030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Refereermiddag oncologie Print

In het kort

Werk je als bedrijfsarts, verzekeringsarts of bedrijfsarts consulent oncologie (BACO)? Of ben je in opleiding en heb je speciale interesse in oncologie? Volg dan de laatste ontwikkelingen en resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en de oncologische kliniek. Kom dan naar deze refereermiddag.

Wat je leert

Actuele, oncologische thema’s

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Het programma van deze middag wisselt jaarlijks. We hebben interessante sprekers uit de kliniek over bijzondere onderwerpen!

Programma

 • Gemetastaseerde melanomen; de nieuwste ervaringen en inzichten.
 • Beenmergtransplantaties en hun gevolgen voor de werkende! Wat te doen of te laten?
 1. Gemetastaseerde melanomen; de nieuwste ervaringen en inzichten

Wat weten we eigenlijk over de huidige diagnostiek, therapie en prognose van gemetastaseerd melanoom? Wat is de prevalentie, welke innovaties zijn er in klinisch onderzoek, therapie en chirurgische ingrepen of chemotherapie? Sinds kort is de hoge mate van de infauste prognose van gemetastaseerd melanoom verbeterd. Welke effecten heeft een bepaalde aanpak en bieden deze kans op (volledige) remissie, betere prognose met perspectief op terugkeer in het werk?

 1. Beenmergtransplantaties en hun gevolgen voor de werkende! Wat te doen of te laten?

Wat zijn de indicaties tot beenmergtransplantaties? Welke functionele beperkingen geven beenmergtransplantaties in de nazorg? Wat betekent dit voor de revalidatie en terugkeer naar werk? Zijn er gevolgen bij een Covid-19 besmetting? Brengt een vaccinatie voor Covid-19 voor deze patiënten risico’s met zich mee? Kan de bedrijfsarts hierin ondersteuning bieden aan de cliënt met het faciliteren van aanpassingen (in rust of eet pauzes, in nachtdiensten en voeding, mijden van mogelijke werkgebonden besmettingshaarden ?), zowel direct al tijdens het behandelproces, of ter voorbereiding van een goede re-integratie?

Algemeen

Welk oordeel heeft de verzekeringsarts over mogelijke terugkeer in (eigen) werk? Hoe wordt eventuele verdere zorg ingezet en vorm gegeven, ook in relatie tot de werkomgeving?

Kan de bedrijfs- of verzekeringsarts hierin een rol vervullen? Hoe kunnen wij de cliënt steunen en begeleiden in relatie tot de werkomgeving, zodat ook hierin een goede afhechting kan plaatsvinden.

Na afloop van de bijeenkomst is er voor de BACO of bedrijfsartsconsulent oncologie nog kort gelegenheid voor onderling overleg, uitwisseling van informatie en ervaring over het verloop van hun (toekomstige) klinische stage oncologie.

Na het volgen van deze refereermiddag oncologie kun je:

 • prevalentie, behandelwijze en prognose benoemen van gemetastaseerd melanoom.
 • beschrijven welke oncologische behandelmethoden bij gemetastaseerd melanoom actueel zijn in de kliniek.
 • de indicaties tot beenmergtransplantatie benoemen.
 • de effecten van chemotherapeutische behandelingen en beenmergtransplantaties benoemen en haar gevolgen voor inzetbaarheid, welke en waartoe aanpassingen nodig zijn voor behoud en terugkeer naar werk en waarmee zowel de bedrijfsarts als de verzekeringsarts rekening kan houden.
 • interventies inzetten als bedrijfsarts of verzekeringsarts conform, of in het verlengde van de geboden palliatieve zorg, zoals beschreven in het project ‘Samen beslissen bij een patiënt met kanker’.

Wil je je na deze middag verder verdiepen in gespecialiseerde ketenzorg oncologie voor optimale begeleiding van (ex-) kankerpatiënten in relatie tot arbeid? In de Opleiding Bedrijfsarts & consulent oncologie leert de gemotiveerde, geregistreerde en ervaren bedrijfsarts over klinische aspecten van oncologie en de multidisciplinaire aanpak in het begeleiden van kankerpatiënten.

Docenten

 • N. Schaap, internist– haematoloog Radboud UMC, Nijmegen, zie website.
 • Nog nader bekend te maken, dermatoloog, LUMC, Leiden.

Voor wie

Bedrijfsartsen en verzekeringsartsen (in opleiding) en bedrijfsarts consulenten oncologie (in opleiding), die zich nader willen verdiepen in aspecten van oncologie in relatie tot arbeid.

Toelatingseisen

Je bent bedrijfsarts, verzekeringsarts, bedrijfsarts consulent oncologie of arboverpleegkundige. Of je doet de opleiding tot deze specialismen.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2019 waardeerden deelnemers deze module met een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.