030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Oproep aan bedrijfs- en verzekeringsartsen

Datum: 17 nov '21

Oproep

Ben jij bedrijfs- of verzekeringsarts, en heb je zelf een psychische aandoening (gehad)? En heb je wellicht meegemaakt hoe vooroordelen en het stigma op psychische problemen het moeilijker kunnen maken om te herstellen of om je werk goed te doen? Dan kun jij een belangrijke bijdrage leveren om dit probleem aan te pakken!

Combinatie wetenschappelijke kennis met praktijk

De onderzoekers van Tranzo/Tilburg University gaan een educatieve film maken die wordt opgenomen in het onderwijs van de NSPOH en de SGBO, voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. De film gaat enerzijds over wat stigma is en wat de effecten zijn, en anderzijds over wat je er als bedrijfs-of verzekeringsarts tegen kunt doen. Om ervoor te zorgen dat de artsen in opleiding echt in de praktijk hun begeleiding op dit punt kunnen verbeteren combineren we wetenschappelijke kennis met die uit de praktijk. Daarvoor verzamelen we nu adviezen van artsen die zelf persoonlijke ervaring hebben met psychische problemen (bijvoorbeeld angst, depressie, burn-out, verslaving). Zij kennen ook de taal en de praktijk goed waardoor ze hun collega’s waardevolle adviezen mee kunnen geven. Prof. dr. Evelien Brouwers zoekt artsen die hun ervaringen willen delen en haar van adviezen voor de inhoud van de film willen voorzien. De anonimiteit van artsen wordt indien gewenst absoluut gewaarborgd. Daarnaast is zij en haar team ook op zoek naar ca. 4 artsen die op camera die ervaringen en adviezen zouden willen delen.

Contact

Evelien Brouwers NSPOHWie meer informatie wil kan contact opnemen met Evelien Brouwers, PhD Brouwers, e-mail e.p.m.brouwers@tilburguniversity.edu.  Informatie opvragen en ook meedoen is geheel vrijblijvend.

Samenwerking met NSPOH en SGBO

De onderzoeksgroep (promovendi Drs. Rebecca Bogaers, , Drs. Kim Janssens, Prof dr. Jaap van Weeghel, Dr. Margot Joosen en Prof. dr. Evelien Brouwers) heeft van de KNAW – Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een kleine subsidie ontvangen om dit te kunnen doen, in samenwerking met de opleidingsinstituten NSPOH en de SGBO Radboudumc. Het educatieve materiaal zal structureel gebruikt gaan worden in deze opleidingen voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Deze organisaties zijn ook betrokken bij het ontwikkelproject. Het team heeft het bedrag ontvangen voor onze activiteiten rond wetenschapscommunicatie, in het kader van het programma ‘Erkennen en Waarderen”.