030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Over leefstijl gesproken…

In gesprek gaan over leefstijl – zo doe je dat

Een gezond aanbod in de kantine. Sporten op het werk. Gemeentes die investeren in de Gezonde Wijk. Leefstijl is een actueel thema. Maar: een gezonde leefstijl gaat over méér dan ‘vaker bewegen, niet roken en niet drinken’. Hoe benader je leefstijl zo integraal mogelijk? En hoe ga je een gesprek erover aan in de spreekkamer? Maar liefst de helft van de totale ziektelast door chronische aandoeningen is te voorkomen met een gezonde leefstijl. Het belang van goede gesprekken hierover is dus duidelijk.

De context meewegen

Wat meer bewegen, stoppen met roken, minder drinken. Het is te simpel om een gezonde(re) leefwijze te vertalen naar deze open deuren. Docent en bedrijfsarts Ernst Jurgens: “Iemand met overgewicht die met een schuldenlast te kampen heeft, heeft wel iets anders aan zijn of haar hoofd dan afvallen. De sociale context is zó belangrijk om mee te nemen in gesprekken over leefstijl. Ook iemands omgeving heeft impact: woon je bijvoorbeeld landelijk of driehoog achter in Amsterdam-Oost? Daarnaast zijn meerdere werkfactoren van invloed op je leefstijl.” Wie adviseert over leefstijl, moet kortom rekening houden met de bio-psycho-sociale factoren – een van de onderwerpen in de module ‘Leefstijl en werk’ van de NSPOH. Tijdens deze eendaagse module ga je ook aan de slag met het Leefstijlroer – een praktische gesprekstool die handvatten biedt om in de spreekkamer over een gezonde leefstijl te overleggen.

Maak stress bespreekbaar

Een andere module uit het bij- en nascholingsaanbod van de NSPOH op het gebied van leefstijl is: ‘Stress bespreekbaar maken in de spreekkamer’.Tref jij regelmatig cliënten aan op het spreekuur die signalen van stress vertonen? En vind je het lastig om het gesprek hierover aan te gaan? Dat is niet vreemd, want stress is een zeer gevoelig thema. Voor je het weet voelt een cliënt zich beoordeeld en klapt hij of zij dicht. In deze module leer je hoe je stress herkent en op een constructieve manier bespreekt. We duiken de theorie in én je gaat aan de slag, door volop te oefenen met een trainingsacteur.

Meer informatie

Meer modules over Leefstijl

Klik op alle bij- en nascholing op het gebied van Leefstijl.