030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Professionele ruimte vertrouwensartsen (zie voor bijbehorende e-learniong ID 412015) Print

In het kort

Werk je als vertrouwensarts en wil je je verdiepen in welke professionele ruimte je hebt? Doe dan deze driedaagse module en leer over de geldende wet- en regelgeving, het beroepsgeheim, juridisch en ethisch redeneren, de rol en bevoegdheden van de vertrouwensarts en de toepassing hiervan op casuïstiek.

Wat je leert

Leer je professionele ruimte kennen op basis van vraagstukken uit de praktijk

Als vertrouwensarts maak je dagelijks afwegingen en besluit je over zaken die grote impact kunnen hebben op de betrokkenen. Op basis waarvan maak je die afwegingen en leiden zij tot het ‘juiste’ besluit? Het juridisch kader van de vertrouwensarts staat centraal in deze module, samen met de vaardigheid om hierbinnen medisch en ethisch verantwoord afwegingen te maken.

Je krijgt inzicht in de juridische grenzen en mogelijkheden van je beslisruimte en versterkt je eigen visie op de manier waarop jij hiermee wilt omgaan. Je volgt deze module met andere vertrouwensartsen. Zo werk je ook aan het verder ontwikkelen van de professionele uitoefening van het vak.

Voor iedere lesdag bereid je je voor door je in te lezen en een voorbereidende opdracht te maken. Na de tweede dag schrijf je een essay.

Na afloop van deze driedaagse module:

  • Weet je de relevante wet- en regelgeving voor de vertrouwensarts.
  • Weet je de speelruimte van de vertrouwensarts binnen de wet- en regelgeving.
  • Weet je de rol, positie, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de vertrouwensarts (ook binnen de eigen organisatie).
  • Kun je handelen binnen het juridisch kader waaronder het beroepsgeheim in samenwerking met ketenpartners.
  • Kun je keuzes baseren op zowel medische, ethische als juridische redenatie.
  • Kun je inschatten welke professionele ruimte jij als vertrouwensarts hebt en hiernaar handelen.

Docenten

Ieder onderdeel wordt verzorgd door een docent met specifieke kennis van zaken. Onder andere prof.mr.dr. Wilma Duijst, mr. Lydia Janssen, mr. dr. Menno Mostert en Gert van Dijk, medisch ethicus, verzorgen een onderdeel. Daarnaast zal iedere dag een ervaren vertrouwensarts de link tussen theorie en praktijk waarborgen.

Voor wie

Vertrouwensartsen die zich verder willen bekwamen op het gebied van wet- en regelgeving en hun professionele ruimte. Je hebt minimaal 0-5 jaar werkervaring. Heb je meer werkervaring? Fris dan met deze module je kennis op.

Toelatingseisen

Deze module wordt gerealiseerd met subsidie. Daarom is het een vereiste dat je op dit moment werkt als vertrouwensarts en alle drie de dagen aanwezig kunt zijn.

Praktische informatie

De eerste onderwijsdag (10 februari 2023) bestaat uit een ochtend onderwijs. De e-learning, die voorafgaand aan 10 februari gemaakt moet worden, is vanaf 3 februari beschikbaar en kan je op een zelfgekozen moment maken. Het maken van de e-learning kost rond de drie uur.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,4.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie