030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Postmortaal onderzoek (forensische toxicologie en radiologie) Print

In het kort

Werk je als forensisch arts en wil je je verdiepen postmortaal onderzoek? Doe dan deze eendaagse module en leer wat de meerwaarde is van forensische radiologie en toxicologie: hoe interpreteer je de uitkomsten, wat is jouw rol als forensisch arts en wie zijn belangrijke ketenpartners.

Wat je leert

Verschillende rapporten hebben beschreven dat de forensisch arts niet (altijd) beschikt over de benodigde onderzoeksmogelijkheden om het overlijdensonderzoek goed uit te kunnen voeren. Naar aanleiding hiervan wordt een onderzoek uitgevoerd naar de meerwaarde en haalbaarheid van aanvullend multidisciplinair (forensisch) medisch onderzoek bij volwassenen, ten behoeve van de eerstelijns forensisch arts (Nader Overlijdensonderzoek Forensisch Arts – NOFA). Tijdens deze actieve onderwijsdag met discussie, kennisoverdracht, oefening, casuïstiek en inzicht in de literatuur gaan we dieper in op twee van dergelijke onderzoeksmogelijkheden: forensische radiologie en toxicologie.

In de ochtend verdiep je je verder in de forensische toxicologie. Na postmortale afname van bloed of urine gaan de samples ergens heen. Maar waarheen? Wat gebeurt ermee, en hoe kun je de uitkomsten interpreteren? Het NFI is verantwoordelijk voor de postmortale toxicologie en het biochemisch onderzoek. De docent licht aan de hand van casuïstiek toe wat er gebeurt en hoe je de uitkomsten interpreteert.

Tijdens de middag gaan we verder in op de inzet van forensische radiologie. Hierdoor bestaat de mogelijkheid het lichaam aan de binnenzijde te scannen zonder meteen sectie uit te voeren. De scan kan informatie opleveren over de aard van het overlijden. Ook bij een misdrijf kan forensische radiologie relevante informatie opleveren, bijvoorbeeld over de locatie van een kogel, steekkanalen, aanwezigheid van breuken etc. Wanneer vraag je forensische radiologie aan en wanneer niet? En wie doet die aanvraag eigenlijk? Wat is jouw rol als forensisch arts? Op deze vragen gaan we in.

Na afloop van deze module:

  • weet je wanneer forensische radiologie en toxicologie worden ingezet en door wie dit wordt aangevraagd.
  • weet je het doel en beperkingen van verschillende forensisch radiologische technieken,
  • ken je de organisatie van de forensische radiologie in Nederland en weet je deze in te zetten.
  • ken je de postmortale veranderingen die optreden in het bloed en glasvocht.
  • weet je hoe forensische toxicologie werkt (afname, interpretatie en meetmethoden).

Voor wie

Voor forensisch artsen en huisartsen. De module is ook geschikt voor rechercheurs en forensisch verpleegkundigen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Rogier van der Hulst (forensisch toxicoloog, NFI).
  • Paul Hofman (forensisch radioloog, Maastricht Universitair Medisch Centrum).

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,4.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.