Daardoor kun je als professional het verschil maken voor alle direct betrokkenen in een hele belangrijke fase van het leven van de cliënten.

Ter voorbereiding lees je de STECR werkwijzer Rouwreactie en neem je een casus mee waarbij re-integratie na verlies van een dierbare moeizaam verliep.

Na afloop van Rouw en werk

  • kun je het proces van het rouw en verlies beschrijven.
  • kun je het verloop van de klachten en verminderde inzetbaarheid beschrijven.
  • kun je kenmerken van stagnatie herkennen.
  • kun je benoemen welke factoren van invloed zijn op het verloop van rouwverwerking.
  • weet je hoe je deze factoren kunt beïnvloeden of onderdeel laten maken van je begeleiding.
  • kun je met empathie zakelijke afspraken met jouw cliënt maken.
  • heb je geleerd in gesprek met een client zowel zakelijk te zijn als empathisch te zijn over het geleden verlies.

Voor wie

Bedrijfs- en verzekeringsartsen, artsen hiertoe in opleiding en arboverpleegkundigen.

Docent

Het onderwijs wordt verzorgd door Hanneke van de Plassche. Zij is zelfstandig uitvaart- en rouwbegeleider en werkt als docent uitvaart en rouw bij het Amsterdam UMC. Zij heeft jarenlange ervaring als trainer/coach/organisatieadviseur in het bedrijfsleven en als uitvaart- en rouwbegeleider.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,6.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.