030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Motiverende gespreksvoering Print

In het kort

Veel professionals in occupational en public health houden zich bezig met gedragsverandering. Zij willen dat hun cliënten verstandige keuzes maken: dat ze gezond leven, productief werken, hun kinderen effectief opvoeden, zich inzetten in behandelingen enzovoort. Wil jij kennismaken met de processen die een rol spelen bij gedragsverandering? En hoe je daar als professional invloed op kunt uitoefenen? Doe dan deze module.

Wat je leert

Hoe je invloed uitoefent op gedragsverandering

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij zeer geschikt om incompany uit te voeren.

In deze interactieve, tweedaagse module gaan we in op de processen die een rol spelen bij gedragsverandering. Daarbij kijken we hoe je daar als professional (in alle bescheidenheid) invloed op kunt uitoefenen. Wat weten we van de rol die ons brein daarin speelt? Wat is er nodig voor een duurzame gedragsverandering? Wat vraagt dat van jou als begeleider?

We oefenen de basisvaardigheden (en enkele complexe vaardigheden) uit motiverende gespreksvoering. Daarnaast gaan we aan de slag met de meest krachtige technieken uit het oplossingsgericht werken. Voor heel lastige situaties kijken we ook nog even naar het provocatieve repertoire. Na afloop van deze training kun je daar waar nodig en gepast: ’twijfel zaaien’, ‘ambivalentie begeleiden’, ‘beslissingen ondersteunen’, ‘cliënten krachtiger maken’ en ‘stagnerende situaties vlot trekken’.

Tussen de twee moduledagen verwachten we dat je de geleerde vaardigheden zoveel mogelijk in de praktijk toepast.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • heb je kennis van wetenschappelijke inzichten uit brain science en social learning.
  • heb je meer inzicht in het proces van gedragsverandering.
  • weet je hoe je hier het beste bij kunt aansluiten.
  • kun je vanuit de basishouding de gesprekstechnieken van motiverende gespreksvoering toepassen.
  • kun je oplossingsgericht werken en een vleugje uitdaging toevoegen: “let them do the sweating”.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door drs. Frans J.M. Vlek, senior trainer/coach bij NSPOH. Daarnaast werkt hij als psycholoog, MI trainer, master NLP en provocatief coach.

Voor wie

Professionals in occupational en public health die te maken hebben met direct cliëntcontact, waarbij gedragsverandering een belangrijke rol speelt.

Voor arbeidsdeskundigen is deze module opgenomen in het overzicht met geaccrediteerde activiteiten van de NvvA die er 8 PE punten aan heeft toegekend. Wil je voor deze module graag accreditatiepunten ontvangen van de NVvA? Stuur dan uiterlijk 6 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon van deze module.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.